Как да се отървете от неприятните миризми в къщата

Мирис на пържена риба и изгнили яйца

Ако на входа на апартамента изглежда, че наскоро пържена риба и тя е леко изгорена, това е повод да проверите електрическата инсталация. При нагряване, жиците и другите пластмасови части излъчват мирис на пържена риба.

Проверете всички гнезда, ключове и крушки. Разтопените или леко почернели области са причина за подмяна на електрическото оборудване. Ако изходът се промени и мирисът на пържената риба остане, обадете се на електротехник. Запомнете: проблемите с окабеляването могат да доведат до пожар.

Още по-опасен “симптом” е миризмата на развалени яйца. То може да сигнализира за изтичане на газ. Ако, след като влезете в стаята, почувствате, че водородният сулфид е кехлибарен, незабавно го оставете. Не включвайте лампата и не я махнете. Веднага щом това е възможно, свържете се с газовата служба.

Миризмата на отпадни води

Отначало се появява миризмата на уединено място, където има тръби и черупки – в банята и в кухнята. След това, поради вентилационната система, тя се разпространява из цялата къща и става непоносима там.

Основните причини за тази миризма са грешките при инсталирането на канализация, течове и блокиране, както и неправилното функциониране на преградата.

Решаване на тези проблеми сами по себе си е малко вероятно да работят, но можете да предотвратите. Инсталирайте щамовете на дренажите на черупките – те ще задържат косата и други остатъци. Веднъж месечно почиствайте тръби със специални химикали.

Миризма на разлагане

Това е изключително неприятен проблем, който по правило се случва в частните домове. Гризачи и други малки животни често падат в капани и умират в тавани, мазета и кухини. След известно време започва да се разпространява мрака през къщата.

Най-трудното е да се намери източникът на проблема.

Ако мястото е лесно достъпно, извадете животинския корпус и лекувайте повърхността със специален аерозол. Например, спрейът Bac-A-Zap отстранява отровните признаци на разграждане, вредни бактерии и неприятен мирис. В трудни случаи е по-добре да се доверите на услугата за дератизация.

Мирис на влага и гниене

Ако къщата има мършав въздух, тя мирише на старост и влажност, сякаш в нежилищна стая, може би причината е мухъл. Тя е коварна – тя се крие зад мебелите, под стените, под дъските.

Мухълът е жив организъм, защото необходимото му възпроизводство е необходимо. Най-често се появява в помещения с висока влажност, където въздухът е топъл и лошо циркулира. По време на растежа и възпроизводството на гъбата се отделя неприятна миризма.

Домакинските форми с площ под един квадратен метър обикновено са безопасни. Но има и токсични видове, които могат да причинят алергични реакции и да провокират развитието на сериозни заболявания. Ако почувствате неприятна миризма и не се чувствате добре, свържете се с професионална служба за дезинфекция. Те ще определят вида на гъбичките и ще помогнат за елиминирането им.

В други случаи можете да се отървете от плесента сами. Ето няколко начина за справяне с засегнатия район.

  • Разредете хлор-съдържащото избелващо средство с вода в съотношение от 1 до 10. Приложете разтвора в местата за натрупване на плесени. Не забравяйте да носите ръкавици.
  • Разстила се една супена лъжица бял оцет в един литър вода. С помощта на пистолет за пръскане разтворът се разпръсква върху матрицата. Изчакайте малко, след което изплакнете със сапунена вода.
  • Soda също се справя добре с гъбичките. Разредете една чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода. Навлажнете тази гъба и лекувайте засегнатата повърхност. За измиване на остатъците не е необходимо – содата предпазва от повторно появяване на мухъл.

Но е по-добре да не се премахва мухъл, а да се предотврати появата му. Проверете за вентилация в къщата. Внимателно наблюдавайте хигиената на места, където е възможно плесенето. Мрежа и мазнини по стените – място за разплод за нея. Вентилирайте тъмните стаи с висока влажност колкото е възможно по-често.

Мирис на цигари и други домашни миризми

Цигари, домашни любимци, храна – всичко това излъчва миризми (не винаги приятен), които година след година напояват стени, килими и мебели.

Леки козметични ремонти на всеки няколко години се радват не само на окото, но и на носа. Но ако наемете апартамент, боя на стените и повторно поставяне на тапети без съгласието на собствениците няма да работи.

Една от най-корозивните миризми е никотинът. Ако къщата е пушена, миризмата на цигари прониква всичко: мека мебел, завеси, килими, тапети. Как да се отървем от нея, ние вече писахме подробно тук.

Миризмата на домашен любимец урина или изгаряне може да бъде прекратено, ако по време на процеса на почистване на килими и стени (боядисани или поставили миещи тапети) мокри с разтвор на бял оцет и вода. Той не само премахва миризмата, но и премахва петна. Можете също така да разредите половин чаша амоняк в пет литра вода и да приложите разтвора към стените и пода, да оставите за няколко минути, след това да се измиете. Килимите работят по-добре със сода. Поставете я на дрямката, оставяйте я за една нощ, а сутринта почиствайте килима с прахосмукачка.

Как да се върне в къщата приятен аромат

Приятните миризми започват с чистота. Но още по-приятна атмосфера може да се създаде с помощта на автоматични ароматизатори, ароматни лампи и свещи, както и различни дифузори.

неприятна миризма
kittimages / Depositphotos.com

Дървените пръчки поглъщат аромата на етеричното масло и го разпространяват около стаята. Естествените аромати за дома могат да бъдат направени със собствените си ръце. Ето пет идеи за това как да запазите миризмата в банката.

Още няколко живота:

  1. Навлажнете памучен тампон с етерично масло (лавандула, лимонена трева – по ваш избор). Когато започнете да прахосмукате, изсмучете диска вътре. По време на процеса на почистване стаята ще бъде изпълнена с приятен аромат.
  2. Ако микровълнова миришещи храни като сирене или пуканки, че е възможно да се обнови чрез варене при максимална мощност купа с вода и няколко капки лимон или портокал ароматни масла.
  3. За да миришете приятно в гардероба, изсипете сода в малка торба с чаршак и капете няколко капки лавандулово масло. Добре свържете го и го поставете между дрехите си. Такава чанта може да бъде окачена на завеси.

Знаете ли други ефективни начини да се преборите с неприятните миризми в къщата? Споделете ги в коментарите.

Loading...