Съвети Лео Бабаута: как да се отървете от боклука в апартамента

Колкото по-дълго човек живее на едно място, толкова повече натрупва ненужни неща: сладки сувенири, кутии за оборудване, стари неща, които трябва да бъдат изхвърляни за дълго време, и други боклуци, които “могат да дойдат по-удобно”. Известният блогър Лео Бабаута, пропагандиращ минимализма като начин на живот, също страда от този вредни навик – да спести къщи от планините на боклука, но успя да се отърве от него. Прочетете неговите съвети как да “обидите” дома си и защо всеки трябва да направи това.


Една от любимите ми навици, която съм натрупала, откакто промених живота си преди девет години, е поддържането на реда вкъщи, без да се натрупват боклуци. Сега разбирам, че винаги съм мразела бъркотията, но не ми позволи да мисля за това, защото такива мисли бяха неприятни.

Мисълта, че трябва да почистиш толкова много, просто ме уплаши, и винаги съм намерила някои неща или изведнъж се чувствах уморена – като цяло, отлагах.

Но след това реших да се отърва от боклука; постепенно, една куп неща наведнъж, започна да почиства къщата и всичко се оказа. Това беше просто откритие, главно защото нямах представа, че мога да го направя, докато не го направя. Още по-невероятно и красиво е, че заедно с боклука от живота ми, раздразнението и разрушението са изчезнали.

Това означава, че въвеждането на ред в къщата означава не само чистота, но и мирен живот в духа на минимализма. Сега прекарвам по-малко време почистване, поддържане на ред и дори намиране на правилните неща. Похарчвам по-малко пари за нещата и съхранявам по-малко неща. Почти не се привързвайте към нещата.

Ето малко ръководство за всеки, който иска да се отърве от боклука в къщата дълго време. Разбира се, този процес няма да бъде мигновено и дори бързо не може да се нарече – месеци могат да минат преди къщата ви да се отърве от боклука. Но ако направите всичко правилно, самият процес ще бъде забавен и забавен и в крайна сметка ще ви доведе до вътрешна свобода и овластяване.

1. Стартирайте малки

Планините на боклука могат просто да бъдат зашеметяващи и затова отлагаме гарваните “за по-късно”, които никога не идват. Най-хубавото, което съм дошъл, е да се концентрирам върху една малка точка в къщата и да започна с нея.

Добър пример е кухненският комплект, масата или рафта. Изчистете всичко на желаната точка, оставяйте само това, което наистина е необходимо. Внимателно сложете необходимите неща и сортирайте останалите. Нещо трябва да бъде изхвърлено, нещо – да даде или продаде. Сортирането ще ви отнеме само 10 минути и ще дадете неща, от които не се нуждаете, можете по-късно.

2. Демонтирайте на части

Така че сте изчистели малка част от къщата от боклука. Отлично ще почувствате гордост в себе си и удоволствието да го направите. Но какво ще кажеш за останалата част от къщата? Той все още е пълен с боклук. Дайте този урок 10 минути на ден или повече, ако ентусиазмът се събуди.

Ако имате свободно време през уикенда, можете да направите голяма работа и да почистите много повече, отколкото през делничните дни. Ако има желание, можете дори да прекарате целия уикенд, за да изхвърлите боклука.

3. Използвайте прост метод

Сгънете всички неща от една част на къщата, например от всички чекмеджета на масата, в една купчина. Извадете от това куп едно нещо и попитайте себе си: “Обичам я? Използвайте ли го? “. Ако не, тогава смело го изхвърлете. Основното нещо – не отлагайте решението за по-късно.

Ако отговорът е “да”, намерете определено място за нея, нейния “дом”. Ако обичате нещо или наистина се нуждаете от него, заслужава да заеме мястото си, на което ще го върнете всеки път след употреба.

Веднага щом вземете решение за едно нещо, вземете следващата и повторете отново. Ако работите бързо и бързо, за да вземате решения, можете да сортирате куп неща в 10 минути (разбира се, ако тази купчина не е огромна).

4. Поставете я в багажника незабавно

Нещата, които вече не са необходими, трябва да напуснат дома ви възможно най-скоро. За да направите това, ги сгънете в чантата и в багажника на колата. Ако го направите, ще го изхвърлите или ще го предадете на някого. Ако няма кола, поставете чантите с ненужни неща до вратата, така че не забравяйте да ги изхвърлите.

5. Говорете с близките си (съжителстващи)

Ако живеете с други хора, те ще бъдат изненадани, когато започнете да се отървете от боклуци. Преди да започнете, трябва да говорите с тях. Обяснете защо правите това и нека участват и в вземането на решения за нещата.

Не натискайте или убеждавайте, опитайте се да говорите, кажете, може би, да покажете тази статия. Ако не са съгласни, това е добре. Извадете личните си боклуци, само вашите неща и им покажете резултата. Може би, когато видят всички ползи, те ще се съгласят да се променят.

6. Проследявайте съпротивлението си

В процеса на отстраняване на боклуци, най-вероятно ще имате вътрешно съпротивление. Дори ако не използвате това, когато дойде време да се отървете от него, може да има силно нежелание да го направите.

Например, това може да бъде снимка на любим човек, дар от член на семейството, сватбени мемоари или пътуване, или нещо друго. Удивително е как свързваме обектите със спомени и любов към други хора.

Всъщност, в тези безполезни неща няма любов – тя е във вас. Така че да се отървете от боклуците, оставяйки само чувствата вътре, е полезна практика.

7. Насладете се на процеса

Ако започнете да възприемате изхвърлянето на боклука като друга скучна домашна работа, няма да има никакъв напредък. С висока степен на вероятност ще излезете с оправдания, за да се отървете от това незадължително рутинно.

Вместо това, обмислете да се отървете от боклука като процес на освобождение, стъпка към вътрешна пълнота и яснота. Усмихнете се, докато сортирате и изхвърляте ненужни неща, съсредоточавайте се върху дишането, върху тялото си, върху движенията си, върху чувствата си за неща, които разделяте. Това е полезна практика и ви препоръчвам да правите това на всеки човек.

Тези стъпки няма да ви помогнат да се отървете от боклуци за един уикенд. Но можете да се насладите на самия процес, докато напълно се отървете от боклука, а къщата ви няма да бъде трансформирана. Вие ще обичате тези промени толкова, колкото и аз ги обичам.