Защо някои хора не искат да имат деца

Така че се приема, че в едно щастливо семейство трябва да има деца. Смята се, че всеки нормален и здрав човек иска да има деца. Но наистина ли е така? Кой определя стандартите? Тези въпроси бяха зададени от потребителите на Quora, организираха оживена дискусия, най-важните гледни точки, от които днес ще споделим с вас.

Някои хора просто не знаят какъв вид щастие е да бъде родител.

Мисля, че първо трябва да отговорим на друг въпрос: защо хората искат да имат деца?

 1. Традицията на бащата – един човек трябва задължително да има син, за да продължи семейството си.
 2. Искаш да оставиш някой зад себе си, за да те помним, след като умреш.
 3. Усещане за собственост. Толкова важно е, че наблизо има някой, който може да се нарече свой.
 4. Останки от миналото: по-рано се смяташе, че колкото повече деца имате, толкова повече работа могат да направят на au pair, което означава, че колкото по-богато е семейството ви.
 5. Трябва да имате някой, който да се грижи за вас в напреднала възраст.
 6. Хората просто търсят смисъл в живота си. Семейството е едно от тези значения.

Защо хората не искат да имат деца

 1. Пренаселването. Мнозина смятат, че Земята вече е твърде стегната.
 2. Това е луд свят. Как мога да отгледам детето си в свят, който отдавна е паднал от релсите?
 3. Децата са скъпо удоволствие. Всеки родител знае колко пари ще трябва да похарчи за отглеждане на дете. И някои хора не излизат от врата на родителите си на 30 и 40 години.
 4. Те вече са намерили смисъл в нещо друго. Те са щастливи и се радват на живота, а раждането и възпитанието на децата не е част от плановете им.
 5. Страхувайки се да стане неприличен родител.
 6. Страхуват се от отговорност.

Не исках да имам деца. Но се ожених за жена, която вече имаше дете. Обичах това дете като свое. По-късно имахме едно съвместно дете. Обичам и двете деца, готов съм да умра за тях. Така че, може би, на хората, които не искат да имат деца, просто нямат представа какво е това щастие – да бъде майка.

Нямам деца и няма да раждам. И не, не защото имам финансови или лични проблеми. Никога не исках да имам деца. Мислех, че ще си променя мислите, когато навърших 30 години, но това не се случи.

Някои хора имат деца само защото всеки ги прави, което означава, че това е необходимо. Аз не съм един от тях.

4 основни причини

 1. Те бяха по-големи деца в семейството, кърмени с по-малките си братя и сестри, докато родителите им построиха кариера. Те, както биха казали, вече бяха дошли да играят в дъщерите на майка си.
 2. Те имат заболяване, което е наследено. Те не искат да осъдят детето за живот, който ще прекара в агония.
 3. Те не искат да променят начина си на живот. Всички членове на семейството като правило коригират всичките си дела към нуждите на детето. Не всеки е готов за такива жертви.
 4. Те имат други приоритети. Например, наскоро получиха добра работа, искат да изградят кариера. Дете, според тях, ще ги забави в това начинание.

Не искам да губя времето си на децата

Не искам да имам деца, защото те ще отнемат лъвския дял от моето време. Трябва да открадна времето за тях от работа и любимо хоби или да наемат бавачка за тях.

За последния все още нямам финансова възможност. Освен това не искам да имам деца, ако не мога да прекарам достатъчно време с тях.

Може би, ако имах възможността да се откажа от работа, щях да мисля за раждането на дете. Но нямам такава възможност и не се предвижда.

Децата са отговорност, която не всеки може да поеме

Това е голяма отговорност, която не всеки може да поеме. Трябва непрекъснато да сте сигурни, че детето ви е пълно, облечено и здраво, здраво. Освен това, непрекъснато ще бъдете измъчвани от мисли за това как да го направите щастлив.

Не чувствам силата да бъда добър родител

И защо някои хора не харесват шоколада, а други – риболов? Защо някой просто обича да чете, а други смятат, че това занимание е досадно? Кой определя стандартите?

Може би за някои, това сравнение ще изглежда диво, но според мен е подходящо. Всеки човек обича нещо, но нещо не. Някой има силата да бъде добър родител, а някои не го правят.

Слава свобода

Аз съм на 36 години, нямам деца. Наскоро отидохме да си починем заедно с приятели, всички приятели имаха семейства, почти всички имаха деца.

Гледайки приятелите си, забелязах, че те много обичат децата си, въпреки че те отнемат лъвския дял от времето си.

Нямам нищо против децата, но аз не искам моята. Може би се страхувам от отговорност, която неизбежно ще доведе до раждането на дете.

Светът отива в ада

Имам дете, което много обичам. Но аз напълно разбирам хора, които не искат да имат деца, по никакъв начин не ги осъждам. По-добре е да призная честно казано, че не искате да имате деца, освен да раждате дете и не го е грижа за него.

Огледайте се около вас. Много хора раждат деца само защото са приети. Други, следователно, искат да спасят брака, който даде почивка. При други хора, детето е само резултат от незащитен сексуален контакт. Светът отива в ада.

Не искам да отглеждам деца в бедност

Израснах в бедност, липсваше всичко. И тогава аз обещах, че ако не изляза от тази дупка, никога няма да започна да раждам деца. Все още не можех да изляза от дупката.

Нека нямам деца, но съм щастлив (-а)

Майка ми имаше два спонтанни аборта, виждайки достатъчно от мъката й, никога не исках да изпитам такова нещо. Имам лошо здраве, така че когато бях на 14 години и разбрах, че имам риск от спонтанен аборт, аз винаги се отказах от идеята да бъда майка.

Сега съм на 30 години, имам племенници и племенни, които аз просто обожавам. Нямам собствени деца, но мога да се нарека щастлив човек.

 Не мислите ли, че всичко това е тъжно? Какво мислите за това?