Kako izbrisati sjećanja ili zaboraviti nepotrebne informacije

1. Što se sastoje od sjećanja?

Sjećanje nije jednodimenzionalna misao ili ideja. Ovo je zbroj pojavljivanja iz određenih događaja vaše prošlosti. Sjećate se ne na trenutak, ali mnogo senzualnih pojedinosti.

ezgif-com-optimizirati-4

Na primjer, ako se pokušate sjetiti ugodnog dana provedenog na plaži kao dijete, ne samo da će se slika rijeke pojaviti u vašem sjećanju. Sjećat ćeš se kako je toplo pijesak, miris vjetra i okus sladoleda kupljen u kiosku preko ceste.

Bilo koji od tih osjeta može postati okidač. Kada kupite plombir, sličan okusu istom, od djetinjstva, ponovno se prenosi na vrući dan na riječnoj plaži.

Dakle, sjećanja su neodvojiva od konteksta.

2. Kako upravljati uspomenama?

Kontekst je najvažniji čimbenik za nekoga tko želi naučiti kako upravljati svojim sjećanjima. Uostalom, sa svojom pomoći možete popraviti memoriju. Što je kontekst širi i svjetliji, to se jače prisjetimo događaja.

Vratimo se na sjećanje na vrući dan na plaži. Poželjno je da se sjetite pojedinosti, atmosfere, osjećaje i osjećaje. Tada će se stvoriti kontekst.

Ako se sjetite svjetlosnog toka riječne vode, toplog pijeska obale, vrućeg asfalta staze pored vašeg kišobrana i kremastog okusa punjenja, sjećanje na ovaj dan će ostati jako svijetlo i puno godinama. Što je kontekst širi, iskustva su raznovrsnija. To je ono što uskrsavamo u sjećanju kad se prisjetimo vrućeg dana provedenog u djetinjstvu.

Dakle, ako znamo koristiti kontekst kako bismo stvorili uspomene, možemo li pronaći način izbrisivanja memorije za sebe?

3. Kako mogu izbrisati sjećanja?

Strategija zaboravljanja može biti ovo: dopustite sebi da zaborave pojedinačne detalje događaja kako bi potpuno uništili memoriju.

ezgif-com-optimizirati-7

Da bi testirali ovu pretpostavku, znanstvenici su proveli istraživanje u kojem su sudjelovale dvije skupine ljudi. Morali su naučiti riječi s dva odvojena popisa i simultano gledati fotografije različitih krajolika kako bi stvorili kontekst za sjećanja.

Jednoj skupini je rečeno da vrlo pažljivo pristupaju zadatku: naučite prvi popis riječi srcem i tek nakon toga idite na drugi. Subjekti iz druge skupine zatražili su da prvo uče riječi, a zatim ih zaborave. Tada su volonteri morali ponoviti ono što su se sjećali.

Aktivnost mozga sudionika eksperimenta proučavana je pomoću funkcionalne MRI. Pokazalo se da subjekti koji su zaboravili naučene riječi imali su znatno nižu razinu aktivnosti u tom dijelu mozga koji je odgovoran za obradu slike. Ova skupina sudionika jednostavno je dopustila da riječi i slike nestanu iz sjećanja.

Kada se mozak pokuša sjetiti riječi, činjenica, slika, stalno radi na stvaranju konteksta. Kada mozak pokuša zaboraviti nešto, on u početku odbacuje kontekst i sažetak iz nje. Stoga se sjećanje stvara s poteškoćama i ne postoji dugo.

Ako se sa plažom vraćate na primjer, možete reći ovo: da biste danas zaboravili, trebali biste posebno pokušati zaboraviti okus popunjavanja i vrući pijesak pod nogama.

4. Je li moguće potpuno ukloniti memoriju?

Koristi li ovaj način uvijek 100%? Naravno da ne. Reći da su znanstvenici otkrili čarobni način zaboravljanja, kao u filmu “Vječno sunce neotkrivenog uma”, to je nemoguće. O mozgu i pamćenju znamo premalo i ne znamo kako izbrisati sjećanja.

Zaboravljanje je vrlo korisno. Možemo ga koristiti za olakšavanje preživljavanja traumatskog iskustva ili bolnog događaja. Zaboravljanje je potrebno za brisanje mozga nepotrebnih informacija.

U eksperimentu sudionici su zapamtili i zaboravili na jednostavne stvari: riječi i slike. Prava je memorija desetine detalja i senzualnih dojmova, pa nije tako lako izbrisati. Ali ovo istraživanje je prvi korak na početku vrlo zanimljivog i privlačnog puta.

Čini se da možemo razumjeti kako zaboraviti neugodne i nepotrebne stvari. Što je još važnije, naučit ćemo se sjetiti sretnih dana i trenutaka za život.

ezgif-com-optimizirati-1

Loading...