Naš mozak može riješiti probleme dok spavamo. Evo kako to funkcionira:

Jeste li primijetili da sve što se u večernjim satima čini tako teško i nerješivim postaje mnogo jednostavnije i jasnije ujutro?

Alexander Bell, izumitelj

Kada spavamo, mozak smanjuje aktivnost nekih mjesta i povećava aktivnost drugih. Na primjer, dio funkcija za koje prefrontalni korteks normalno reagira spava s nama. Ovo je naša individualnost, naša emocionalnost, naša sposobnost donošenja odluka, ponašanje koje treba kontrolirati – sve to spava.

Noću, podsvijest ima najveći prostor za različite manevre. Ovo je vrijeme kada može funkcionirati bez prepreka. Razmislite o tome kako se taj proces odvija i što trebate učiniti kako biste u jutarnjim satima imali snage i želju za rješavanjem problema koji nas toliko zabrinjavaju.

Kako mozak rješava probleme dok spavamo

Sve dok je um spava, mi smo vođeni podsvijesti, analizom došlo tijekom dana manifestacije i stavljanjem informacija u dugoročno pamćenje. Ako se neki od naših problema susreću na putu, onda će i na njima raditi.

Vjerujem u nesvjesnu aktivnost mozga. Mozak radi cijelo vrijeme, čak i kad ga ne sumnjamo. Noću mozak uzima ono što razmišljamo tijekom dana. Kad dugo radim na nečemu, uvijek razmišljam o tome prije odlaska u krevet. Sljedećeg jutra rezultati me često iznenađuju.

Alexander Bell

Želimo upozoriti: problem se neće riješiti magijom, odmah nakon buđenja. Da biste se podsvjesno usredotočili na ono što vam je stalo, češće morate razmišljati o tome. To je kad se počne raditi s informacijama koje je primio od vas tijekom dana, a pristanište nije baš očite činjenice, tražeći izlaz.

Podsvijest radi dobro ilustrira primjer iz bajke „vilenjaka i Postolar”, gdje siromašni postolar ostaje posljednji i najveći ružan komad tkanine, i vilenjaci stižu noću i pretvoriti ga u velikoj par cipela.

Rješenje problema ili smjer u kojem morate kretati može se nekako odraziti u vašim snovima. Obratite pozornost na sve misli koje dolaze u vašu glavu čim se probudite. Nemojte odgađati dugo vremena, inače se vrlo brzo mogu ispariti.

Naši snovi, iako imamo gotovo nikakvu moć nad njima, vrlo su korisni u rješavanju trenutnih problema. To je zbog činjenice da ih vidimo kad smo u fazi sna sna, koji se zove REM-spavanje.

Godine 2002. provedena je studijaKognitivna fleksibilnost tijekom ciklusa sna-wake: REM-sleep poboljšanje anagram problema rješavanja , čiji su sudionici bili zamoljeni da riješe anagramove odmah nakon buđenja. Neki su se ispitanici probudili kad su bili u fazi dubokog sna, a drugi je bio izvučen iz svjetla. Pokazalo se da su oni koji su se probudili tijekom faze brzog sna uspjeli bolje nositi sa zadaćom za 32%. Zato trebate biti pažljiviji prema svojim snovima.

Kako pronaći rješenja za probleme u snu

Prvo, odlučite što vas muči. Na primjer, nezadovoljni ste svojim poslom, ne možete odlučiti hoćete li se preseliti u drugi grad ili ne, prekinuti vezu ili ga ostaviti kakva jest. Kada razmišljamo o svemu tome tijekom dana, stalno smo rastreseni stotinama drugih misli koje nas spriječavaju da se usredotočimo na najvažniju stvar.

To je kao kada pitate savjet od 20 svojih prijatelja i odjednom počinju govoriti odjednom.

Oni stvarno žele pomoći, ali zbog razlike u mišljenjima i beskonačnoj mržnji, svi ti savjeti opadaju.

Za pravu pripremu za pronalaženje rješenja kroz snove, isprobajte ove pet koraka.

1. Riješite problem

Prije odlaska u krevet, provesti oko pola sata, opušteno razgovarajući o tome što vas muči. Sjetite se metoda rješavanja problema koje ste već pokušali i što još nije.

2. Postavite vremenski okvir

Kada odete u krevet, zapišite ili sjetite jasno naznačeni problem koji trebate riješiti, a također joj dati određeno vrijeme. Ne želiš bacati i okrenuti se cijelu noć, ne govoreći o najugodnijim stvarima? Još uvijek nije donijela nikakvu korist.

U tu je svrhu važno odrediti krajnji rok za taj problem. Pričajte sebi nešto poput: “Nisam zadovoljan mojim radom i želim shvatiti što radim u redu. Želim neki izlaz iz situacije pronađene do 07:00, kada se probudim. “

3. Zapišite svoje misli

Odmah, budući da se sljedećeg jutra probudite, zapišite misli koje dolaze u vaš um. Da ne zaboravite na to, unaprijed ćete staviti olovku papirom ili telefonom.

Ne brinite se ako sljedećeg jutra ne nađete rješenje problema. Ovo nije isporuka u kuću do određenog datuma, a ne trenutačna isplata na kartici. Ne radi ovako. Dajte sebi vremena i strpljenja.

4. Odvojite vrijeme za razmišljanje

Stavite vlastiti čaj ili kavu, sjednite u udobnu omiljenu stolicu, naoružani prijenosnikom i olovkom ili drugim uređajima koji pomažu u ispravljanju misli. Za pola sata, zapišite sve što vam je na umu.

Nemojte misliti o tome kako je površan ili korijen, bilo da ima smisla ili ne. Nije važno koliko možete napisati. Glavna stvar je da bacate sve svoje misli iz svoje glave na papir.

5. Izvući zaključke

Nakon što završite pisanje, uzmite kratku stanku i ponovno pročitajte ono što ste napisali. Istaknite važne stvari i razmislite kako vam mogu pomoći da riješite problem.

Ne možete pronaći očigledan izlaz iz situacije, ali zasigurno ćete biti iznenađeni koliko će lakše nakon dobrog sna biti ono što se činilo kao netopljiva večer. Barem, nakon što dovršite ove pet koraka, imat ćete barem neki akcijski plan.