Σύγκριση των Microsoft Office 365 και της Apple iWork. Τι να επιλέξετε;

Ένα χρόνο αργότερα, μετά το πακέτο από το λογισμικό iWork της Apple έγινε δωρεάν για τις νέες συσκευές «μήλο», η Microsoft, ακύρωσε μια πληρωμένη συνδρομή στο Office 365. Από τώρα και στο εξής, στο Word Mobile εκδόσεις, Excel και PowerPoint δωρεάν για iOS, μπορείτε όχι μόνο άποψη, αλλά και επεξεργασία εγγράφων. Προς τιμήν αυτής της χαρμόσυνο γεγονός, αποφάσισα να εγκαταστήσετε τις διάσημες εφαρμογές της Microsoft στο iPad σας, η σύγκρισή τους με τους συμμαθητές από την Apple, επιλέξτε τον πωλητή και το γραφείο σουίτα για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου.

Νομίζω ότι το πρώτο κριτήριο με το οποίο θα προσδιορίσω τις εφαρμογές που μου ταιριάζουν θα είναι ο χώρος. Το iPad 4 σε 32 GB χτυπούμε σχεδόν στα μάτια, οπότε ένα πιο “εύκολο” σετ μπορεί να γίνει αμέσως ηγέτης. Ωστόσο, κανείς δεν ήταν σε θέση να γίνει αγαπημένο: και τα δύο πακέτα γραφείων καταλαμβάνουν περίπου 1,3 GB.

Μετά από λίγο ζέσταμα, ήρθε η ώρα να συγκρίνουμε τις εφαρμογές του μέσου με το μέτωπο. Αρχικά, θα τρέχω συντάκτες κειμένων, λύσεις για εργασία με υπολογιστικά φύλλα και, τελικά, προγράμματα για τη δημιουργία παρουσιάσεων.

Word και Σελίδες

Το πρώτο πράγμα που αγγίζει το μάτι σας είναι ο μεγάλος αριθμός έτοιμων προτύπων στις Σελίδες. Ο αριθμός τους υπερβαίνει εκείνη στο Word σχεδόν 3 φορές! Φυσικά, η ποικιλομορφία τους είναι απίθανο να αποφέρει πολύ πρακτικό όφελος, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά από αυτά είναι ευχάριστο.

Φωτογραφία 18.11.14, 15 00 29

Οι λειτουργίες που τόσο ο επεξεργαστής όσο και ο άλλος έχουν απολύτως συγκρίσιμες. Μόνο μερικές λειτουργίες, όπως η εισαγωγή διαλείμματα, παρακολούθηση αλλαγών, καθώς και πρόσθετες μορφές και σκιές, είναι διαθέσιμα σε συνδρομή premium στο Office 365. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό δεν είναι τέτοια βασικά χαρακτηριστικά, για τα οποία θα πληρώσει τη διαφορά μεταξύ του Word και σελίδες στο αυτό το σχέδιο επίσης δεν υπάρχει. Το μόνο σημαντικό είναι το πώς αυτό παρουσιάζεται στον χρήστη. Και εδώ, κατά τη γνώμη μου, το προϊόν της Microsoft είναι μεγαλύτερο από τον ανταγωνιστή της. Απόλυτα όλη η διαχείριση του επεξεργαστή αποδίδεται στον επάνω πίνακα και ομαδοποιείται από τις καρτέλες.

  Γιατί δημιούργησαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ για τη Σοφία και αν απειλεί την ανθρωπότητα

Φωτογραφία 18.11.14, 15 02 27

Σε σελίδες, αντίθετα, μερικά από τα εργαλεία που προορίζονται να αλλάξουν τις ιδιότητες του κειμένου βρίσκονται ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο. Το μενού για την εισαγωγή διαγραμμάτων, πινάκων, κεφαλίδων και λιστών κρύβεται πίσω από τα ανώνυμα κουμπιά. Ίσως, από την άποψη του σχεδιαστή διεπαφής εφαρμογών iWork, αυτός ο τύπος διάταξης κουμπιών είναι ο καλύτερος δυνατός, αλλά μου φαίνεται ότι αυτό δεν είναι καθόλου δροσερό.

Φωτογραφία 18.11.14, 15 01 17

Ορισμένες παράμετροι κειμένου είναι πλήρως αντιγραφεί τόσο στο κάτω μέρος όσο και στην κορυφή. Αφού δουλέψω στο Word, η διασύνδεση σελίδων μου φαίνεται πολύ φτωχή και άδεια, αλλά είναι ήδη θέμα γεύσης. Εγώ, ως χρήστης των Windows με πολλά χρόνια εμπειρίας, πιθανότατα χρησιμοποιείται μόνο για τη λογική και τη δομή των εφαρμογών της Microsoft.

Ως φοιτητής στη σχολή φυσικής και μαθηματικών, συχνά συναντούσα έγγραφα που περιείχαν απλά μια τρελή ποσότητα πολύπλοκων τύπων. Η αμέλεια μου κατά την αντιγραφή των απατών στις Σελίδες στο iPhone, όχι πολύ καιρό πριν, κατέστησε δύσκολο για μένα να περάσω τις εξετάσεις. Ο επεξεργαστής κειμένου από την Apple απλά δεν μπορούσε να διαβάσει τους τύπους που χρειαζόμουν. Επομένως, αν πρέπει να ασχοληθείτε με τέτοιους συγκεκριμένους χαρακτήρες, το Word είναι η πρώτη εφαρμογή.

Excel και Αριθμοί

Προγράμματα για εργασία με υπολογιστικά φύλλα Χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο συχνά από τους συνηθισμένους συντάκτες κειμένων. Αλλά μια τέτοια ανάγκη μπορεί να προκύψει ξαφνικά, έτσι για μένα είναι σημαντικό να έχετε μια εφαρμογή έτοιμη για την προβολή, επεξεργασία και προώθηση του εγγράφου σωστά. Με τον αριθμό των προτύπων και τη δομή των προγραμμάτων διεπαφής MS Office και iWork, έχουμε ήδη καταλάβει. Τα συνηθισμένα αρχεία με απλά γραφήματα, διαγράμματα και τύπους εμφανίζονται ταυτόσημα και στις δύο εφαρμογές.

  10 προγράμματα Mac που είναι πραγματικά χρήσιμα για έναν νεοφερμένο

Φωτογραφία 18.11.14, 15 06 22

Για σύγκριση “μάχης”, επέλεξα ένα έγγραφο για τον υπολογισμό των στατιστικών των παιχνιδιών στους bookmakers, το οποίο επιτρέπει τον προσδιορισμό των πιθανοτήτων, των συντελεστών και πολλών άλλων παραμέτρων. Το έργο του Excel και των Αριθμών με αυτό το αρχείο, που περιέχει πολλούς τύπους, δεν με προκάλεσε απολύτως καμία καταγγελία. Και τα δύο προγράμματα συμπεριφέρονται απολύτως σωστά, προσφέροντας στον χρήστη ένα ειδικό βολικό πληκτρολόγιο για την εισαγωγή δεδομένων σε κελιά. Αναμφισβήτητα, το Excel είναι μια πιο ισχυρή εφαρμογή, αλλά προσωπικά δεν χρειάζομαι αυτή την ποικιλία λειτουργιών, έτσι σε αυτή την επιλογή η κύρια επιρροή μπορεί να γίνει μόνο με προσωπικές προτιμήσεις.

Φωτογραφία 18.11.14, 15 07 07

Αλλά ένα πράγμα που παίζει στην πλευρά του προϊόντος από τη Microsoft, το βρήκα ακόμα. Πρόκειται για κύλιση στις σελίδες ενός εγγράφου. Ο πίνακας με τους αριθμούς σειράς και τις στήλες του Excel γράφει αυτόματα “κυκλώματα” στα κελιά κατά την κύλιση, πράγμα που σας επιτρέπει να μην ενοχλείτε πολύ όταν μετακινείτε το φύλλο εργασίας. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με έναν οδηγό αυτόματης πόρτας σε ένα αυτοκίνητο. Έτσι, εδώ, ο χώρος εργασίας είναι σαφώς καθορισμένος χωρίς πρόσθετη προσπάθεια από τον χρήστη. Στους αριθμούς, αυτή η λειτουργία απλά λείπει.

PowerPoint και Keynote

Εάν μου άρεσε η ποικιλία καρτελών και κουμπιών στο Word, η διασύνδεση του PowerPoint με έκανε να είμαι τεταμένη. Δεν είναι ότι όλα εδώ είναι ριζικά διαφορετικά, αλλά ότι η διαδικασία της γραφής κειμένων είναι πολύ διαφορετική από τη δημιουργία αρχείων παρουσίασης. Στο Keynote, βρίσκω διαισθητικά το κουμπί για την προσθήκη μιας νέας διαφάνειας. Λογικά, αυτό το κουμπί βρίσκεται στο κάτω μέρος του πίνακα με μικρογραφίες των διαφανειών, επειδή βρίσκονται από την κορυφή προς τα κάτω από την πρώτη έως την τελευταία. Στο PowerPoint, το πολυπόθητο κουμπί βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη θέση. Ίσως αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά γιατί να αναγκάσετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιήσει αυτό που αρχικά φαίνεται δυσάρεστο;

  Πώς να παρακάμψετε τον κωδικό πρόσβασης iPhone εάν είναι κλειδωμένη

Φωτογραφία 18.11.14, 15 07 35

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Keynote είναι η χρήση της συσκευής iOS ως τηλεχειριστηρίου για τον έλεγχο της παρουσίασης σε άλλη κινητή συσκευή της Apple ή σε Mac.

Φωτογραφία 18.11.14, 15 08 04

Στα υπόλοιπα, και τα δύο προγράμματα προσφέρουν παρόμοιες παραλλαγές των προτύπων, τη δυνατότητα προσθήκης ήχων, εικόνων και βίντεο, συνόλων μεταβάσεων και κινούμενων εικόνων.

Τι να επιλέξετε;

Είναι δύσκολο να συνοψίσουμε, όταν και οι τρεις εφαρμογές από κάθε πακέτο έλαβαν διαφορετικές εκτιμήσεις. Επικεφαλής για την εργασία με συνηθισμένα έγγραφα, θα έλεγα το Word. Μεταξύ των αριθμών και του Excel, δεν παρατηρήσαμε μεγάλη διαφορά, εκτός από την ευχάριστη κύλιση του χώρου εργασίας που σχεδίασε η Microsoft. Κατά τη σύγκριση των Keynote και του PowerPoint, έχω την εντύπωση ότι η εργασία με το πρόγραμμα “apple” είναι πιο εύκολη και ταχύτερη.

Κάθε πρόγραμμα μπορεί να συγχρονιστεί με τη βοήθεια τεχνολογιών cloud. Για το iWork, αυτό είναι iCloud, και για το Office 365, είναι ένας λογαριασμός της Microsoft και ένα κατάστημα Dropbox.

Φαίνεται ότι θα επιλέξω το πακέτο προγραμμάτων από τη Microsoft. Παρά το γεγονός ότι πραγματικά μου άρεσε να χρησιμοποιώ το Keynote, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσω και πάλι στην καλύτερη περίπτωση σε ένα χρόνο. Είναι πολύ πιο σημαντικό να έχετε έναν καλό επεξεργαστή κειμένου, αλλά εδώ το πλεονέκτημα δεν είναι στην πλευρά του iWork. Η γνωστή οργάνωση της διεπαφής, που δανείστηκε από την έκδοση του υπολογιστή, η θέση όλων των εργαλείων στις καρτέλες σε ένα πάνελ, η σωστή εμφάνιση των τύπων – όλα αυτά έπρεπε να δοκιμάσω.


Και ποιες εφαρμογές γραφείου χρησιμοποιείτε στις συσκευές iOS και τις χρησιμοποιείτε καθόλου; Σχολιάστε και μοιραστείτε την εμπειρία σας!

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top