9 σημάδια ότι υποσιτίζεστε

Όλοι γνωρίζουν ένα απλό αξίωμα: για να χάσετε βάρος, πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από το να ξοδέψετε. Όμως, όπως και σε κάθε επιχείρηση, είναι σημαντικό να σταματήσει εγκαίρως. Ο κανονικός υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικά προβλήματα και ανεπιθύμητες ψυχικές καταστάσεις.

1. Η μείωση της δύναμης

Στα περισσότερα άτομα, ο μεταβολικός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας υπερβαίνει τα 1.000 kcal την ημέρα. Και αν κάνετε αθλήματα, τότε αυτός ο αριθμός πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί.

Εάν καταναλώνετε καθημερινά λιγότερο από 1.000 kcal, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη κόπωση. Ακόμη και η παραμικρή κινητική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή η αναρρίχηση μιας σκάλας, σας προκαλεί κόπωση, επειδή δεν καλύπτετε καν τις βασικές ενεργειακές ανάγκες του σώματος.

Ο υποσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη κόπωση, επειδή το σώμα στερείται ενέργειας για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διατήρηση των πιο βασικών λειτουργιών.

2. Τριχόπτωση

Η έλλειψη καθημερινών θερμίδων, καθώς και η ανεπάρκεια πρωτεϊνών, σιδήρου, βιοτίνης και άλλων βιταμινών προκαλεί υπερβολική απώλεια μαλλιών. Όταν το σώμα δεν έχει τη σωστή ποσότητα θρεπτικών ουσιών, υποστηρίζει κυρίως τις δραστηριότητες τέτοιων ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Η υγεία των μαλλιών είναι δευτερεύουσα και λιγότερο σημαντική.

Εάν τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο από το συνηθισμένο, αυτό είναι ένας σοβαρός λόγος για να δώσετε προσοχή στη διατροφή σας.

3. Συνεχής αίσθηση πείνας

Σύμφωνα με μελέτες, η όρεξη για υποσιτισμό αυξάνεται εξαιτίας του μεταβαλλόμενου επιπέδου ορμονών που ελέγχουν την αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, η έλλειψη θερμίδων οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης – ορμόνης στρες που συμβάλλει στην αύξηση της πείνας και του λιπώδους ιστού. Η μόνιμη πείνα σηματοδοτεί ότι το σώμα απειλείται με εξάντληση.

Ο υποσιτισμός οδηγεί σε ορμονικά άλματα που επιδεινώνουν την πείνα για να σας βοηθήσουν να αντισταθμίσετε την έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

4. Αδυναμία σύλληψης

Η υπόφυση και ο υποθάλαμος λειτουργούν σε στενή σχέση μεταξύ τους και είναι υπεύθυνες για την ορμονική ισορροπία πολλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών. Ο υποθάλαμος λαμβάνει σήματα από το σώμα και στη βάση τους καθορίζει πότε είναι απαραίτητο να εξαναγκαστεί η υπόφυση να διεγείρει ή να αναστέλλει την παραγωγή οιστρογόνων, προγεστερόνης και άλλων ορμονών. Όπως δείχνουν οι μελέτες, αυτό το πολύπλοκο σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές στο βάρος και στη διατροφή.

Η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη χωρίς την ισορροπία των ορμονών φύλου. Το πρώτο σημάδι της ορμονικής αποτυχίας της αναπαραγωγικής λειτουργίας του σώματος είναι η αμηνόρροια – η απουσία εμμηνόρροιας για τρεις ή περισσότερους μήνες.

Το έλλειμμα θερμίδων προκαλεί το σώμα να στείλει σήματα στον υποθάλαμο που οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή ορμονών φύλου και στην ανικανότητα να συλλάβουν.

5. Διαταραχές ύπνου

ΈρευναΎπνος στις διατροφικές διαταραχές , που διεξήχθη σε ανθρώπους και ζώα, έδειξε ότι η νηστεία οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου και μείωση της βαθιάς φάσης. Αυτό σημαίνει ότι κοιμάστε με δυσκολία, συχνά ξυπνάτε και το επόμενο πρωί δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι. Και αν πάτε για ύπνο ή ξυπνήσετε με μια αίσθηση πείνας, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετά.

Ο υποσιτισμός επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου: δεν έχετε αρκετό ύπνο, ανεξάρτητα από το πόσα ύπνο.

6. Ευερεθιστότητα

Εάν εξοργίζετε οποιοδήποτε μικρό πράγμα, ίσως αξίζει να κοιτάξετε το πιάτο.

  Χορός ως άθλημα: επιλέξτε τη σωστή κατεύθυνση

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα νέων συμμετείχε στο πείραμαΕίναι πεινασμένοι ώστε οι άλλοι να τρώνε καλύτερα: θυμηθείτε τα Ancel Keys και το πείραμα της Μινεσότα , που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Για μισό χρόνο, οι εθελοντές ελάχιστα έτρωγαν, βοηθώντας τους ερευνητές να καταλάβουν πώς να βοηθήσουν τα θύματα του πολέμου που επιβίωσαν από την πείνα. Όπως έδειξε το πείραμα, η ακραία ευερεθιστότητα έγινε μια από τις παρενέργειες αυτού του παρατεταμένου υποσιτισμού.

Ο παρατεταμένος υποσιτισμός και ο συνειδητός περιορισμός του εαυτού σας στην κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα και αιχμηρές μεταβολές της διάθεσης.

7. Συνεχής αίσθηση ψυχρού

Για να παράγουμε θερμότητα και να διατηρήσουμε τη βέλτιστη θερμοκρασία του σώματος, πρέπει να καίνουμε μια ορισμένη ποσότητα θερμίδων. Εξάχρονη μελέτηΟ μακροχρόνιος περιορισμός των θερμίδων, αλλά όχι η άσκηση αντοχής, μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος στον άνθρωπο , στην οποία συμμετείχαν 72 άτομα μέσης ηλικίας, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1.769 θερμίδες ημερησίως είχαν σημαντικά χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από εκείνους των οποίων η δίαιτα κυμαινόταν από 2.300 έως 2.900 kcal. Είναι ενδιαφέρον ότι οι δείκτες αυτοί δεν εξαρτώνται από τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτηςΕπίδραση μακροχρόνιου περιορισμού θερμίδων με επαρκή πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά συστατικά στις ορμόνες του θυρεοειδούς , οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν λιγότερη ερυθρίαση είχαν χαμηλότερο επίπεδο Τ3. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, αυτή η ορμόνη θυρεοειδούς είναι υπεύθυνη για τον ενεργειακό μεταβολισμό του σώματος. Έτσι, όσο λιγότερο τρώμε, τόσο περισσότερο παγώνουμε.

Η έλλειψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση του επιπέδου της ορμόνης Τ3.

8. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα συνήθως χαρακτηρίζεται ως παρεμποδιζόμενο σκληρό σκαμνί τρεις φορές την εβδομάδα ή λιγότερο. ΈρευναΔιατροφική σοβαρότητα και γαστρεντερικά συμπτώματα σε γυναίκες κολλεγίων , στην οποία συμμετείχαν 301 μαθητές, έδειξαν ότι όσοι ακολουθούν αυστηρές δίαιτες είναι οι πρώτοι που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ο υποσιτισμός οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, καθώς η τροφή μετακινείται αργά μέσω του πεπτικού σωλήνα και συσσωρεύονται λιγότερα απόβλητα στο σώμα.

9. Άγχος

Μελέτη μεγάλης κλίμακας επίδειξηςΕφηβική δίαιτα: Έλεγχος υγιούς βάρους ή διαταραχή διατροφικής οδού; , στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 Αυστραλοί έφηβοι. Το 62% των ατόμων που περιορίστηκαν αυστηρά στη διατροφή, υπήρξε αυξημένο επίπεδο άγχους και καταθλιπτικές καταστάσεις.

  22 ασκήσεις για το πρόσωπο και το λαιμό, που θα σας σώσουν από τις ρυτίδες

Για να μειώσετε το αίσθημα του άγχους σε μια στιγμή που αναγκάζεστε να περιορίσετε τον εαυτό σας στην κατανάλωση, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα σας βοηθήσουν.

Οι άκαμπτες δίαιτες οδηγούν στην κατάθλιψη, το άγχος και τις ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση.


Για μια σταδιακή μείωση του βάρους, αρκεί να περιορίσουμε 1 200 kcal την ημέρα, αλλά δεν αξίζει να πέσει κάτω από αυτό το σημάδι. Εάν βρίσκεστε στις παραπάνω ενδείξεις υποσιτισμού, ελέγξτε τη διατροφή σας: ίσως το σώμα σας στερείται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤