OLED-tv: fordele og ulemper ved teknologi

Hvad er interessant om OLED-teknologi?

OLED (organisk LED) kaldes fremtiden for fjernsynsteknologi, som lover mættede farver, herunder dyb sort og en reduktion i motion blur.

Det kan synes, at den nye teknologi ikke er meget forskellig fra de mere udbredte LED-paneler på markedet. Men ordet “organisk” betyder en forskel i selve metoden til at repræsentere billeder på skærmen.

Hvad er fordelene ved OLED-skærme?

LED-skærm – et flydende krystal display med forbedret LED-baggrundsbelysning. I moderne LCD-tv’er roterer flydende krystaller under virkningen af ​​elektricitet og lader lyset gennem hver pixel af billedet. Lyset passerer gennem filtre (rødt, blåt og grønt), og når de blandes, resulterer de i farverne fra den mest mørke til hvide. Hvis alle krystallerne drejes for ikke at gå glip af nogen af ​​de tre farver, så er udgangen sort.

Krystaller har deres fordele: lave omkostninger, finhed og lethed af materialer, men der er en vigtig ulempe – niveauet af sort farve. Krystallerne overlapper lyset, men baggrundsbelysningen fortsætter med at fungere. Lyset falder på de “sorte” pixels, hvilket gør det mørke billede falmet.

I OLED-skærme er der ingen baggrundsbelysning – hver enkelt pixel udsender lys uafhængigt under tilførslen af ​​elektrisk strøm til den. Hvis pixel ikke modtager elektricitet, ser vi fraværet af lys – en ægte sort farve.

Absolut nulværdier for farve og lysstyrke ændrer opfattelsen af ​​kontrast. På OLED-skærmen opfattes selv den mindste mængde lys i de mørke dele af billedet til at være lysere i forhold til LED-skærme. Desuden kan pixels i OLED-skærme næsten øjeblikkeligt ændre farve, i modsætning til forsinkelsen på LED-panelerne, til aktivering og bevægelse af krystaller, hvilket kræver mere tid.

  5 måder for to-faktor autentificering, deres fordele og ulemper

En anden fordel ved OLED-teknologi, som følger af niveauet af sort og kontrast, er realistiske mættede farver.

Brænder pixelerne på OLED-skærme?

På gamle plasma-tv’er kunne pixels i de dele af skærmen, hvor der var noget statisk i lang tid, såsom et kanallogo eller en videospilmenu, kunne brænde ud. Spor fra sådanne genstande kunne være permanent “trykt” på displayet, så producenter tilføjede specialværktøjer til indstillingerne for tv’er, så dette kunne undgås.

For OLED-skærme er dette ikke typisk, men hvis det statiske billede efterlades i flere timer i træk, kan det “hænge” og efterlader et næppe synligt spor i ca. en time og forsvinder helt. Det er okay med tv’et vil ikke ske.

Hvor meget OLED-skærme er lyse?

Hvis fjernsynet har et Ultra HD Premium-klistermærke, skal dets pixel nå en mindste tærskelværdi. Denne værdi kan være forskellig afhængigt af dybden af ​​sort. Hvis det sorte niveau i OLED-panelet er et sted mellem 0.0005 og 0.5 cd / m2, Den maksimale lysstyrke for et sådant tv skal starte fra 1.000 cd / m2. Men hvis skærmen er i stand til en endnu mørkere farve, kan dens maksimum allerede begynde fra 540 cd / m2.

OLED TV’ets lysstyrke opfattes afhængigt af hvor du placerer den, så i et rum med et klart lys vil fordelene ved en skærm på organiske lysdioder ikke være meget mærkbare. Billigt OLED-paneler giver lysstyrken på 700-800 cd / m2, mens LED-tv’er er i stand til mere – 1 400-1 500 cd / m2.

I år vil der være nye modeller af OLED-tv med en lysstyrke på op til 2.000 cd / m2, men deres pris er usandsynligt at behage kunderne.

Ved en maksimal skærmlysstyrke på 800 cd / m2 dets fordele i forhold til LCD-tv er mærkbare om natten i svagt lys eller om dagen med lukkede gardiner. Det er kun nødvendigt at dæmpe lyset, da indflydelsen af ​​sort på billedets kvalitet bliver tydelig.

  Hvad vil fremtidens tøj se ud? Alt om metamaterialer og klædt tøj

En dyb sort farve er dog ikke en magisk kraft, der omdanner film på skærmen. Sommetider, for eksempel i streaming-tjenester, kan sort farve kodes ikke som en fuldstændig mangel på lys, men som dens lettere version.

Hvad er ulemperne med OLED-teknologien?

Som i tilfælde af farvekvalitet afhænger reduktionen i bevægelsesblur på det oprindelige indhold. Teoretisk er OLED-teknologien bedre end LCD og LED-standarder i bevægelse transmission.

I praksis fører kun specielt forberedte filer og blurreduktionsmodus til bemærkelsesværdige resultater. Dynamiske film med en billedfrekvens på 24 billeder pr. Sekund virker ikke. Samtidig er det ret svært at finde video i 4K-opløsning med realistiske farver og høj billedhastighed samtidig for at retfærdiggøre køb af et dyrt OLED-panel.

Køb et OLED-tv eller ej?

Indtil videre er svaret for de fleste købere nej. Hvis du ikke har brug for obligatorisk support til HDR-10 eller Dolby Vision-standarder, kan du bruge et meget mindre beløb på et 4K LED-tv med lavt blur og forsinkelse af indgangssignalet. Du får ikke det mest saftige billede, men du kan for eksempel købe et godt lydsystem.

Hvis du stadig vil være med i HDR-verdenen, så er det bedre at vælge OLED-skærm i dette tilfælde, men det er nødvendigt at kalibrere det korrekt. For store værelser er sådanne tv’er ikke rentable at købe, medmindre du har mere end $ 20.000 på en 77-tommers LG-model.

Lavt uskarphed og lyse farver på OLED-paneler er også gode til spil, men det er nødvendigt at tage højde for den højere forsinkelse af indgangssignalet, hvilket påvirker kontrollens lydhørhed og er særlig kritisk i netværksspil. Dette problemproducent er allerede begyndt at løse firmwareopdateringerne.

  9 bedste iOS apps til at tilføje tekst til billeder

HDR-standard og OLED-teknologier vil overraske dig med billedkvalitet lige nu, men indholdet der passer til dem er stadig ikke nok.