Защо заявленията за четене на скоростта не правят нищо добро

Използвайте смартфона си, за да научите да четете по-бързо? Имаха ли традиционните методи заменени от популярни приложения? Ние сме принудени да ви разстроим – това решение най-вероятно е погрешно.

Резултатите от последните експерименти доказват, че дори такова интересно нещо като Spritz не може да направи четенето по-ефективно. Защо това приложение всъщност не работи? Сега разкажете.

Прочетете “Война и мир” от смартфона, може би, не е най-добрата идея, но е доста реалистична. Подобна възможност получават потребителите благодарение на заявката Spritz. Наскоро тя направи много шум, особено след като Samsung съобщи за предварителната инсталация на приложението на Galaxy S5.

Принципът на действие на Spritz е прост: приложението разделя текста на отделни думи и един по един ги показва на читателя, съсредоточавайки вниманието си върху средата на думата. По този начин времето, което в обикновеното четене се изразходва за движение на очите, се свежда до минимум. Тази технология се основава на така наречената бърза визуална последователност (бърза серийна визуална презентация или RSVP). Според разработчиците, използването му Spritz ускорява процеса на четене без да прави компромис по отношение на разбирането. Получавате възможност да четете до хиляда думи в минута. В този случай размерът на екрана няма значение: приложението е идеално дори за малки устройства, например, интелигентни часовници.

Но едно ново проучване показа, че тази идея е твърде добра, за да е истина. Най-малкото, ако искате да разберете какво е било прочетено. Всъщност струва ли се да се опитате да промените основните когнитивни процеси в името на някои джаджи?

Дори ако сте използвали Spritz просто, за да четете tweet, вие не бихте разбрали посланието толкова ясно, колкото че сте чели тези 140 знака бавно и замислено.

Елизабет Шоттер

Елизабет Шотер, психолог от Калифорнийския университет в Сан Диего, събра 40 доброволци сред учениците и проведе малък експеримент. Тя наблюдаваше дали нивото на разбиране на текста ще бъде намалено, ако се предотврати неволното връщане на очите към отделни пасажи – този процес се нарича регресия. Отнема около 10-15% от времето за четене.

Резултатите от проучването са както следва. При нормално четене на учениците равнището на разбиране на текста остава идентично, независимо от това дали регресията е фиксирана или не. Това потвърждава, че очите ни понякога трябва да изглеждат втори път с фрагмент за разбирането му. Когато думите бързо се сменят и участниците в експеримента не могат да се върнат към тях, разбирането на текста се влоши. Този ефект се наблюдава при четене на много прости изречения и сложни фрази. “Резултатите от нашия експеримент ясно показват, че е много важно за читателите да контролират движенията на очите си, за да разберат какво се чете”, пише авторът.

Характеристика на технологията, използвана от приложението Spritz
Характеристика на технологията, използвана от приложението Spritz

Spritz се превърна в един от най-обсъжданите опити за използване на метода RSVP. Той е бил експериментиран с това от 1970 г. насам, но заявлението за скоростно четене започна наскоро – поради необходимостта от нови методи за четене на малки екрани. Сега в Интернет можете да намерите друга услуга с подобна на Spritz функционалност, наречена Spreeder.

Представителят на фирмата-разработчик Spritz Lowell Eschen твърди, че никой не е успял да възпроизведе принципа на това приложение в точността. В крайна сметка само Spritz избира оптималната точка за разпознаване за всяка дума. Тя се превръща в един вид показалец към очите и помага на мозъка бързо да разчита какво е видял. Създателите на Spritz представят тази технология като “нов поглед към четенето”. Според тях, екипът работи върху него три години и може да представи някакви доказателства за тяхното научно развитие.

Елизабет Скот, авторът на описания по-горе експеримент, не вярва в тези маркетингови изявления. “Те казват, че са ангажирани с науката, но всъщност те не са показали това”, казва Шоттер. – Създателите на Сприц не са направили революция. Може би те са променили само метода RSVP, но все още остават неефективни. “

Използвате ли това приложение? Можете ли да го наречете ефективен инструмент за четене на скоростта? Споделяйте опит в коментарите.