Hogyan lehet törölni az emlékeket vagy elfelejteni a felesleges információkat?

1. Miből áll az emlékek?

A felidézés nem egy egydimenziós gondolat vagy ötlet. Ez a múlt különleges eseményeinek benyomások összege. Nem emlékszel egy időre, hanem sok érzéki részletre.

ezgif-com-optimalizál-4

Például, ha megpróbálsz emlékezni egy kellemes napra, amelyet a tengerparton gyermekként töltöttek, nem csak a folyó képe fog megjelenni az emlékezetedben. Emlékszel, milyen meleg volt a homok, a szag a szél és az ízét a fagylalt vásárolta a kioszkban az út szélén.

Bármelyik ilyen érzés felléphet. Amikor egy ízben hasonló ínyencet vásárol, gyermekkorától kezdve, egy forró napon úszott át egy folyami strandon.

Így az emlékek elválaszthatatlanok a kontextustól.

2. Hogyan kezelheti az emlékeit?

A kontraszt a legfontosabb tényező azok számára, akik meg akarják tanulni, hogyan kell kezelni az emlékeiket. Végtére is, segítségével meg tudja erősíteni a memóriát. Minél szélesebb és világosabb a kontextus, annál erősebbek vagyunk az eseményre.

Térjünk vissza egy forró nap emlékére a tengerparton. Kívánatos, hogy emlékezzen a részletekre, a hangulatra, az érzelmekre és az érzésekre. Ezután létrejön a kontextus.

Ha emlékeznek a folyóvíz fényáramára, a tenger meleg homokjára, az ernyő melletti ösvény forró aszfaltjára és a töltés krémes ízére, a mai emlékezet nagyon éles és tele lesz évek óta. Minél szélesebb a kontextus, annál inkább változatosabb a tapasztalat. Ez az, hogy feltámadunk az emlékezetben, amikor felidézi a gyermekkorban töltött forró napot.

Tehát, ha tudjuk, hogyan kell használni a kontextust, hogy emlékeket hozzunk létre, találhatunk módot arra, hogy töröljük a memóriát magunknak?

3. Hogyan lehet törölni az emlékeket?

A feledés stratégiája lehet ez: hagyja magát elfelejteni egy esemény egyedi részleteit, hogy teljesen elpusztítsa a memóriát.

ezgif-com-optimalizál-7

A feltételezés tesztelésére a tudósok egy olyan tanulmányt készítettek, amelyben két embercsoport vett részt. Meg kellett tanulniuk a két külön listából származó szavakat, és egyidejűleg meg kell vizsgálniuk a különböző tájképek fényképeit, hogy az emlékekhez kontextust hozzanak létre.

Egy csoportnak azt mondták, hogy nagyon óvatosan közelít a feladathoz: megtanulja elsőként a szavak listáját, és csak utána menjen a másodikba. A második csoport tagjai megkérték, hogy először megtanulják a szavakat, majd elfelejtsék őket. Aztán az önkénteseknek meg kellett ismételniük az emlékezetüket.

A kísérletben résztvevők agyi aktivitását funkcionális MRI segítségével tanulmányozták. Kiderült, hogy azok a témák, akik elfelejtették a megtanult szavakat, jóval alacsonyabb szintű tevékenységet folytattak az agy azon részében, amely felelős a képfeldolgozásért. A résztvevők ezen csoportja egyszerűen lehetővé tette, hogy a szavak és a képek elhalkuljanak az emlékezetből.

Amikor az agy megpróbál emlékezni a szavakra, a tényekre, a képekre, akkor folyamatosan kontextust teremt. Amikor az agy megpróbál elfelejteni valamit, először elutasítja a kontextust és absztraktokat. Ezért a memória nehézséggel jön létre, és nem létezik sokáig.

Ha visszatér a példához a tengerparttal, akkor ezt mondhatja: ha elfelejtené ezt a napot, akkor kifejezetten próbálja elfelejteni a töltés és a forró homok ízét a lábad alatt.

4. Lehet-e teljesen eltávolítani a memóriát?

Ez a módszer mindig 100% -ig működik? Természetesen nem. Azt mondani, hogy a tudósok felfedeztek egy mágikus módot, hogy elfelejtsék, mint a “Az örökkévaló napfényben a Spotless Mind” filmben, lehetetlen. Tudjuk, hogy az agy és a memória túl kevés, és nem tudom, hogyan kell törölni emlékeit.

A felejtés nagyon hasznos. Használhatjuk azt, hogy megkönnyítsük a traumás élmény vagy fájdalmas esemény fennmaradását. Elfelejtés szükséges a felesleges információk agyának tisztázásához.

A kísérletben a résztvevők memorizáltak és elfelejtették az egyszerű dolgokat: szavakat és képeket. A valódi memória több tucatnyi részletet és érzéki benyomást tartalmaz, ezért nem könnyű törölni. De ez a kutatás az első lépés egy nagyon érdekes és csábító út elején.

Úgy tűnik, hogy megérthetjük, hogyan lehet elfelejteni a kellemetlen és felesleges dolgokat. És ami még fontosabb, megtanuljuk emlékezni az élet boldog napjaira és pillanataira.

ezgif-com-optimalizál-1