10 nagy ember, aki alig aludt

Gaius Julius Caesar (Kr.e. 100-44)

Guy Julius Caesar
A római politikus és parancsnok Gaius Julius Caesar a nagy római birodalmat helyezte el, és örökre megváltoztatta a jövő Európa kultúráját. Megnyerte a polgárháborút, és a “római béke” egyetlen uralkodója lett.
Ennek elérése érdekében a kortársak emlékiratai szerint Caesar a napi 3 órát aludt. Ugyanakkor nem tett magának kiváltságot – katonai kampányok alatt Julius Caesar aludt a katonákkal, közvetlenül a földön a szabadban.

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Leonardo da Vinci

Lehetséges, hogy a Leonardo da Vinci kreatív titkainak listáját még egy tétel egészíti ki. A zseniális művész és feltaláló naponta 15-20 percet aludt minden 4 órában (kb. 2 óra). A fennmaradó 22 óra Leonardo dolgozik.

Ma egy ilyen alvási rendszert “többfázisú alvásnak” neveznek. Úgy gondolják, hogy ez a rendszer lehetővé teszi, hogy növelje az ébrenléti időt napi 20-22 órára. Ez a minta sok követővel rendelkezik, de a második da Vinci közülük nyilvánvalóan nem.

Benjamin Franklin (1706-1790)

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin híres politikus, diplomata és tudós. Aláírása az Egyesült Államok függetlenségéről, az Alkotmányról és a Versailles-i Szerződésről szól, és a portré egy százdolláros számlát ábrázol.

Véleménye szerint nincs sok jó. Egy álom – kétségtelenül jó. Ezenkívül Franklin szigorú napi rutinokat követett, melyben az alvást nem több mint 4 órán keresztül vették igénybe.

Napóleon I Bonaparte (1769-1821)

Napóleon I Bonaparte

Sokan hallották Bonaparte aforizmusa: “Napóleon 4 órát alszik, öregek – 5, katonák – 6, nők – 7, férfiak – 8, és 9 alvás csak beteg.” Sőt, Napóleon éjfélkor általában ágyba költözött, aludt 2-ig. Aztán felkelt, dolgozott, és délután 5 órakor újra pár órára lefeküdt. Ennek eredményeként a napi 4 órát aludt.

Ugyanakkor a történészek megjegyzik, hogy a nagy parancsnok gyakran álmatlanságban szenvedett, állandó stressz miatt, vagyis egyáltalán nem alszik. És ugyanaz a tényező – a katasztrofális alváshiány – néhányan a Bonaparte Waterloo-i stratégiai kudarcaira magyarázzák.

Jelentős, hogy miután a Szent Helén szigetére száműzték, Napóleon sokáig süllyedt, s későn aludt.

Thomas Jefferson (1743-1826)

Thomas Jefferson
Nathan Borror / Flickr.com

Thomas Jefferson nappal csak 2 órát aludt. Ugyanakkor levezetéséből arra lehet következtetni, hogy nem ragaszkodott a politikusok bármely rendjéhez. Mindig lefeküdt különböző időpontokban (leggyakrabban később), mindig leolvasta, mielőtt lefeküdt volna, de már a nap elsõ sugaraival ébredt.

Thomas Edison (1847-1931)

Thomas Edison

A világhírű feltaláló, aki feltalált egy fonográfot, izzólámpát és az “allo” kultikus szót, azt állította, hogy a napi 5 órát aludt. Mint sok géniusz, úgy véli, hogy az idő pazarlás és a lustaság jele. Ezért az alvás és a halálos Edison nyíltan megvetették.

Talán arra is ösztönözte őt, hogy a villanykörték kifejlődjön. Ezt megelőzően, gyertyafényben, az emberek 10 órát aludtak, és Thomas Edison izzólámpa megjelenésével az alvási normát napi 7 órára csökkentették.

Az is vicces, hogy a tudós laboratóriumában volt egy kis kanapé, és a gonosz nyelvek azt állították, hogy Edison néha megengedte magának, hogy szunyókáltson.

Nikola Tesla (1856-1943)

Nikola Tesla

Egy másik ragyogó tudós, egy híres fizikus és feltaláló, aki jelentősen hozzájárult a váltakozó áram tanulmányozásához, naponta csak 2-3 órát aludt.

A kortársai emlékiratai szerint az éjszaka is lehetett dolgozni, még ha nagyon fáradt is. “Teljesen kimerült vagyok, de nem tudom abbahagyni a munkát. A kísérleteim olyan fontosak, olyan szépek, olyan elképesztőek, hogy alig tudom elszakadni tőlük enni. És amikor megpróbálok aludni, mindig gondolkodom róluk. Úgy vélem, folytatni fogom, amíg el nem halok “- mondta Tesla. Azonban az ilyen kimerítő napok után sokáig álomba merült, hogy visszaállítsa az erőket.

Winston Churchill (1874-1965)

Winston Churchill

A történelem egyik legnagyobb britje (a britek szerint) Winston Churchill ragaszkodott a következő napi rutinhoz: 3-kor lefeküdt és felébredt, 8 órakor. Így aludt a napi 5 órában.

A bölcs politikus azonban soha nem hagyta figyelmen kívül azt a lehetőséget, hogy egy órával a vacsora után csöpögjen. – Ebédre és vacsorára kell aludnod, és semmit sem kell tenni, soha! Vegye le a ruháit és menjen aludni. Mindig ezt teszem. Ne gondold, hogy kevesebbet fogsz csinálni, mert aludsz a nap folyamán. Ez egy hülye vélemény azokról az emberekről, akiknek nincs képzelőerejük. Épp ellenkezőleg, többet tehetsz, mert két napot kapsz egyben – legalább másfélszer.

Salvador Dali (1904-1989)

Salvador Dali
Bizonyos, hogy nem ismert, hány órát álmodott Salvador Dali spanyol tervező. De bizonyíték van rá, hogy, mint Leonardo da Vinci, egy “rongyos” álmot gyakorolt.

Ehhez Dali egy fém tálcát tett az ágy mellé, és egy kanállal tartott a kezében. Amint belépett az alvás mély fázisába, a kanál esett – a buzogás után a művész felébredt. Elmondása szerint az alvás és az ébredés közötti köztes állapot új ötleteket adott neki.

Margaret Thatcher (1925-2013)

Margaret Thatcher

A “Iron Lady” már szerepel az egyik listánkon – a 10 legsikeresebb jegyen.

Ezért tudod, hogy ő egy igazi munkaszolgálatos – aludt 4-5 órát naponta, és néha csak 1,5-2. Az álomról így szólt: “Soha nem aludtam többet, mint napi négy vagy öt órát. Különben is, az életem az én munkám. Vannak, akik élni akarnak. Dolgozom. Gyakran alig másfél óráig alszom, inkább álmatlanságra vágynak, hogy megfelelő frizurát kapjak.