5 prijema za učinkovito učenje stranog jezika

Učenje novog jezika  Slučaj je složen i ima pojedinačne karakteristike. Dok neki udarati glavom o zid pokušavajući zapamtiti barem «moje ime je Vasja», drugi su već lako čitati Hamleta u originalu i lako komunicirati sa strancima. Zašto im je tako lako za učiti? Postoje li posebne tajne učenja stranog jezika? Ovo ćete naći u nastavku.

Kako učimo jezik

Kad netko kaže da nije u stanju naučiti novi jezik, želim odgovoriti odgovorom.

Svatko može naučiti novi jezik. Ta je sposobnost ušivljena u mozak od rođenja. Zahvaljujući njoj nesvjesno i prirodno svladavamo svoj materinji jezik. Štoviše, kada se smještaju u odgovarajuće jezične sredine, djeca bez ikakvog stresa mogu naučiti neki strani jezik.

Da, onda ćemo ići u školu, učiti gramatiku i interpunkcije, mljevenje i poboljšati znanje, ali temelj naših jezičnih vještina je upravo baza, što je uključeno u ranom djetinjstvu. Imajte na umu da se to događa bez lukavih metoda, jezičnih tečajeva i nastavnih sredstava.

Zašto ne možemo, već odrasli, lako naučiti drugi, treći, četvrti jezik? Možda je ta jezična sposobnost inherentna samo djeci, a kako raste stariji, nestaje?

Ovo je djelomično točno. Stariji smo postali, više plastičnosti našeg mozga (njegova sposobnost stvaranja novih neurona i sinapsi) se smanjuje. Osim čisto fizioloških prepreka, postoji još jedna stvar. Činjenica je da je proces svladavanja jezika u odrasloj dobi radikalno različit od djeteta. Djeca stalno uronjeni u okruženje za učenje, a na svakom koraku steći nova znanja, dok odrasli imaju tendenciju da se dodijeliti u praksi određene sate, a sve ostalo vrijeme koristiti materinji jezik. Jednako je važna motivacija. Ako dijete bez znanja jezika jednostavno ne može živjeti, onda odrasla osoba bez drugog jezika je sasvim sposobna za uspješno preživljavanje.

  200 riječi za učenje engleskog jezika

Ovo je sve jasno, ali koje praktične zaključke mogu biti izvučene iz tih činjenica?

Kako bismo učili jezik?

Ako želite brzo i precizno ovladati stranim jezikom, tada biste tijekom treninga trebali pokušati slijediti neke jednostavne savjete. Cilj im je smanjiti učinak promjena u vašem mozgu povezan s dobi, a također će vam pomoći da prođe čitav proces tako lako i neprimjetno kao djeca.

Ponavljanja intervala

Ova tehnika omogućuje vam bolje pamćenje novih riječi i pojmova. Sastoji se od činjenice da morate ponavljati snimljeni materijal u redovitim razmacima, a što dalje idete, to su kraći interval. Na primjer, ako naučite nove riječi, one bi se trebale ponavljati nekoliko puta tijekom jedne sesije, a zatim ponoviti sljedeći dan. Onda opet nakon nekoliko dana, i konačno, popraviti materijal za tjedan dana. Evo kako ovaj proces izgleda na grafikonu:

ForgettingCurve

Jedna od uspješnih aplikacija koje koriste ovaj pristup, – ovo je Duolingo. Program je u stanju pratiti koje riječi ste naučili i podsjeća na njihovo ponavljanje nakon određenog vremena. Istovremeno, nove lekcije grade pomoću već proučavanog materijala, tako da ste znanje koje ste stekli čvrsto fiksirani.

Saznajte jezik prije spavanja

Ovladavanje novim jezikom zahtijeva uglavnom jednostavnu memorizaciju velikih polja informacija. Da, za gramatička pravila poželjno je razumjeti njihovu primjenu, ali u osnovi morat ćete naučiti nove riječi već uz primjere. Za bolje pamćenje, nemojte propustiti priliku ponoviti materijal ponovno prije odlaska u krevet. Studija američkih znanstvenika potvrdila je da je sjećanje na vrijeme za spavanje puno jače nego u lekciji tijekom dana.

Saznajte sadržaj, a ne samo jezik

Učitelji s velikim iskustvom savršeno znaju da je apstraktno učenje stranog jezika puno teže nego da se koristi za učenje nekog zanimljivog materijala. To potvrđuju i znanstvenici. Na primjer, nedavno je proveden eksperiment, tijekom kojeg je jedna skupina sudionika proučavala francuski na uobičajeni način, a druga je naučila jedan od osnovnih tema na francuskom jeziku. Kao rezultat toga, druga skupina je imala značajan napredak u slušanju i prijevodu. Stoga pokušajte uvijek nadopuniti svoje studije uz potrošnju zanimljivog sadržaja za vas na ciljnom jeziku. Može slušati podcaste, gledati filmove, čitati knjige i tako dalje.

  BULLET JOURNAL ili kako dogovoriti unose u dnevnik

Svi smo stalno zauzeti, a nije tako lako izdvojiti vrijeme za puno radno vrijeme. Stoga su mnogi ograničeni na 2-3 sata tjedno, posebno izdvojeno za strani jezik. Međutim, puno je bolje učiniti, iako manje vremena, ali svaki dan. Naš mozak nema takav veliki memorijski međuspremnik. Kada pokušamo ugurati u njemu za jedan sat maksimalnu količinu informacija, onda brzo prelijevaju. Gdje je korisnije od malih u trajanju, ali česte lekcije. Samo savršeno za to odgovara posebnim mobilnim aplikacijama koje će vam omogućiti da se uključite u bilo koji slobodan trenutak.

Izmiješati stare i nove

Pokušavamo brzo krenuti naprijed u učenju i dobiti više novih znanja. Međutim, to nije sasvim točno. Mnogo bolje stvari idu naprijed kada se novi pomiješa s već poznatim materijalom. Stoga ne samo da lakše naučimo svježi materijal, već također učvršćavamo naučene lekcije. Kao rezultat toga, proces upravljanja stranim jezikom je mnogo brži.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤