BucketList: egy lista arról, hogy mit kell tennie, amíg élsz a világon

1939. John 15. Kalandot akar. Még egy speciális listát is készített: felfedezni a Nílusot, találni ismeretlen törzseket, legyőzni a legnehezebb csúcsokat, megtanulni a hangszereket játszani … összesen 127 pontot. 127 cél. Meg kell érnie őket, amíg él.

Ez volt az első BucketList a világon.

Menj az elefántba.

Mi a BucketList?

Angolul a “vödör” egy “vödör”, és a “lista” egy “lista”. A vödörek listája, vödörlista? Természetesen nem.

A BucketList kifejezés a “kick the vödör” idiomatikus mondatából ered, ami azt jelenti, hogy meghaljon, nyújtsa a lábadat, fedje le magát egy rézmedencével.

Ezért a BucketList egy lista arról, hogy mit kell tennie, amíg életben van.

Pontosabban, ez egy lista arról, hogy mit kell látnod, mit tanulhatsz, mit kipróbálhatsz, készíts és érezd ebben a világban. És ami csak egy esély – az életed.

Sokan látták és emlékeztek Rob Reiner gyönyörű filmjére “Még nem játszott a dobozban” (The Bucket List, 2007). A vödör-lista ötletén alapul. A cselekmény szerint a Morgan Freeman és Jack Nicholson hősök a sors vágyától egy kórházban találják magukat. Nincsenek semmi közösük. Az egyik rendes szerelő, aki élete végéig találkozik, és “az esetek listája”, a másik egy milliárdos, aki sokáig nem lepődött meg.

Egyetlen rákkal egyesülnek. Megtanulva, hogy nem sokáig élnek, a srácok úgy döntöttek, hogy “végre jönnek”.

Lásd a cseresznyevirágot.

A film megjelenése után a BucketList ötlete hihetetlenül népszerű volt. Ma Bill Clinton, Jane Fonda, Cameron Diaz és más hírességek is ilyen listákat tartalmaz.

Mi a különbség a BucketListől a ToDo és a Wish Listától?

BucketList – nem csak a feladatok listája, vagy a “Kívánságlista”.

Valójában – ez egy kívánságlista. Csak nagyon fontos, érdemes, amelynek megvalósulása jobbá és boldogabbá tesz. Ez a legfontosabb különbség a vödörlista és a vívmányok között. Talán egy új autó megvásárlása, amelyet oly sokáig akartál, boldogabbá teheti, de jobb, bölcsebb, tapasztaltabb lesz?

A BucketList mindig kicsit felülmúlja magát. Ez egy olyan módszer, amely biztosítja, hogy az erőforrásokat (idő, egészség, tehetség) a fontos dolgokra fordítsa, amit őszintén kíván.

Ami a to-do listákat illeti, a todo-ban cselekvési tervet dolgozunk ki a célok eléréséhez, és a BucketList’e-t – teszünk rá. Az életrajzok megválasztása egy listát készít arról, hogy mit kell tennie a világban élve.

Ez különösen fontos, amikor úgy tűnik, hogy az élet megállt. A pszichológia szempontjából a cél nem elegendő ahhoz, hogy (a tudatalatti alvilágzatban valahol tárolt legyen) – meg kell fogalmazni. A vágyak írásbeli formában történő viselésével ezért részleteket adunk nekik.

Beszélj a cirkuszon.

Egy másik fontos pszichológiai pillanat – a BucketList segít megérteni, milyen rövid életet él. Próbálj meg írni egy ilyen listát 50, 100 vagy több pontot, a gondolat: “Hogyan csináljam mindent!” Azonnal elkezd lüktetni a fejemben.

A BucketList nagyszerű motiváló. Cselekedni. Most cselekedj!

Hogyan kell összeállítani a BucketList-et?

Különleges szolgáltatások vannak erre. Például a Bucketlist.net és a Bucketlist.org. Számos mobilalkalmazás is létezik (offtopic: nem találtam igazán kényelmesnek és gyönyörűnek, ha tudod ezt, akkor írd meg a megjegyzéseket).

Bérj fizetséget egyszer a szeretetért.

Hasonló a szolgáltatások elve a listák összeállításánál, hogy mit kell tennie a világban élve. A BucketListet bárhol a világon vezetheti, olvashatja mások álmát, és megoszthatja világaival.

De a BucketList összeállításához nem szükséges speciális szolgáltatást használni. Sokan ezt a blogjukon vagy egy rendszeres papírlapon teszik.

Tanulj meg lovagolni.

Ha felszívódtok a BucketList megírásához, gondosan vegye figyelembe a következő ajánlásokat.

6 lépés a tökéletes vödör-listához:

  1. Legyen kreatív. Amikor leülsz a BucketList készítéséhez, akkor az első 15-20 pont biztosan összekapcsolódik az utazással (az emberek mindig álmodoznak ott, ahol nem voltak), majd hamar eljön. Ez normális. Ne feledd, hogy felsorolod, hogy mit kell tenned az életben, és az élet nem csak utazik. Pofantaziruet. Talán mindig meg akarta változtatni a hajszínedet, elindítani a kedvencét, vagy megtanulni a gesztusok nyelvét? Ha az ötletek hiánya megmarad, olvassa el más emberek BucketList’y-jét – inspirálja.
  2. Vannak csoportosítva. A könnyebb fantáziálás érdekében kiemelje 5-7 érdekes életterületet az Ön számára – az utazás, a kreativitás, az oktatás, az élelmiszerek, a sport, a félelmek leküzdése stb. Ezután írja le 10-20 kívánságot minden alcsoportban. Tehát a BucketList betöltése sokkal könnyebb.
  3. Ne cseréljen. A BucketList egyfajta terv az élet javítására. Ne írjon ott valamit, mint a “javítások”. Ne felejtsd el a különbséget a listán, hogy mit kell tennie, amíg élsz a világban, és a Todo és a Wish List’om.
  4. Legyen reális. A BucketList nagyszerű lehetőség álomra. De ha nem absztraktot, hanem munkát akarsz, akkor reálisnak kell lenned. Nem valószínű, hogy a vágy, hogy “repüljön a Marsra” egy nap valósággá váljon, egyszerűen azért, mert az emberiség még nem tudta meg, hogyan kell csinálni.
  5. Frissítés. Időnként olvassa újra és felülírja a BucketList-et. Az élet változik, megváltozik. Ha 18 év alatt álmodni szeretne egy ejtőernyővel ugrani, akkor nem azt jelenti, hogy 30-ban túl sokakat akarsz. Ez normális.
  6. Publish BucketList. Ez egy merész, de fontos lépés. Ha megosztod a BucketList-et a közösségi hálózatokon keresztül, közzéteszed a blogoldaladon, vagy csak barátaidat olvashatod el, akkor elkötelezed magad követni. A társadalmi felelősségvállalás, a vágy, hogy ne essen a többiek szemébe, segíteni fog abban, hogy komolyabban vegye magát a Bucket-lista végrehajtásához.

Látni az északi fényeket.

John kalandor

2013 év. John meghalt. 88 éves volt. 120 országot látogat, 260 primitív törzs életét tanulmányozta, meghódította a 12 legmagasabb hegyet, átlépte a 15 legveszélyesebb folyót …

114 darabot hajtott végre a listájából.

John Goddard egy amerikai utazó és tudós, a Guinness Rekordok többszörös rekordja. Élete egy kalandfilm története. A neve ugyanaz, mint a világszerte több ezer embernek szóló cél és inspiráció.

Légy tanúja a csodanak.

Írja meg a megjegyzéseket, hogy szeretne időben élni a világban.