Всичко, което трябва да знаете за ски спускане, преди да отидете в магазина или офиса за отдаване под наем

Преди да се грижите за специфичните ски, трябва да решите какво планирате да направите по планинските склонове.

Как да изберете ски за дестинацията

Карфинг или ски (карвинг)

Как да изберем ски в планината: ски-ски
Dynastar carving skis. evo.com

Тези ски са предназначени за каране на ски на подготвени ски писти, да я направи лесно да влизат в остри завои и си отиват карвинг техника – не цялата плъзгаща повърхност, но само в Канто (тесни метални ленти по ръбовете на ски, с които се извършват ротации) на.

За разлика от състезанията, ски картите са по-меки и позволяват да се вози с несъвършена техника. Ето защо те могат да бъдат избрани за начинаещи и за тези, които предпочитат подготвени склонове.

Ски за професионални състезания (състезания)

Как да изберете планински ски: Състезателни ски Salomon
Състезателни ски Salomon. evo.com

Това са специални скиори за слалом (SL), слалом-гигант (GS), супер слалом (SG) и спускане (DH). Моделите се различават значително по геометрия и характеристики, са предназначени за спортисти и струват много.

Универсална ски (All-mountain, All-terrain)

Как да изберем ски: Universal Ski Armada
Универсален ски Armada. evo.com

Тези ски са подходящи за каране на ски по склоновете, за свободно движение на девствена земя и за каране на ски. Такива ски се отстъпват на специализирани, но техните способности са достатъчни за удобно аматьорско пързаляне.

Ски за фрийрайд (Big Mountain, Backcountry)

Как да изберем ски: Ски за свободно каране Salomon
Ски за фрийрайд Саломон. evo.com

Това са по-широки ски за ски на неподготвени склонове. Повишената ширина на ските държи freerider на дълбока пухкава девствена земя и също ви позволява да скочите от скалите, без да навредите на вашето здраве.

Паркинг ски, за свободен стил (Парк Тръба, свободен стил)

Как да избера ски: Момент
Парк ски Момент. evo.com

Това е ски, предназначен за акробатика и скокове от въртележките в специални паркове, преминаването на могъщите пътеки.

Често парковите ски са модели на Twin-tip с един и същ извит пръст и пета. В такъв ски свободен стил може спокойно да кацне след скок от трамплин, гръб и лице.

Определени с цел ски, можете да продължите с избора на конкретна двойка. В този случай трябва да имате предвид няколко параметъра: дължина, твърдост и радиус на страничния изрез.

Няма да разглеждаме ски за професионални състезания, тъй като те се избират в съответствие със специфична спортна дисциплина, а професионалистите не се нуждаят от препоръки. По-добре е да се съсредоточите върху избора на оборудване за начинаещи и прогресивни скиори.

Параметри на планинските ски

дължина

Дължината на планинския ски зависи от предназначението им и ширината на талията – най-тесната точка на ски.

 • Дърворезба, свободен стил. За да се вдигне височината на дърворезба или парк ски, извадете от растежа си от 5-10 см.
 • фрийрайд. Ако изберете по-малко широки ски (с талия 80 мм), извадете от височината си от 5 см. Ако е по-широка (талията от 90 до 110 мм), добавете 10 см.
 • универсален. Ако решите да карате ски с талия по-малко от 85 mm, се изважда от височината им от 10 см. Ако талията е по-голям от 85 mm, с подходяща дължина, ще бъде -5 до пет сантиметър към ръста си.

твърдост

Твърдите ски ви позволяват да развивате висока скорост, без да губите стабилност, включително при завоите. Въпреки това, за да се возите на твърди ски, се нуждаете от добра техника.

Скиборите имат по-голяма надлъжна и усукваща скованост от универсалните. Поради това се компенсира центробежната сила, която възниква при висока скорост. Ако липсва твърдост, няма да е възможно да направите прецизен ход: ските ще се счупят отстрани.

Колкото по-голяма тежест, толкова по-твърди ски са необходими, за да я задържите.

Начинаещите и любителите ще бъдат по-удобни да се возят на меки ски, например универсални. Те ви позволяват да правите грешки в технологиите и да осигурите по-комфортно пътуване. Освен това, колкото по-тежък е ски, толкова по-висока е цената, така че за любителски ски е за предпочитане да изберете мека.

Като правило индикаторите за твърдост на ски са посочени в продуктовата карта или върху ски етикета.

Страничен радиус на отрязване

Радиусът на страничното рязане (Sidecut) зависи от геометрията на ските. Колкото по-голям е радиусът, толкова по-широка е дъгата, над която преминават ските ви.

Карфирските ски са разделени на няколко вида, в зависимост от стила на каране. Слаломът има къс радиус – 9-12 метра, което ви позволява да се движите в малки дъги. Дългият радиус с индикатори от 17-25 метра са предназначени за широки склонове и позволяват да се развиват високи скорости.

Има и средни планински ски с индикатори от 12 до 17 метра. Поради намаления радиус, тези ски се подчиняват по-добре на завоите и, за разлика от дългия радиус, ви позволяват да се движите по доста стегнати, потънали склонове.

Радиусът на универсалния ски е от 15 до 18 метра. Този радиус е подходящ за тези, които само владеят ски пистите.

Поради увеличената ширина на ски за фрийдери има голям радиус на страничния рязан – около 20 метра. По-добре е да изберете такива модели за подготвените скиори.

  Кой трябва да премахне жлезите и защо?

Изграждане на планински ски

Сега има три основни дизайна на планински ски и много смесени варианти.

Сандвич (сандвич)

Как да изберем ски в планината: Сандвич (сандвич)

Сърцевината на такива ски обикновено се състои от няколко слоя дърво и синтетични материали и е подсилена с решетка от въглерод или фибростъкло.

Отстрани, сърцевината е затворена с пластмасови стени, отгоре – с декоративна ивица, а на дъното – с плъзгаща се повърхност. Поради няколко слоя на сърцевината, силата на ски нараства и амортизацията се увеличава.

Капачка (капачка)

Как да изберете планински ски: Cap (капачка)

За разлика от “Сандвич”, тези ски нямат странични и декоративни летви, а сърцевината е затворена с една монолитна конструкция, която достига до краищата.

Капакът осигурява по-малко тегло и по-голяма торсионна твърдост на ски, което от своя страна увеличава неговата управляемост. Освен това производството е по-евтино, но тъй като тези ски се продават на по-ниски цени.

Монокок (монокок)

Това е развитието на марката Salomon – еднокомпонентна композитна кутия, към която е залепена плъзгаща се повърхност. Вътре в кутията е монтирана сърцевина от дърво или леки синтетични материали.

Ски, направени по технологията на Monocoque, имат висока устойчивост на усукване и леко тегло, което осигурява стабилност на завои и по-малко чувствителност към грапавостта на пистата.

В допълнение към тези три дизайна има голям брой смесени опции. Например, Monocoque-Sandwich или дори Cap-Sandwich, когато средата на ските е направена от една технология, а краищата са от друга.

Материали за планински ски

Ските са изработени от леко дърво, обикновена пяна или комбинация от дърво и синтетични материали.

Дървените сърцевини отлично подтискат вибрациите, осигуряват добра управляемост на ски и еднакво еластичност по цялата дължина.

При по-евтино каране на ски, можете да намерите пяна. Например, леката синтетична пяна е пълна с конструкция на капачката. Пяната не осигурява такава стабилност и еластичност като дървесината, но тежи по-малко.

Как да изберете планински ски: Ядро от пяна
Ядро от пяна. backcountry.com

Следващият слой е плитка от сърцевина от композитни материали. От нея в по-голяма степен зависи от твърдостта на ски. Профилът е изработен от фибростъкло, въглеродни влакна и други материали в комбинация с епоксидна смола. За увеличаване на здравината на плитката могат да се добавят метални пластини от леки сплави, например алуминий и титан.

Комбинираните материали също се използват при производството на плъзгаща се повърхност. Например, полиетилен с добавяне на графит. Графит позволява да се намали електростатичен заряд поради плъзгащата повърхност, които се придържат малки ледени кристали и мръсотия, и полиетилена осигурява по-добро задържане на мирото на ски повърхността.

Как да изберете планински ски

Изборът на осветителни тела зависи от няколко параметъра.

1. Стандартът на закрепване. Съществуват няколко стандарта на скрепителни елементи, които са подходящи за обувки с подметка от определен тип:

 • Alpine mounts. Подходящ за подметката на стандарта ISO 5355. Този стандарт се прилага за повечето ботуши за езда.
 • Скрепителни елементи за рамки. При такива скрепителни елементи предната и задната част са свързани с рамка. Поради този скиор не само може да се кара с напълно фиксиран крак, но и да разкопчае петата, например да се качи на ски, за да се изкачи на планината. Повечето от тези крепежни елементи са съвместими с подметката на ISO 9523 (Touring).
 • WTR (Walk to Ride). Развитие на компанията Salomon. Ботуши с по-висок мост за WTR, снабдени с протектор за лесно ходене.
 • MNC (мулти нормативно съвместим). Тези крепежни елементи са подходящи за стандартни подметки: ISO 5355, ISO 9523 и WTR.

2. Еластичност на закрепването. Това е максималното усилие, при което крепежът няма да се разкопчае, но ще върне обувката на мястото си.

Поставките за ски под наем имат лека еластичност. Достатъчно е да смените обувката с 1 см и всичко ще бъде разкопано.

Светилниците за фрийдери са по-еластични, защото по време на каране на широки ски на неподготвени склонове те са под голямо натоварване. За да разкопчаете фрийдеридната стойка, обувката трябва да се премести настрани с 2,5-3 см.

3. Ширина на ски-спирка. Ски-спирка (ски-спирка) е метална скоба, която е необходима за спиране, ако ският е разкопан. Изглежда два кабела отстрани на планината.

Как да изберете планински ски: ски-спирка

Талията (най-тясната точка) на ски трябва да бъде по-тясна от ски-спирка. В противен случай няма да можете да слагате ски.

Ако скобата на ски-станцията е твърде широка, тя ще бъде издадена далеч зад границите на ски и се прилепва към снега, когато язди. Следователно можете да изберете скиорско приспособление само след като сте избрали самите ски.

4. Характеристики на закрепване на ски. Поставките се монтират на ски по различни начини.

 • С винтове. Това е най-надеждният начин за инсталиране. По-малко: не можете да използвате няколко ски с едно монтиране. Освен това винтовете леко нарушават структурата на ските, така че ако искате да промените стойките, ще останат дупки от старите.
 • На платформа с дупки. На някои модели ски има платформа за закрепване. В този случай е по-добре да купите приставки от един и същ производител: дупките на платформата съвпадат със скрепителните елементи и не е нужно да отделяте много време за инсталиране.
 • На платформа без дупки. Ако платформата е монтирана на ски без отвори, всички крепежни елементи ще се поберат, както ще направите самите дупки.
 • На платформата с водачи. За такива платформи са необходими специални скрепителни елементи, които се поставят върху водачите, след което винтът се стяга. Такива скрепителни елементи лесно се променят до размерите на обувката, които могат да бъдат полезни, ако няколко хора карат ски за ски.

  Как да готвя домашно наденица: 5 отлични рецепти

Как да изберем стик

1. Материал. Пръчките могат да бъдат направени от алуминий или CFRP и фибростъкло. Когато избирате модели от алуминий, обърнете внимание на номерата на пръчката. Например, 5086 или 6061 са показател за сплавта. Колкото по-голямо е числото, толкова по-твърда и издръжлива е сплавта.

Модел от карбон и фибростъкло са по-леки, по-силна и по-скъпи от алуминий, но те не продължи вечно, и ако са повредени пръчка на композитни материали с остри ръбове ски, тя бързо се разпадат под товар.

2. Форма. Пръчки за конвенционално каране – права. За високоскоростни спускания, например слалом-гигант, – извити. Тази форма позволява на спортистите по време на спускане да свалят пръстените на пръчките зад гърба, като увеличават аеродинамиката.

Как да изберем ски пистите
the-raceplace.com

3. Размерът и формата на пръстените. Пръстените в долната част на пръчката са проектирани така, че пръчката да не попадне дълбоко в снега. Моделите за фрийрайд имат големи пръстени, за да поддържат пръчката добре на мек, пухкав сняг. Шевовете са снабдени с малки пръстени, които няма да пречат и да се прилепват към обувките по време на ски.

Някои производители правят полюси със сменяеми пръстени за различни условия на езда.

4. Дължина на пръчката. Това е най-важният показател.

За да изберете идеалната дължина, завъртете пръчката и я вземете под пръстена. Ако в това положение между предмишницата и рамото се образува прав ъгъл, този стик ви подхожда. Някои експерти съветват да добавите към тази дължина 5-7 см, за да позволите потапянето на пръчката в снега.

Преди да изберете пръчки, носете ски обувки: те ще добавят към растежа си няколко сантиметра.

Що се отнася до Темла (каишка, която фиксира пръчката в ръката му), не го съветвайте да го носи. По време на падането на ски съоръжението обувките ви ще бъдат освободени автоматично, но е малко вероятно да можете да сваляте коланите от китките колкото е възможно по-бързо. И това е изпълнено с травма. Следователно, можете лесно да изберете пръчки без мечове, или да ги нарежете след закупуване.

Параметри на ски обувки

За начало ще ви кажем какви са характеристиките в ски обувките и ще разберем как да изберете обувки в зависимост от вашия ездачен стил.

твърдост

Тази характеристика показва колко усилия е необходимо да промените ъгъла на багажника. Колкото по-трудно е обувката, толкова по-добре силите на вашите мускули се прехвърлят на ските.

Меките ботуши гасят усилието поради огъването на вала. В резултат на това се намалява управлението на ските.

Колкото по-трудни са обувките, които купувате, толкова по-лесно ще бъде управлението на ските.

Въпреки това, твърдите ботуши имат недостатък: по време на ски те могат да търкат краката си, да причинят болка и подуване. Ето защо за начинаещи не се препоръчва да купуват твърде твърди ботуши.

Тип морски език

Стандартът е ISO 5355. Повечето ски обувки (дърворезба и спортове) са в основата на този стандарт.

Ски обувки: гладеща плоча ISO 5355
Табела на стандарта ISO 5355. Ebay.com

Туризъм (ISO 9523). Стандартни обувки за ски турове или крос-кънтри с отстъпки и спускания. Тези обувки имат по-висока гумирана подметка с дълбок протектор. Понякога обувките се продават със заменяеми наслагвания, които ви позволяват да ги използвате с редовни свързвания.

Ски обувки: Стандартна подметка Touring
Стандартна подметка Touring. gearinstitute.com

WTR (Walk to Ride) – това е стандартът на обувките за фрирайд, за които са необходими специални крепежни елементи WTR. Някои модели на такива обувки могат да се използват и с Touring mounts.

Ски обувки: Стандартна външна подметка WTR
Единицата на стандарт WTR. lugaresdenieve.com

Ширина на подложката

Ширината на обувката е разстоянието между стените на обувката в най-широката точка. Трябва да съответства на ширината на крака. Като правило този параметър е показан на багажника и можете да измервате крака директно в магазина или в наема: обикновено има специални правила.

Има обувки с регулируема ширина на обувката. Те показват диапазона, например от 100 до 150 мм.

Запомнете: в твърде широки ботуши не можете да фиксирате краката си добре, така че по време на ски ще бъде трудно за вас да управлявате ски. Поради това е по-добре да се съсредоточите върху числата и да не купувате твърде много обувки.

термоформоване

Това е способността на обувката да приеме формата на крака ви под влиянието на топлина.

Ски обувки: Вътрешен ботуш от термична пяна
Вътрешно ботуш, изработен от термоформован материал. backcountry.com

При някои ботуши могат да се формоват само проблемни зони, в други се формова цялата повърхност на обувката.

  10 Новогодишни костюми за дете, които можете да направите със собствените си ръце

Ако обувките имат марка Auto Fit, те се термоформират по време на чорапите, от топлината на крака. Няколко дни на ски е достатъчно, за да обувки с autofood персонализирани според вашите спецификации.

Преди да купите обувки, бъдете като тях в магазин за 10 минути. Така че ще разберете дали обувките ви треперят или не, те се нуждаят от термоформоване или трябва да измерите останалите.

Обувките Custom Fit са предназначени за горещо формоване със специална сешоар за коса. Горещото формоване се извършва в магазина след монтажа, ако ви се струва, че обувката отговаря на размера, но притиска малко на някакво място.

Първо, обувката се затопля със сешоар за около 10-15 минути, след това я поставете, закрепете скобите и за около 10 минути. След това отстранете и оставете поне час, докато материалът се втвърди в желаното положение.

загряване

Ски обувките се затоплят с пух, вълна и различни синтетични материали, например 3M Thinsulate хидрофобна изолация.

За разлика от естествените материали, синтетичните материали имат способността да отстраняват влагата от тялото, така че няма да се качите в потапящи чорапи. В този случай чорапите също трябва да са изработени от синтетичен материал: памукът и вълната трябва да бъдат оставени за други цели.

Как да изберете ски обувки според местоназначението

1. Карфинг обувки

Как да изберем ски обувки: Обувки за дърворезба
evo.com

Тези обувки ще ви задоволят, ако пътувате само на подготвените склонове и само за удоволствие. Това означава, че няма да работите по скорост и техника, да поставите лични записи и да излезете от линията, за да се возите на незасегнат сняг.

Обувките за дърворезба са с различна твърдост. За начинаещи ботуши със стойност на скованост от 60 до 100 са подходящи за прогресивни вентилатори – от 100 до 130.

Когато избирате обувки, не преследвайте мекотата и удобството: в магазина ще се чувствате комфортно, но на път, когато ските са слабо контролирани, това предимство няма да изглежда толкова важно за вас.

Екипът на дърворезба е оборудван с токчета, изработени от мек материал. Това ви позволява лесно да изкачвате стълби или да ходите на пода, например, ако искате да се отпуснете в кафене.

Ботушите на обувките обикновено имат склон от 13 градуса. Има четири клипса и каишка за каишка, която осигурява допълнително фиксиране.

Забележете, дали има монтажен възел за регулиране на наклона отвътре или отвън на обувката.

Как да изберем ски обувки: възел за регулиране на наклона
evo.com

Този възел ви позволява да поставяте обувката под анатомичните характеристики на краката. Например, ако имате X-образни или O-образни крака, регулирането на наклона ще ви позволи да промените наклона на обувката, така че кракът да е прав на ски.

В някои модели възелът се намира само от едната страна, в други има вътре и отвън. Два възела ви позволяват да регулирате по-точно наклона на вала.

2. Спортни обувки

Как да изберем ски обувки за състезания
backcountry.com

Това е опция за по-напредналите скиори, които планират да подобрят техниката си за кънки. Спортните обувки имат максимална твърдост и абсолютно гладка подметка: ходенето в тях е неудобно, така че за спокойна почивка те няма да работят. Това са обувки за тези, които имат приоритет в пързалянето, обучението или състезанието.

3. Универсални обувки

Как да изберем ски обувки: универсални обувки
evo.com

Тези обувки са подходящи за каране на ски по подготвената писта, а за малка аванта (например, когато тежък сняг е отишло и той не е имал време да се почисти или ако пистата е зле подготвен).

В универсалните обувки можете да промените ъгъла на крачола, за да ги приспособите към новите условия на езда. Например, на стръмен склон можете да преместите палеца напред, за да прехвърлите натоварването на чорапите, а на девицата, напротив, наклонете палеца на гърба.

Също така, универсалните ботуши се отличават с гумени наслоявания на подметката, с които е удобно да се ходи на твърда повърхност.

И последната черта на универсалните обувки: те са по-топли от спортните и дърворезба.

4. Обувки за фрийдер

Как да изберем ски обувки: Ботуши за фрийрайд
evo.com

Тези обувки са предназначени за езда изключително извън склоновете. Те са оборудвани с три клипса, а последният е обърнат надолу: този дизайн предотвратява разкопчаването на клиповете по време на дълбоко снежно каране. Също така фрирайд обувките имат по-широк колан.

Фуудридските обувки преминават към ходене и езда. Ако трябва да се качи нагоре по хълма, можете да се разхлабят сковаността вал, и когато възникне такава необходимост, отново преведе обувки в режим на освобождаване, осигуряване на необходимата твърдост за контрол на ските.

Също така фрирайд обувките имат много малко тегло, са добре изолирани и не позволяват влага.

5. Обувки за свободен стил

Как да изберем ски обувки за свободен стил
backcountry.com

Обувките за свободен стил са с къс ръкав, три скоби и дебела удароустойчива подметка, която предпазва крака от повреда при скачане.


Това е всичко. Ако имате съвети относно избора на ски и оборудване за тях, пишете коментари. И късмет по склоновете!

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤