Защо iPhone се забавя и как може да се ускори

Да разберете, че вашият iPhone е станал по-бавен е съвсем прост. Те забавят анимацията на настолните компютри, отварят приложения и игри за дълго време и като цяло смартфонът се забавя. Причините за това също са прости.

Защо iPhone спира и как да го оправя

1. Просто инсталирате нова версия на iOS

Не бързайте да се засрамвате на iPhone за застой, непосредствено след актуализацията. Системата се нуждае от известно време, за да индексира всички файлове, да изтрие кеша и да оптимизира работата и приложенията си. Смартфонът ще се забави малко, ще се загрее и ще се зарежда по-бързо от обикновено – това е нормално.

Всъщност нищо не може да се коригира. Просто трябва да чакате. Идеално актуализирано през нощта и оставяне на iPhone на такса през нощта, за да може iOS да върши цялата си работа.

2. Дискът е почти пълен

Запълването на вграденото устройство до границата може също да е причина за забавянето на iPhone. Без значение колко продуктивен е смартфонът, системата неизбежно ще работи по-бавно, ако на диска останат няколко свободни мегабайта.

Защо iPhone е бавен: Дискът е почти пълен Какво да направите, ако iPhone спира: почистване на хранилището

Премахването на този проблем е проста. Достатъчно е да изтриете нещо ненужно или да нулирате снимката и видеото на компютъра си или да го запишете в облака. Започвайки от iOS 11, лесно можете да изчистите свободното място директно на смартфона от менюто “iPhone Storage”, което се намира в секцията “Основни” настройки.

3. Обновихте, но не инсталирахте iOS от самото начало

Друга причина за спирачките могат да бъдат натрупаните боклуци и бъгове от предишните версии на iOS. Това обикновено се случва, ако актуализирате устройството няколко години поред, вместо да извършите чиста инсталация.

За да не се случи това, най-добре е да завъртите актуализацията с чиста инсталация и понякога да прокарате iPhone през iTunes, без да го възстановявате от резервно копие. Най-добре е да запазите резервното копие за всеки случай. Поне в iCloud.

4. Старото устройство включва визуални ефекти

В съвременния iOS има много повече визуални ефекти и анимации, отколкото в по-ранните версии. При новите устройства те нямат ефект върху производителността, но при по-стари устройства може да възникне същото забавяне.

Какво да направите, ако iPhone се забави: изключете анимациите в универсален достъп Увеличете контраста

Проблемът се решава чрез изключване на ефектите, прозрачността и анимациите. За да направите това, отворете “Настройки” → “Общи” → “Универсален достъп” и в елемента “Увеличаване на контраста” превключвателите “Намаляване на прозрачността” и “Затъмняване на цветовете”.

На едно и също място в менюто “Универсален достъп” трябва да намерите елемента “Намаляване на трафика” и да включите същия превключвател в него.

5. Актуализацията на съдържанието е активирана

Функцията за подобрение на използваемостта на актуализацията на фоновото съдържание може да предизвика забавяне, като зареди процесора с задачи дори когато екранът на iPhone е заключен. Изключвайки го, може малко да подобрите ефективността.

IPhone спира: деактивирайте актуализирането на съдържанието Ако iPhone е бавен, деактивирайте актуализирането на съдържанието

За да направите това, отворете “Настройки” → “Общи” → “Актуализиране на съдържанието” и деактивирайте съответния превключвател. Това е просто.

6. Използвате минималното необходимо устройство за текущия iOS

Apple поддържа своите устройства за възможно най-дълго време, освобождавайки софтуерни актуализации дори за тези, които са били в продължение на няколко години. За да се гарантира, че старият iPhone не се забавя, разработчиците оптимизират iOS. Но понякога това не е достатъчно.

Ето защо, ако вашият iPhone е минимално необходим за надграждане до новата версия на iOS, най-доброто решение е да останете на текущата. Например, за iOS 11, това устройство е iPhone 5s.

7. Просто си мислите

Въпреки това може да звучи парадоксално, спадът в работата на iPhone може често да бъде само психологически ефект. Знаейки, че е излязъл нов, по-бърз iPhone, започваме да мислим, че старият и все още добър смартфон работи по-бавно.

Това е само предложение.

Как мога да ускоря iPhone?

За начало можете да използвате експресния начин за ускоряване на iPhone, който не изисква сложни манипулации и ще отнеме само няколко секунди. Lifehacker говори за него в тази статия.

Как да ускорим iPhone: Възстановете настройките си Как да ускорим iPhone: Възстановяване на настройките

Ако никой от гореизброените не работи, има смисъл да се опитате да възстановите фабричните настройки на iPhone. Най-лесният начин да продължите по ред: първо се опитайте да възстановите мрежовите настройки, а след това всички настройки, добре, след като напълно изтриете устройството.

Преди това, разбира се, трябва да архивирате всички данни в iTunes или чрез iCloud.

Ако това не се случи, последният метод, описан в третата част на тази статия, остава: почистване на iOS инсталацията чрез iTunes и настройване на iPhone като ново устройство без възстановяване от резервно копие.

Прочетете още:

  • Какво представлява смартфонът на Apple през 2017 г.: сравнение на iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X →
  • 9 най-удобните начини за подреждане на иконите на приложения в iPhone →
  • Как да направите iPhone високоговорител с настройки →
Loading...