10 книги за развитие на паметта

1. “Айнщайн ходи на луната. Науката и изкуството да си спомням, “Джошуа Фоер

книги за памет: Айнщайн

Джошуа Фьор, победителят в американското първенство по памет, говори за това как той е тренирал паметта му цяла година. Книгата му е добра не само защото съдържа много популярни мнемонични техники – от асоциативни връзки до паметника на паметта. В нея, в достъпна, очарователна форма, се обясняват принципите на работата на нашия мозък и заключенията от напреднали научни изследвания. Освен това има много интересни исторически препратки.

Купете на litters.ru

2. “Мислете като математик: как да разрешите проблемите по-бързо и по-ефективно”, казва Барбара Оукли

Въпреки че на първо място тази книга се отнася до математиката и характеристиките на математическото мислене, от нея ще научите много тайни за ефективно преподаване. Същността на методологията, предложена от Оукли, е, че е необходимо да се разбере темата. Ако сте успели да разберете нещо, тогава няма да ви е трудно да го запомните. С тази книга ще научите мозъка си да овладее нови, дори най-сложните области на знанието.

Купете на Litres.ru

3. “Бърз ум. Как да забравите излишните и да помните правилното “, Кристин Лоуберг, Майк Байстър

Упражненията от тази книга са насочени към обучение изобретателност и внимание, способността да се вземат бързи решения и да направи добро впечатление на другите. Добрата памет е хубаво допълнение към този списък. Отлични насоки за работа върху себе си и развиване на умствени способности.

Купете на Litres.ru

4. “Хранене за мозъка. Ефективна стъпка по стъпка техника за повишаване на ефективността на мозъка и подобряване на паметта “, казва Нийл Барнард

Барнард предлага техника за ефективно използване на способностите на мозъка му и избягване на проблеми с паметта в напреднала възраст. Тя включва три компонента:

  1. Правилното хранене, така че мозъкът да получава всички необходими хранителни вещества.
  2. Упражнения за ума за укрепване на нервните връзки.
  3. Елиминиране на потенциални физически заплахи (разстройства на съня, болести, някои лекарства, които могат да имат отрицателен ефект).

Купете на Litres.ru

5. “Паметта не се променя. Задачи и пъзели за развитието на интелигентността и паметта “, Ancels Navarro

Психологът Ангелас Наваро е събрал упражнения, които подобряват концентрацията и вниманието, поучават да мислят по-творчески. Освен това, всички упражнения са разделени на нива, така че да можете постепенно да преминете от прости пъзели към най-сложните. Храненето под формата на игра не ви позволява да се отегчите и да използвате въображението си.

Купете на Litres.ru

6. “Развитие на паметта”. Класическо ръководство за подобряване на паметта, Хари Лоарън, Джери Лукас

Основният метод за развитие на паметта, който авторите препоръчват, е асоциацията. Останалите техники са някак си свързани с тях. Те ще ви научат да запомните всичко: дълги думи и абстрактни понятия, списъци с кутии и покупки, речи и лекции, имена и лица на лица, телефонни номера, дати, многоцифрени номера.

Купете на Litres.ru

7. “Запомни всичко. Практическо ръководство за развитието на паметта “, Артър Дъмчев

Артър Дъмчев, авторът на тази книга, си спомня номер от Pi до 22,528 десетични знака. В книгата си той споделя техниките за развитие на паметта, които използва, за да си спомни бързо голямо количество информация, да разреши сложни проблеми в ума си и да запомни дълги серии от номера.

В това издание акцентът върху практическата работа с читателя. Предлагаме конкретни методи с разбираеми примери, алгоритми за изпълнение и обяснения.

Купете на Litres.ru

8. “Развитие на мозъка. Как да четете по-бързо, да запомните по-добре и да постигнете по-големи цели “, заяви Роджър Сайп

Книгата е преподавател и консултант за самостоятелно развитие Роджър Saipa посветена на широк кръг от въпроси, свързани с ускорено обучение: развитието на паметта и интелекта, скорост на четене и управление на енергията, приоритизиране и управление на времето.

Купете на Litres.ru

9. “Невробн. Упражнения за мозъчно обучение », Лорънс Катс, Манинг Рубин

Психолозите Катз и Рубин са доказали, че извършването на същите, скучни неща ден след ден води до влошаване на паметта и намаляване на умствените способности. Решението на проблема е проста и очевидна: трябва да добавите разнообразие към обичайната практика.

Трябва да се научите как да изпълнявате необичаен начин на обичайните действия: правете всичко със затворени очи, управлявайте лявата си ръка, вместо дясната, за да получите нови маршрути. Тези забавни експерименти спомагат за поддържането на жизнените функции на мозъчните клетки.

Купете на labirint.ru

10. “Гъвкаво съзнание. Нов поглед към развиващата се психология на възрастните и децата “, Карол Дък

Книгата се основава на проста идея – можете да правите грешки и това е нормално. Гъвкавият подход, поощряван от Дюак, е отношение към растежа: чрез систематично работа върху себе си, вие ще можете да развиете някоя от вашите качества. Включително памет.

Книгата “Дуак” е такса за мотивация, която ще ви помогне да станете по-добри и да разберете, че всеки недостатък може да се превърне в силна страна.

Купете на Litres.ru

Contents

Loading...