Hogyan válasszunk turista sátrat

Szeretne jobban ismerni valakit? Menj vele egy sátoros kempingtúrán.

Sokan szeretnek túrázni, de kevesen tudják kiválasztani a jó sátrat. Méret, súly, design, anyag – mindez fontos és befolyásolja a költségeket. Hogyan válasszuk ki a sátrat, amely megfelel a turisztikai preferenciáknak, tanulni ebből a cikkből.

Kempingre van szüksége?

Ha rövid – igen. Természetesen az éjszakát egy hálózsákban töltheti le egy lombkorona alatt, de ez:

  • kellemetlen (éjszaka, nyáron is hideg a természetben, eső vagy erős szél emelkedhet – az időjárás-előrejelzések nem mindig valósulnak meg);
  • bizonytalan (rovarok, kígyók, kis rágcsálók – nem egy teljes listát az “izgalom” forrásokból, amikor az éjszakát a szabadban töltik).

Ezért fogadja el, mint axióma: a kampány sátora szükséges.

Melyik sátor megfelelő az Ön számára?

A válasz egy másik kérdésre adott válasz függvénye: milyen kedvvel szereted a természetben?

Ha tetszik a felszerelt kemping egy parkolóval, akkor biztonságosan egy nagy sátrat.

A kemping sátor nagy, magas sátor, gyakran tambour és ablakok. Ez az autópálya, pihenés családdal és éjszakai tartózkodással egy helyen 34 nap. Előnyök: kényelmes körülmények (teljes mértékben növekedni tudsz), nagy kapacitás. Hátrányok: nagy tömeg, rossz felmelegedés.

Nagy kemping sátor
Nagy kemping sátor

Ha hosszú gyalogos vagy kerékpáros túrát tervez, akkor a menedék súlya és mérete fontos kritériumokká válik. Szükséged lesz egy nyomkövető sátra.

A nyomkövető sátrak egy kis sátor, amelyet sík túrákra használnak, pihentető utak mentén. Előnyök: könnyű, könnyen szállítható. Hátrányok: nem erős szél és eső számára készült.

Trekking sátor
Trekking sátor

Még ennél is fontosabb, hogy a sátor mérete és súlya a hegyekbe vagy a durva terepen való túra során válik. Itt egy támadó sátra van.

A támadás (vagy alpesi) sátor egy rendkívül könnyű sátor, amelyet komoly túrákra terveztek (komplex útvonal, hosszú átmenetek). Előnyök: nagyon könnyű és megbízható, nem félnek az erős szél, gyorsan telepítve és összeszerelve. Hátrányok: általában kicsi (még egy személy is szűk lehet).

Assault Sátor
Assault sátor, Konstantin Shishkin / Shutterstock.com

Mi a szezonalitás a sátorban?

A kezdők tévesen úgy vélik, hogy ha az évszakok szerint osztozik a sátra, akkor legyen tavasz, nyár, ősz és tél. Valójában vannak:

  • Nyári sátrak. Meleg vagy meleg időjárás esetén. Fontos pont itt a szellőzés: a szövet jól fúj, és a ponyvás szélét általában felemelik a talaj felett. De egy ilyen sátor nem ment meg az erős széltől és az esőtől.
  • Három évszakos sátrak. A név önmagáért beszél – három alapesetési évszakra (tavasz, nyár, ősz) számítanak. Sűrűbb anyagból készül, amely ellenáll a hideg és demi-szezonos szeleknek és a viharos esőnek.
  • Téli (vagy minden időjárási) sátrak. Alkalmas nehéz éghajlati viszonyok (hó, szél) használatára, de nyáron nyugodt időben is használható. Ezek különböznek az építés stabilitásában, sűrű vízálló anyagban.

  Hogyan utazhatsz a világon szinte szabadon

Hogyan határozható meg a méret?

Boas egy jól ismert rajzfilmben papagájokon mértek, a sátrakat férfiak mérték. Sokan hallottak: egyetlen sátor, kettős, háromszoros és így tovább. Az első esetben ez azt jelenti, hogy egy felnőtt férfi kényelmesen elfér a sátorban (minden holmijával); a másodikban kettő; a harmadik – három és így tovább.

“A férfiak különbözőek”, mondja. Így van. Ezért annak érdekében, hogy világosabb képet kapjon a sátrak méretéről, mielőtt megvásárolná, tanulmányozza annak hossza és szélessége az interneten. Ezután “újítsd újra” ezeket a dimenziókat a padlón, vegyél egy hálózsákot, és próbálj meg illeszkedni a kapott négyzetbe. Sikerült? Megteheti! Nem? Talán érdemes két- vagy háromüléses sátort vásárolni.

Példa egy sátor méretére, cm
Példa egy sátor méretére, cm

Hány réteg közül választhat?

A tervezéstől függően a sátrak egyrétegűek és kétrétegűek.

Az első esetben a sátort egy vízhatlan napellenző készítette, és egy vászon. Könnyű hozzáadás és telepítés. De jelentős hátrány – kondenzátum. Nedves vagy meleg időben elkerülhetetlenül a belső falakra formálódik. Ha nem biztosítja a szellőzést, akkor felébredjen egy nedves hálózsákban. Szerencsére a tudósok aktívan dolgoznak a probléma megoldásában – különböző “lélegzetvételű” és így nem felfújó szövetekkel jönnek létre. A membrán sátrakkal rendelkező sátrak már forgalomban vannak, de meglehetősen drágák.

A kétrétegű sátor vízhatlan napellenző (külső réteg) és könnyű “lélegző” sátor (belső réteg) áll. Közöttük, mint általában, 1015 cm-es rés. Ez a sátor némileg nehezebb, de nem kondenzátumot gyűjt, miközben megbízhatóan védett az esőtől.

A kétrétegű sátrak másik előnye a tambour jelenléte.

Tambour – további hely a sátor külső sátor alatt. Tárolja dolgokat és piszkos cipőket.

Kell windowsban a sátorban?

Általában nem. Általában a sátorban éjszaka van – nincs semmi, amire nézni. Ha figyelembe vesszük az ablak, mint egy további légtelenítő, akkor a két rétegű szerkezetek nem szükséges, és egyetlen friss levegővel feladat megbirkózik nyitva villám a bejáratnál.

Az egyetlen kivétel a kemping sátrak. Ebben az esetben az ablakos sátor úgy néz ki, mint egy ház, és nagyobb kényelmet teremt.

  Zöld Kártya: Mi az, mi az, és hogyan szerezzük meg

Melyik anyagot szeretem?

Poly taft 210T 3000 PU – ez nem a varázslat, de miután látta, hasonló felirat a leírás a sátor, a tapasztalatlan turista is esnek transzba. Mit jelentenek ezek a számok és betűk?

Valójában minden egyszerű. Sátrak készítésénél kétféle szövetet használnak:

  • poliamid (nylon);
  • poliészter (poliészter).

Az első meglehetősen erős és nagyon kedvező árú, de könnyedén nyújtható, ha nedves és érzékeny az ultraibolya fényre. Az utóbbiak még tartósabbak és nem nedvesek, de drágábbak. Így a sátor címkéjén (Poly) az első szó azt jelenti, hogy poliészter anyagból készült.

A szalagok leggyakoribb módja a taft. Rajta kívül van Oxford (teremt további erőt és előszeretettel alkalmazzák az alsó a sátor) és Rip Stop (növeli az erőt miatt fonalat, miközben nem tömegű súly).

A következő elem (210T) a szövés sűrűsége. A méretet tex-ben mérik, és befolyásolja az anyag szilárdságát. Minél nagyobb a T, annál sűrűbb, erősebb és nehezebb a szövet. Ezenkívül a sátor jelölése tartalmazhat számokat és a “D” betűt. Ez azt jelöli, hogy a fonalak vastagsága milyen anyagból készült. Ez a mutató a sátor erősségét és súlyát is befolyásolja.

Végül a PU azt jelenti, hogy a szövet poliuretánnal impregnált, ami miatt vízálló. Szilikon impregnálás (SI), minőségi és tartósabb, de drágább is.

Poliuretán fedje le az anyagot belülről. Ugyanakkor két réteg PU-impregnálás vízállóságot biztosít 3 000 mm vízoszlopban; három réteg – 5 000 mm. Szilikon bevonat kívülről. Itt a vízállóság elfogadható szintje 2 000 mm.

Tehát, melyik anyagot szeretném inkább? Ha kimegy a természet ritkán, és ezzel egyidejűleg tartsa a kitaposott turista pálya, akkor rendben van sátor fonott nylon taft vagy Rip Stop és sűrűsége legfeljebb 190T 210T. Ezen felül egy szilikon víztaszító impregnálás.

Mi legyen a sátor alja?

Tartós, tartós és mégis tartós! A sátor alja legnehezebb: éles kövekre, a hóba, a homokra helyezi.

Rendszerint az alsó anyag ugyanolyan anyagból készül, mint a külső árnyékoló. Alkalmas ez a nylon textil szövet Oxford, a szövés sűrűsége legalább 210T és a vastagsága fonalak legalább 210D. De a fő mutató a vízállóság. Kívánatos, hogy az alsó anyag ellenálljon az 5000 mm-es vízoszlopnak.

Néha az alj erősített polietilénből (PE, ponyva) is készül. Ez az anyag gyakorlatilag vízálló, meglehetősen megfizethető, de sokkal nehezebb, mint a poliészter és a nejlon.

  Top 10 YouTube-csatorna az utazásról és a kalandról

Ezenkívül sok sátornak van egy úgynevezett szoknya, amely megakadályozza a szél fújását és a csapadékot a belső és külső sátor között.

A szoknya egy további szövetszalag a sátor peremén. Varrható vagy eltávolítható.

A sátrat szoknyával érdemes megvenni, ha egy téli kirándulásra készülsz: ez további hőforrást jelent. A trekking nyári sátrak számára a szoknya felesleges terhelés. Emiatt csak a kondenzáció halmozódik fel.

Milyen designot kell választanom?

Az idegenforgalmi sátraknak három fő formája van:

1. A félgömb

Két vagy több ívből áll, amelyek egymás között áthaladnak, így egy kupolát alkotnak. Ez egy egyetemes és nagyon népszerű forma. A félgömb alakú sátrak szélsőséges kampányokban is használhatók: ellenállnak egy erős szélnek, a víz könnyen elcsúszik tőlük.

A sátrat félgömb alakjában
A sátrat félgömb alakjában

2. Polubochka

Jellemzően egy nagy és tágas sátor (gyakran tamburával). Az ilyen sátor ívei párhuzamosak egymással, és nem átlépik egymást. Nem különösebben stabil, és nem fog ellenállni semmilyen rossz időjárásnak. Ez az építmény gyakran megtalálható a sátrakban.

Sátrat félholdú formában
Sátrat félholdú formában

3. Ház

A ház formájú gable sátrák klasszikusnak számítanak. Az eső és a hó könnyen elcsúszik tőlük, de a szerkezet szélállósága sok kívánnivalót hagy maga után. Ezenkívül az ilyen típusú sátrak a telepítés szempontjából leginkább problémásnak tekinthető.

Sátor
Sátor “ház”

Ráadásul az egyszemélyes turisták gyakran inkább egyszemélyes keret nélküli sátrat preferálnak. Könnyűek és tömörek, valójában csak sátor, kötél a fákra, vagy több polcra (általában botok).

Keret nélküli sátor
Keret nélküli sátor

Tippek vásárláshoz és felhasználáshoz

Most már tudsz sátrakról ahhoz, hogy vásárolj. De ne rohanjon el a bevásárlóközpontba, vagy nyissa meg az online áruházat. Számos trükk van, amelyek segítenek pénzt megtakarítani.

  • A híres márkák régi modellei nem rosszabbak, mint az új modellek, de sokkal olcsóbbak.
  • Ne féljenek kevéssé ismert cégek sátrak vásárlását, a legfontosabb az, hogy a specifikációnak meg kell felelnie a valóságnak.
  • Tanulmányozza a véleményeket, ismerkedjen meg barátaival, ha lehetséges, próbálja meg ezt a sátrat vásárolni (pl. Kölcsönkérni egy barátjától).

Miután megvásárolt egy sátort, ne rohanjon azonnal menjen az erdőbe. Először gyűjtsük össze otthon, hogy megértsük, hogyan rendezett, és a kampányban gyűjteni és szétszerelni gyorsan és egyszerűen. Ezután víztaszító spray-vel körbejárja a varratokat, hogy megvédje magát a nedvességtől. És hogy a sátor hosszú ideig szolgálta Önt, miután visszatért a kampányból, ne felejtsd el megszáradni.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top