Miksi näppäimistö ei toimi ja miten se korjataan

Syyt, joiden vuoksi näppäimistö ei ehkä toimi, paljon. Niistä suosituimpia ovat: väärä yhteys, tyhjät akut, ohjelmistovika, vuotanut neste ja lopulta tietokoneen sisäisten komponenttien tai itse näppäimistö.

Jos jälkimmäinen vaihtoehto on tilaisuus korjata tai vaihtaa näppäimistö, muut ongelmat voidaan yleensä ratkaista itsenäisesti. Katsotaanpa, mitä voit tehdä.

Yleiset suositukset

Jos näppäimistö märkä, kuivaa se ja yritä sitten liittää se tietokoneeseen. Jos keitto tai muu neste pääsee avaimiin, jotka voivat tukkia ne, puhdista laite.

Jos vain luku, jossa on ylimääräisiä numeronäppäimiä, ei toimi, paina num lock -näppäintä (tai Fn + Num Lock -toiminto tietyille kannettaville tietokoneille). Ehkä aiemmin kosketat vahingossa tämän avaimen, ja se kytkeytyy päälle ja pois numerosta. Tapahtuu ja niin.

Jos kaikki näppäimet eivät toimi, käynnistä tietokone uudelleen. Jos tämä auttaa, ongelma on banal-ohjelmiston toimintahäiriö. Epäonnistumisen jälkeen siirry lisäohjeisiin.

Mitä tehdä, jos langallinen näppäimistö ei toimi

1. Jos näppäimistössä on virtapainike, varmista, että se on päällä.

2. Irrota kaikki muut USB-laitteet tietokoneesta ja yritä kytkeä näppäimistö eri porttien kautta. Varmista, että liität kaapelin loppuun.

3. Jos sinulla on Windows, asenna näppäimistöohjain uudelleen “Laitehallinnassa”. Pääset siihen siirtymällä kohtaan “Käynnistä” → “Asetukset” → “Bluetooth ja muut laitteet” → “Laitehallinta”. Avaa avautuvassa luettelossa näppäimistö, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse “Poista laite”. Kun tietokone käynnistyy uudelleen, näppäimistöohjain asennetaan automaattisesti.

4. Windows-käyttäjät voivat myös tarkistaa haittaohjelmien järjestelmän. Voit tehdä tämän skannaamalla sen virustorjuntaohjelmistolla. Jos sitä ei ole asennettu, lataa se Internetistä käyttämällä fyysistä tai ruudulla näkyvää näppäimistöä.

Mitä tehdä, jos langaton näppäimistö ei toimi

1. Tarkista paristot. Olet ehkä asentanut akut väärin näppäimistöön tai ne ovat käyneet käyttökelvottomiksi. Jos näppäimistö on kytketty sisäänrakennetulla akulla, varmista, että se on ladattu.

2. Päivitä langaton yhteys. Voit tehdä tämän sammuttamalla näppäimistön ja vastaanottimen virtakytkimien avulla. Irrota se sitten tietokoneesta. Sammuta muut langattomat laitteet, jos ne ovat lähellä. Kytke vastaanotin uudelleen tietokoneeseen. Kytke ensin vastaanottimeen virta ja sitten näppäimistö.

Jos Bluetooth-moduuli on sisäänrakennettu tietokoneeseen, varmista, että se on päällä ja näkyvyystilassa.

Langattoman näppäimistön liittäminen voi vaihdella laitteen mallin mukaan. Vain siinä tapauksessa tarkista asiakirjojen viralliset ohjeet tai valmistajan verkkosivuilla.

3. Jos sinulla on Windows, asenna näppäimistöohjain uudelleen ja tarkista järjestelmä viruksille. Lue lisää tästä johdollisten näppäimistöjen kohdasta.

Mitä tehdä, jos kannettavan tietokoneen näppäimistö ei toimi (sisäänrakennettu)

1. Varmista, että kannettavan tietokoneen akku ei ole kuollut. Joskus akun lataustaso on liian alhainen, avaimet eivät ehkä toimi. Vain siinä tapauksessa, että kannettava tietokone liitetään verkkoon.

2. Jos sinulla on Windows, asenna näppäimistöohjain uudelleen ja tarkista järjestelmä viruksille. Lisätietoja tästä Lifkhaker kirjoitti kappaleessa langalliset näppäimistöt.


Jos mikään ei auttanut, tarkista näppäimistö liittämällä se toiseen tietokoneeseen. Jos se ei toimi, todennäköisesti se on rikki. Tällöin ota se korjaukseen tai yritä ottaa se myymälään takuun kattamiseksi.

Lue myös:

  • Kuinka puhdistaa tietokoneesi mainostamista, poistaa roskat ja nopeuttaa Windowsia →
  • Tietokoneen liittäminen televisioon →
  • Mitä tehdä, jos tietokone ei näe sisäistä kiintolevyä →
Loading...