Kako započeti novi život ako imate 40 godina

Kriza ili cvjetanje sila?

Četrdeseti se tradicionalno smatra teškim dobom, kriznom granicom. Čini se da slavljavanjem ovog tužnog jubileja odmah od djevojke ili mladića pretvorite u ženu i čovjeka. Naprijed je samo starost i propadanje, nedostatak izgleda i budućnost mirovine.

Nekoliko stoljeća prije takva se doba zaista smatra starom. Sjetite se barem citat iz bilješkama 16-godišnji Puškin: „Starac je ušao u sobu oko trideset godina” (koji je, usput rečeno, bio je povjesničar Nikolaj Karamzin).

Ali tko će danas nazvati slavni 50. rođendan Brad Pitta ili Johnnyja Deppa starije osobe? I 41-godišnja Angelina Jolie stara žena?

Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija napravila prilagodbe dobnoj klasifikaciji.

Mladi se sada smatraju starijima od 18 do 44 godine. I 45-59 godina – prosječna dob.

To znači samo jednu stvar: 40 godina je odlično vrijeme, vrlo pogodno za početak novog života, realizaciju hrabrih projekata, promjenu posla i drugih stvari koje su izbačene iz standardnih životnih obrazaca. Trebate samo želju.

Osjetite sve prednosti

Oni koji imaju 40 godina imaju nekoliko važnih prednosti. Iza njih, u pravilu, već imaju obrazovanje (ponekad ne jedan), akumulirani doživljaj i dobre veze. Oni znaju što žele i predstavljaju ono što je potrebno za postizanje uspjeha. Ne očekuju da će mana s neba pasti na njih. Iako ta mogućnost nije isključena, jer u životu postoje sve vrste.

Imaju prijatelje koji su stekli vremena, voljene osobe u blizini. Djeca, najvjerojatnije, već su izrasle od pelena, studiraju u školi ili srednjoj školi. Komuniciranje s njima daje 40-godišnjoj nevjerojatnoj prilici razumjeti što dvije generacije žive odjednom i izvući zaključke iz ovoga.

Naravno, puno ovisi o vrsti prtljage i stavova koji je osoba približila ovom prekretku. Uostalom, dogodilo se da ste proveli dva desetljeća u uredu u statusu pomoćnika ili mlađeg menadžera.

  12 važnih stvari koje biste trebali znati o životu

Zapamtite: nije kasno promijeniti nešto

Najčešće fobije povezane s predstojećim 40. obljetnice, za rad „prekasno promijeniti ništa”: ne uzeti novi posao, to neće raditi u svom osobnom životu neće razumjeti nove tehnologije ne ulaze u timu … ali je ona na stvarno?

Analizirajući aktivnosti više od dvadeset i pet tisuća ljudi, otkrio sam da rijetko tko je ostvario izvanredan uspjeh u dobi od četrdeset godina. Najčešće su bili mlađi od pedeset kad su stekli potrebnu brzinu.

Napoleon Hill, američki pisac

Ove riječi podržavaju mnogi primjeri:

1. Bio je za 40 godina da je američki Henry Ford osnovao poznatu Ford Motor Company, koji je uspješno do danas. Usput, njegov revolucionarni automobil Ford T dizajniran je za 45 godina.

2. Američki inženjer, jedan od izumitelja integriranog kruga Robert Noyce osnovan je sa svojim kolegom Intelom u 41 godini.

3. Harland David Sanders, poznat kao pukovnik Sanders, smatrao se neuspjehom: sve njegove tvrtke bile su neuspjeh. U 40 godina je došao gore sa tajni recept za pržene piletine, koji ga je proslavio, i fast-food restoran lanca Kentucky Fried Chicken ( «Fried Chicken iz Kentucky», KFC).

Harland David Sanders
bmtv.kz

4. Osnivač poznate mreže Wal-Mart trgovina Sam Walton postavio je prvi kamen u svoje carstvo u 44 godina. Kad je imao 67 godina, časopis Forbes priznao je Walton kao najbogatijeg čovjeka u Americi.

5. Ray Krok, utemeljitelj McDonald’sa, prodao je do 52 godine stare papirnate šalice, patio od dijabetesa i artritisa. Ali, kako je napisao u svojim memoarima, “vjerovao je u budućnost”.

6. Zvijezda „Pulp Fiction” i „Osvetnici”, glumac Samuel L. Jackson postao poznat u 43 godina nakon objavljivanja filma „denga groznice”, u kojem je igrao, usput rečeno, još uvijek nije jedan od glavnih uloga.

  5 načina za ulaganje u sebe

7. Kim Cattrall, pregrijan Samantha iz “Sex in the Big City”, od 15 godina se bavio glumom. Ali slava joj je došla kad je imala 41 godinu i pretvorila se u jednu od Carrie Bradshawovih djevojaka.

8. Najsjajniji ubojica iz filma “Leon” Jean Reno probudio se u dobi od 46 godina (zahvaljujući Luc Bessonu, koji ga je odveo u glavnu ulogu).

Jean Reno
kinopoisk.ru

9. Brazilski pisac Paulo Coelho, autor Alchemista, postao je poznat nakon 40 godina kada su njegove knjige objavljene u multimilijunskim printima.

10. Julia Child napisala je svoju prvu kuharicu koja je postala hit, u 50 godina. I poslije toga postala je kuhar.

11. Christian Dior je dugo godina morao postići slavu. Njegova modna kuća otvorila je 42 godine.

12. Američki Carol Gardner u 52. godini razveo se od supruga i ostao bez financijske potpore. Počela je buldoga i utemeljila Zelda Wisdom, “Mudrost Zelda”, koja proizvodi čestitke. Danas se njezino poslovanje procjenjuje na 50 milijuna dolara.

13. Austrijski poduzetnik Dietrich Mateschitz postao je suosnivač Red Bulla u 40 godina. Sada, 30 godina kasnije, njegovo bogatstvo procjenjuje se na gotovo 15 milijardi dolara.

14. Vera Wong, u dobi do 40 godina, bila je klizačica i novinarka, ali je odlučila dramatično promijeniti svoj život i postati poznati dizajner u industriji feshena.

Kako započeti novi život: Vera Wong
www.spletnik.ru

15. Američki akademik, matematičar James Harris Simons napustio je sveučilišta gdje je predavao u dobi od 44 godine i osnovao privatnu investicijsku tvrtku Renaissance Technologies Corporation. I dalje se smatra najuspješnijim hedge fondom u svijetu.

Svi ti ljudi nisu ujedinjeni ni milijunima iza njihovih ramena, već vjera u sebe, ustrajnost i zdrav adventurizam.

Kako započeti novi život

  • Prije svega, procijenite svoje snage i slabosti. Ono što ste ponosni i što možete i trebate naučiti. Web sada ima mnogo korisnih kao plaćeni i besplatni webinari i knjige koje pomažu u učenju novih smjernica i poboljšanju sebe.
  • Odredite točno ono što želite. Nemojte odbaciti najviše avanturističke opcije, dopustiti sebi željeni zabranjeni plod. Pogledajte gore navedene primjere: ako želite, možete postići nešto. Neka vaš moto bude izraz “Ja to mogu priuštiti”.
  • Nemojte misliti o tome kako će vas drugi poštovati. Ovo je tvoj život.
  • Zaboravite izraz “posljednja šansa”. Može vam potaknuti želju za promjenom vašeg života što je brže moguće, zbog toga što ćete ispuniti mnogo češera. To je velika dob za bilo koji početak, bilo da je to novi posao ili radiš joga.
  • Koristite svoje akumulirano iskustvo. Uostalom, vjerojatno ste već imali vrijednu vještinu: naučili ste najprije razmišljati, a zatim to učiniti.