Radite na sebi: kako se početi mijenjati

U komentarima mojem prvom članku sam pitao kako pronaći moju misiju i odrediti smjer promjena u životu. U ovom članku želio bih odgovoriti na ovo pitanje i savjetovati nekoliko jednostavnih tehnika koje možete testirati odmah nakon čitanja.

Zašto želimo promijeniti?

Ako mislite da trebate nešto promijeniti u ovom životu, onda vam se ne čini.

Rinat Valiullin

Već sam napisao da je planiranje prvi korak u svjesnim promjenama u životu. Međutim, nisam odredio točno ono što nas čini da započnemo s planiranjem, tražimo izvore motivacije i radimo s našim resursima.

Vrlo je jednostavno – to je odbijanje stvarnosti.

Počinjemo razmišljati o promjenama kada se rodi žudnja da se kažemo u nama: “Nešto nije u redu u mom životu. Ne sviđa mi se! “. To se događa kada nas nešto prisiljava da propitamo svoj životni standard.

Nedavno sam pročitao priču o djevojci koja je izgubila težinu za 20 kilograma. Dat ću ga kao primjer.

“Bio sam na podzemnoj željeznici kad su sva sjedala zauzeta. Baka je sjedila ispred mene i intenzivno me pogledala prvih nekoliko minuta. Zatim je ustala i sa riječima: “Sjedi, kćer, ne bi trebala stajati s djetetom” – odustala mi je. Ja, spaljivanjem sramota i držeći svoje “bebe”, sjeo sam. U tom sam trenutku shvatio da ne mogu nastaviti ovako.

Prva stvar koju trebate shvatiti kada krenete na put promjene je da novi standardi za koje se nastojite ne odgovaraju onome što imate u ovoj fazi. Ali ne svatko ima priliku doživjeti trenutak krajnje jasnoće, vidjeti sebe izvana i promisliti o svojim navikama, kao i prije spomenuta djevojka. Pa što to radiš?

1. Što želim promijeniti?

Nije previše smisla popeti se stepenicama ako nije zalijepljen za zid koji vam treba.

Steven Covey

Ovo je glavno pitanje koje se brine većini ljudi koji su dobili odgovornost za motivaciju, ali ne znaju gdje usmjeriti svoju energiju.

  12 važnih stvari koje biste trebali znati o životu

Mnogo je načina identificiranja problemskih područja, ali najlakši i najučinkovitiji od njih je nadležna procjena. Da biste to učinili, trebate zasebno uzeti u obzir glavna područja vašeg života, koja u pravilu uključuju:

  • volim;
  • prijateljstvo;
  • Bogatstvo;
  • zdravlje;
  • rad;
  • hobi.

Ovu je klasifikaciju predložio ruski poslovni trener Radislav Gandapas. Možete koristiti svoj odjel, detaljnije otvarajući odvojene upute.

Sada moramo procijeniti svaku od njih na skali od deset točaka. Dakle, odlučite na koja područja prije svega treba vaša pozornost. Ako imate suprotne procjene (na primjer, 3 i 10), razmislite o preusmjeravanju vaših napora u sferu koja treba više.

Ako su sve brojke otprilike jednake, onda počnite sa zdravljem i ljubavlju, jer njihov razvoj pretežno odgađa volju i daje motivaciju za samoobnavljanje.

2. Kako se prisiliti da djelujete?

Da promijeni nešto, osoba treba preživjeti katastrofu, siromaštvo ili blizinu smrti.

Erich Maria Remarque

Nakon što odlučite što raditi, morate se dovesti u stanje neprihvaćanja stvarnosti. Vaša želja za podizanjem postojećih standarda trebala bi nadvladati strah, što je zasigurno uzrokovalo želju da napusti sve što jest. Što je potrebno za to?

Uzmite list i napišite cilj u odabranoj sferi. Na primjer: “Želim razviti snažne odnose.” Podijelite list na dva stupca s sljedećim imenima:

  1. Stari standardi. Što će se dogoditi za pet godina, ako sve ostavim kakav jest?
  2. Novi standardi. Što će se dogoditi u pet godina ako počnem raditi na sebi u ovom području?

Sada pokušajte biti što je moguće iskreniji i zapišite detaljne odgovore na ta pitanja. U našem primjeru, s jakim odnosima sa starim standardima, moglo bi se uključiti usamljenost, nedostatak razumijevanja, emocionalna nestabilnost i tako dalje. Na novu – emocionalnu potporu, ugodnu zabavu, sretan brak.

  Upravljanje ljutnjom ili kako kanalizirati energiju u pravom smjeru

Pa po kojim standardima želiš živjeti?

3. živjeti po novim standardima. Danas!

U životu nema ravnoteže. Svaki je trenutak ili pokret prema savršenstvu ili degradaciji.

Andrew Matthews

Sada znate u kojem se smjeru morate kretati i kakvi rezultati očekujete na kraju. U ovoj fazi, preplavljujući emocije, prvo počinjemo graditi planove za promjenu odabrane sfere, ali naš entuzijazam brzo nestaje.

Da biste sebi dokazali da su vaši standardi doista stvar prošlosti, počnite danas mijenjati odabrano polje, upravo sada. Odličan primjer motivacije za vas je slika u nastavku.

raditi na sebi: primjer
Pinterest.com

Da biste vidjeli više izmjena u godini, dovoljno je da se danas promijenite samo za 1%. Napišite starog prijatelja s kojim niste dugo razgovarali, vježbajte, saznajte o mogućnostima karijere na poslu. Svaki dan učinite nešto što će vam približiti vaš cilj, čak i ako je to samo jedan korak.

Počnite raditi na sebi i promijenite svoj život na bolje!

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤