11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Тази статия ще бъде особено полезна за ИТ хората. Защо ИТ специалисти? Струва ми се, че това е най-яркият пример, при който е необходимо развитие на емоционално лидерство. ИТ сферата – това е мястото, където мениджърите стават най-бързи. Момчетата на възраст 22-23 години вече започват да управляват малки отбори, а на възраст от 25-30 години те могат да бъдат лидери на големи дивизии.

Така че, наскоро станахте ръководител на проекта или екип от водещи компании в една успешна ИТ компания, сега имате екип от 10-15 души във вашата кандидатура и смятате, че най-накрая можете да се отпуснете като дадете задачи на вашите служители.

Но изведнъж нещо се обърка. Служителите не искат да следват алгоритъма “подчинен – ​​главата”, започват да предизвикват задачи, мотивират се за работа, сроковете за изпълнение се забавят и започват да търсят нова работа. Една позната ситуация? Това е знак, че не използвате емоционалната си интелигентност при управлението на хората.

Всъщност вече знаете как да използвате емоционалната си интелигентност, но засега не се прилагате по различни причини.

Така че тук ще ви покажа как можете да я приложите.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Стъпка 1. Покажете емоциите си

Лидерите винаги използват емоции в управлението на хората. Един добър човек е лидер или лидер, който крещи на подчинените си с неприличие, емоциите са усилвател на информация. Емоциите винаги помагат да се обръща внимание на това, което казвате, да се включите, да вдъхновявате.

Сравнете две опции:

Вариант 1. Александър, трябва да подготвите доклад за ръководството до петък и да не се налага да го възстановявате. Ако не го направите, ще те уважа.

Вариант 2. Александър, приятелю, само вие сте в състояние да направите това и аз реших да ви поверя задачата да спася света. Нашето управление трябва да подготви супер-сметка, така че носът да не подкопава комара. Ти си най-якият ни анализатор и затова реших да ви помоля да го направите. Запазете вселената, направете отчет до петък.

Понякога само няколко емоционални думи са достатъчни, за да може служителят да изпълни задачата.

Стъпка 2. Убедете се с емоционални аргументи

Ако искате да убедите някого за нещо, забравете за аргументите. Аргументите не могат да бъдат убедени. Можете да оправдаете вашата гледна точка, но човек все още ще остане с мислите си. Ние сме ръководени от емоции за дълго време. Отличен пример е продажбите на iPhone за няколко милиарда долара. Вероятно сте виждали сравнения като тези:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Но въпреки това, винаги печели iPhone, и причината за това – емоциите на купувачите.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

За да си спомня как работи това за вас, предлагам да направя малко упражнение от Университета на западния резерв Кеса.

Вземете лист хартия и го разцепете на две части. Напишете в лявата колона какво е направил лидерът в миналото ви, за да разкриете силите си. Той може да бъде един от вашите лидери, учители в училище, родители или познати. И в дясната колона пишете какво направи лидерът, което, напротив, ви попречи да разкриете потенциала си.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Обикновено хората пишат следното.

В лявата колона:

 • той ме вдъхнови;
 • той се забавляваше с него;
 • той ми даде чувство за принадлежност към нещо смислено;
 • той ми вярваше;
 • той ме защити, когато имах нужда от него;
 • той ме научи да не се страхувам да рискувам;
 • той ме стимулира със сложни задачи;
 • В някои случаи той показваше компетентност, но по-често просто знаеше кого и как да кандидатства, така че проблемът беше решен.

  7 прости упражнения за изпомпване на самоконтрол

В дясната колона:

 • те се носеха на всяко малко нещо;
 • бяха ангажирани в микроманирането;
 • в неуспехи те ни обвиниха;
 • те бяха враждебни и отрицателни;
 • думите им бяха отблъснати;
 • ние смятахме, че те са се отнасяли към нас само като кадри, но не като индивиди;
 • са фиксирани върху себе си.

Ще видите, че лидерът винаги е използвал емоции, поддържал ви е. И това, което е най-интересно, интуитивно вече знаеш какво трябва да направиш, за да бъдеш изключителен лидер, защото в главата си вече има положителни примери за лидерство.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Стъпка 3. Въведете резонанса

Пример за резонанс в отбора:

Изключителните лидери също се наричат ​​резонансни лидери. Това са хора, които могат да резонират с други хора. Да влезеш в резонанса е бързо да се превърнеш в един. Да влезеш в резонанса е да вдъхновяваш и вдъхновяваш. Хората, след като говорят с вас, трябва да се чувстват вдъхновени. Ако не, не можете да бъдете ефективен лидер.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Стъпка 4: Вдъхновете мисията и видението

Всички изключителни лидери демонстрират на служителите значението на тяхната работа, свързвайки ги с нещо по-амбициозно, показващо как тяхната работа ще бъде отразена в дейността на цялата компания.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Нека направим едно просто упражнение: формулирайте проблема за вашия събеседник (съпруг, съпруга, брат, син, приятел, съсед, колега), който е точно до вас. Нека това е искане да направите нещо за вас: измийте ястията, напишете доклад, вземете часовника си за поправка. Вие, разбира се, вече сте чели книги за управлението и знаете, че задачите трябва да бъдат определени на принципа SMART.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Най-вероятно ще получите среден резултат. Вашият събеседник, може би, ще се съгласи да го направи, но без много ентусиазъм.

Сега се опитайте да направите същото, но вече използвате информация за това, което вдъхват емоционалните лидери. По-долу са изреченията, които ще ви помогнат да направите речта си по-вдъхновяваща:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Най-вероятно сте направили нещо подобно:

Вариант 1. Скъпа, моля те, вземи си часовника следващата седмица за ремонт, така че в петък те бяха готови.

Вариант 2. Скъпа, наистина се нуждая от вашата помощ. Часовникът ми трябва да бъде върнат за поправка. Имам много важни разговори следващия петък и моите часовници Омега ще помогнат за по-ефективното им провеждане. Разчитам много на вас, тъй като аз самият не мога, имам цяла седмица подготовка за тримесечния отчет. Сигурен съм, че със сигурност можеш да ме спасиш!

Стъпка 5. Емоционално зареждане

За да започнете, гледайте този видеоклип:

Доброто настроение се предава. Сигурен съм, че след като гледахте видеоклипа, започнахте да се усмихвате. Същото се случва и в управлението на хората: лидерът емоционално обвинява служителите си. Емоциите винаги се предават от човек на човек. Всяка от вашите емоции ще бъде излъчена от вашите служители.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Само не забравяйте случая, когато вие сами сте настроили емоциите на друг човек. Когато сте били тъжни, но някой много весел ви повлиял или обратно.

  Работете върху себе си: как да започнете да променяте

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Често продавачите в магазините казват фразата “Оставете емоциите си у дома”. За съжаление, това никога не работи. Единственият начин да помогне на продавача – да го приспособи към други емоции. Ето защо всеки обича служители, които могат непрекъснато да разказват анекдоти, да се шегуват и да се наслаждават на живота.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Ето още един отличен пример по тази тема:

Ако все още се съмнявате, че емоциите са заразни, ето още един видеоклип:

Прозявка? ????

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Стъпка 6. Започнете да се възстановите от стреса

Както можете да видите, работата на лидер изисква голямо емоционално участие, използване на емоциите и предаване на емоциите на други хора.

Ето защо работата на лидерите се смята за една от най-стресиращите. Добре дошли в клуба!

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Ето защо трябва да отделите повече време за възстановяване на силата си, в противен случай не можете да бъдете лидер – ще бъдете задвижвани от кон. Е, или пони. Както е на снимката.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Ето някои съвети за възстановяване. Не забравяйте, че всеки ден трябва да имате един от списъка.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Пример от любимия ви филм:

Стъпка 7. Обучете социалното си разузнаване

В съвременната наука емоционалният интелект е разделен, който е отговорен за управлението на човека с емоциите си и социалната интелигентност, която е отговорна за взаимодействието с други хора. Социалното разузнаване има по-просто име – съпричастност.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Има социална интелигентност на няколко компонента. Най-важните са възможността да слушате други хора и способността да работите в екип.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Ето как работи обучението и наставничеството:

Работа в екип:

Стъпка 8. Активирайте когнитивните си способности

Не се плашете от ума и мегазъчността си, опитвайки се да бъдете обикновен човек. Те ви направиха това, което сте. Затова ги прилагайте в работата си. Това се нарича “когнитивна компетентност”.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Ето как работят:

Стъпка 9. Помогнете на подчинените си да видят по-доброто си бъдеще

Международната теория за промените казва, че хората постоянно се променят, но тези промени не се случват линейно. Служителите не се подобряват всеки ден. Това се случва със спазъм (много често се случва при смяната на работните места: човек е лош служител в една компания, той променя работата си и се превръща в един от най-добрите там). Ако не виждате незабавни промени след вашите усилия, след обучения, обратна връзка и т.н. – просто изчакайте.

Хората се променят чрез прозрения. Те един ден получават просветление и поведението им става напълно различно. Това е същото, както хората престават да пушат.

Всички успешни опити за спиране на тютюнопушенето бяха направени не след постепенно намаляване на броя на пушените цигари, а след като човек се събуди сутринта и осъзна, че няма да пуши повече.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Има работна диаграма за това, как човек се променя. Прилагайки го на практика, можете да подобрите подчинените си.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Помогнете на служителя си да види по-добро себе си. Обсъдете с него какво иска да бъде, какви са неговите цели в кариерата, коя е най-амбициозната мечта за кариера. Кажи ми, че вярваш в него, давай подкрепа. Дайте достатъчно време на дискусия със служител за неговия бъдещ имидж.

  12 важни неща, които трябва да знаете за живота

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Следващата стъпка в развитието е да осъзнаете себе си. Помогнете на служителя да определи техните зони за развитие. Дайте му обратна връзка относно това, което може да подобри. Помнете положителното и доверието. Използвайте активно слушане.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Сега помогнете на служителя да направи план за неговото развитие. Говорете кои книги и обучения ще му помогнат. Какви нови задачи може да изпълни, за да подобри уменията си.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Започнете да зададете подчинената си задача, сякаш тя вече се е променила и е достигнала своя идеален образ. Но тук ще дам аналогия със залата: товарът трябва да се увеличава постепенно. 1 кг на седмица. Така че е със служителя: увеличете сложността на задачите, но не претоварвайте.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Празнувайте с него резултата, когато постигне целта си. И ето още един видеоклип, показващ как се променят служителите:

Стъпка 10. Спрете да сплашвате подчинените си

Най-глупавото нещо, което някога съм чувал от мениджърите, е фразата за камшика и моркова. Няма моркови и сладкиши. Тя не работи с хората. Дори и с животни, не винаги. По тази тема дори има страхотна книга, силно препоръчвам четенето:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Така че, проучванията на пациенти с диабет показаха, че ги заплашват, така че те да наблюдават диета, абсолютно не работи.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Пациентът се възстановява много по-бързо, когато лекарят му помага да си представи, че е здрав, съчувства, споделя положителни емоции.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Вземете пример от вашето минало. Спомнете си кога сте се опитали да промените “ужасната история”.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

И сега помнете ситуацията, когато сте били доволни от себе си и от живота си. Когато се гордееше с нещо.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

И сега помислете, в какво настроение и състояние бихте ли готови да направите повече? Къде ще бъдете по-продуктивни?

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Следователно, като лидер трябва да използвате само инструментите за привличане и насърчаване на служителите. Трябва да създадете специална атмосфера, занимаваща се с подчинените.

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Експериментирайте с приятелите си. Задавайте им въпроси от списъка по-долу и обръщайте внимание на състоянието им. Смятате ли, че те ще бъдат ефективни служители в това състояние на вълнение?

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Стъпка 11. Започнете да промените себе си

И сега кандидатствайте за себе си знанието как хората се променят. Ето как изглежда процесът на промяна:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Задайте си въпроса:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Ето какво от това е необходимо да се развива преди всичко:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Да вземем пример:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

За разлика от лидерите, които имат точно обратното:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Следователно, за да се направи за себе си малък график в продължение на 10 седмици, където е посочен 10 качества, които искате да практикувате тези 10 седмици (малко над списък), и практика цялата седмица едно качество.

Седмица 1 Качество 1
Седмица 2 Качество 2
Седмица 3 Качество 3
Седмица 10 Качество 10


И запомнете:

11 стъпки, които ще ви направят емоционален лидер

Разбира се, много ще кажат, че това не работи за нас, че нашите служители са напълно различни, мързеливи и т.н. Но това не е нищо повече от нежелание за промяна. Не бъди един от тях, променете!

И последният вдъхновяващ филм:

П. С. Кой видеоклип ви харесва най-много? Напишете в коментарите.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top