Как да се мотивирате да работите упорито

Направете сложното просто

За мен има един начин да мотивирам себе си да свърша трудна работа – да мисля за нея като за светлина. Опитвам се да не мисля колко трудности ще трябва да преодолея в процеса на решаване на проблема. Мисля, че когато се справя, ще се гордея със себе си.

Най-трудното всъщност не е самата работа, а решението да направите това работим добросъвестно и без постоянно разсейване (ние сме непрекъснато велики отлагащи). Не си приписвайте на себе си статута на жертва, не мислете, че трябва да изпълнявате куп невъзможни супер мисии. Направете сложното просто.

Харесва ми това предизвикателство. Харесва ми да докажа себе си, че мога да се справя с всяка задача, колкото и трудно да изглежда.

Опитайте се да разложите задачата на части – за да видите основните препятствия и да помислите как да ги преодолеете.

Бъдете в състояние да приемете това предизвикателство, да успеете, да се превърнете от първокурсник в професионалист. Помислете за наградата, която ви очаква: дори ако не сте платени за тази работа, чувството, че сте изпълнили вярно задачата, вече е отлична награда сама по себе си.

Практически съвети

 • Намерете това, за което сте страстен и какво ви зарежда.
 • Помислете за мантрата, която ще ви мотивира през целия ви живот (добре, или поне докато проектът продължава, една седмица или един месец).
 • Поискайте помощ от приятели, от друга страна, понякога е по-видима, до това, което лицето е способно и намира.
 • Запишете целите си и се стремите към тях.
 • Помислете какво искате да излезете в края на краищата.
 • Не забравяйте да празнувате малки победи.
 • Не забравяйте, че всеки има нужда от отпуск (не забравяйте, че освен работата все още има семейство, развлечения, хобита и приятели).
 • Винаги гледайте напредъка си.
 • Не забравяйте, че често се страхуваме не толкова от сложната работа, колкото от началото й.
 • Нека нещо ви напомня за вашите цели и приоритети. По-добре е, ако е нещо материално и визуално, например цветни стикери с мотивиращи призиви или някаква награда.
 • Ако има такава възможност, включете приятел в задачата. Или просто да намерите някой, който може да ви даде мотивационни ритници от време на време и ви насърчава да бъдете отговорни.
 • Намерете си фен, човек, който ще повярва във вас и вашите възможности. Не можеш да паднеш в очите му, защото има банално мързеливо и безпокойство, нали?
 • Слушайте музика, някои помагат да се съсредоточите върху работата. Изборът на песни обаче ще трябва да се подходи с интелигентност, тъй като не всяка песен е в състояние да благоприятства ефективното и целенасочено изпълнение на задачата.

Обърнете внимание на живота си по сложен начин

Има много причини, поради които не можем да се мотивираме да работим усилено и това не винаги е вродена мързел, подигравка или липса на вдъхновение. Това може да зависи, например, от околната среда или от състоянието на вашето здраве.

Погледнете живота си по сложен начин.

Помислете за вашето здраве

Често ли се уморявате? Сънувате ли достатъчно сън? Често ли имате главоболие? Разтревожени ли сте и сте бавни без очевидна причина? Имате ли хронични заболявания?

Всъщност е трудно да се прави бизнес, когато физическото или психическото ви състояние оставя много да бъде желано.

Ако изпитвате физическо безпокойство, трябва да отидете бързо до лекар, вместо да мислите, че “ще мине сам”. Не забравяйте, че пълният сън (7-9 часа на ден) е ключът към успеха. Слушайте тялото си: той е в състояние да разбере защо е лошо.

Погледнете какво ви заобикаля

Не всички ние имаме възможността да си купим готино имение в най-луксозната част на града, но можем да направим дори една малка стая удобна за живеене.

Погледни вкъщи. Дали е достатъчно чисто? Всичко необходимо ли работи? Ако имате съседи, тогава попитайте себе си, се чувствате удобно да живеете с тях? Има ли неприятна миризма в къщата ви? Слънчевата светлина го прониква ли?

Животът в постоянен дискомфорт причинява стрес и, разбира се, има най-негативно влияние върху мотивацията ни да правим каквото и да било. Помнете това.

Помислете за вашето семейство и приятели

Заобиколени ли сте от весели хора или от хора, които просто правят това, което хленчат? Какво ви казват: думи на подкрепа или нещо, което подкопава вашето желание да продължите?

Всички бихме искали да мислим, че нямаме нужда от подкрепа от другите и нямаме нужда от одобрение от никого. Но това не е така. Ние всички сме социални същества, някак имаме нужда от други хора. И е много трудно да останеш енергичен и да се стремиш към победа, ако повечето от другите, които ти кажат, те хвърлят надолу.

Погледнете добре хората, които са до вас. Ако смятате, че те само подкопават вашата мотивация и вяра в себе си, тогава може би трябва да мислите, че ще похарчите по-малко време с тях.

Помислете за това, което правите в живота

Правиш ли това, което обичаш? Може би не. Жестоката реалност е, че много хора се занимават с това, за което нямат душа.

В детството всички искаме да бъдем герои, художници, водачи, балерини, бейзболни играчи и рок звезди. Когато растат, започваме да разбираме, че не всеки може да стане рок звезда или лидер. И ние сме съгласни с по-малко, криейки мечтите си някъде в далечния ъгъл на душата.

Но това не би трябвало да е така. Не е нужно да правите неща, които не ви носят нищо освен пари. Не трябва да се отказвате от мечтата си само защото мислите, че не можете да я преведете.

Познавам хора, които работят през делничните дни и посвещават нощувки и уикенди на любимото си хоби. И те са трудолюбиви и щастливи хора, които не страдат от липса на мотивация. Имам и познати, които отдадоха любимия си бизнес отначало много малко време, а след това напуснаха основната работа, защото тяхното хоби започна да носи много повече доходи.

Обърнете внимание на всичко, което правите всеки ден, какво прекарвате лъвския дял от времето си. Всички ние имаме задължения под формата на работа и други неща, но след като се занимавате с тях, какво правите? Прекарайте свободното си време, дори ако нямате много от това, правете това, което обичате.

Погледни се

Да, вие сами можете да бъдете причината за собствената си демотивация. И ако се окаже така, ще трябва да се промени. Дори и да е трудно, дори и да не искате.

Разберете, че ако човек е мотивиран да изпълнява задача, това не винаги означава, че тя е щастлива за него. Това означава само, че въпреки всички “не искам”, той просто отива и го прави, защото е толкова необходимо.

Помислете за последиците, които със сигурност ще се появят, ако не направите нещо. Знам много малко хора, които обичат да мият съдове и да изхвърлят боклука. Но още по-рядко срещах хора, които не са раздразнени от неприятната миризма на боклук и които не се гледат да ядат от мръсни ястия.

И какво мислиш за това?

Loading...