Hogyan lehet megszabadulni a penésztől: egy kimerítő útmutató

Mi a penész?

A penész egy látható plakk, amely mikroszkopikus penészgombákat képez. Mindenütt jelen vannak: bármilyen anyagon és bármilyen körülmények között nőhetnek. A penész nemcsak a tárgyak felületén jelenik meg, hanem a belsejében lévő micélium szálakba is behatol, így nem mindig lesz könnyű megszabadulni.

Hogyan lehet megszabadulni a penésztől?

Hogy néz ki?

Leggyakrabban a penész a lakásban a következő:

 • Fehér penész. Szereti virágcserépet, fát, kenyeret és néhány terméket.
 • Zöld penész. Ő inkább az ételeket.
 • Sineva. Fekete felületeken jelenik meg, kéken árnyalva. Érintheti a bútorokat, parkettákat vagy ablakkereteket.
 • Fekete penész. A leginkább rosszindulatú gombák, amelyek mindenütt virágoznak: a papír háttérképről a hálószobában, a csempe a fürdőszobában.

Miért jelenik meg a penész?

A szerszámok szaporodnak, amikor megfelelő környezetbe kerülnek.

 • Páratartalom. Az ideális szint 60-80%. A házban annyi nedvesség lehet a fürdőszobában vagy a zuhanyzóban, ha nemrégiben elárasztotta a szomszédokat, vagy ha az időjárás változása után az ablakokon megjelenik a páralecsapódás.
 • Hőmérsékletet. A penész nagyon alacsony és magas hőmérsékleten is fennmarad. A legkedvezőbb időtartam 4-20 ° C.
 • Szellőztetés. A zárt ablakok, a halom bútorok, a szétszórt dolgok halmjai – és már nehéz a levegő körüljárni a szobát, egyre homályosabbá válik a penészporokkal, és a gomba könnyebben szaporodik.

Hogyan lehet megérteni, hogy a penész már megjelent?

Először a penész éles, nedves és specifikus. A jövőben a gomba megjelenik a plakk megfelelő helyével.

Mit kell küzdenie a penésztől?

 • Saját védelem érdekében: szemüveg, kesztyű, légzőkészülék.
 • Levegő eltávolítása: ecset / szivacs / kaparó / ronggyal / smirglin, víztartály, minden mosószer, szemetes táska
 • A végső kezeléshez: gombaölő anyag, fa lakk.

A szoba kezelésének megkezdése előtt szemüveget, kesztyűt, légzőkészüléket, védőöltözetet nem szabad beavatkozni. Ha sérült elemekkel dolgozik, ügyeljen arra, hogy ne hordja a penészgombákat a ház körül.

A spórák belélegzése veszélyes lehet az egészségre. Ügyeljen arra, hogy személyi védőfelszerelést használjon.

Hogyan lehet megszabadulni a penész?

Az algoritmus rendkívül egyszerű:

 1. Mechanikusan tisztítsa meg az érintett felületet a bevonatból.
 2. Bármely penészgombával orvosolni.
 3. Szárítsa meg a felületet és szellőztesse a helyiséget.
 4. Ne mártsd újra.

A legfontosabb az, hogy óvatosan távolítsuk el a látható plakettet. Ha a penész újdonsága, akkor könnyen tisztítható szivacs, ecsettel és meleg szappanos vízzel.

A tapéta formája csak a korai szakaszban sikeresen eltávolítható. Később kívánatos a fal egy részét a gipszre tisztítani. Ne habozzon! Egy évig a gomba képes betonra és téglára tapadni, átjutva a vakolaton. Használja a nazhdachku a megbízhatóságot, és ne felejtsd el nedvesíteni a falakat, hogy megakadályozzák a spórák terjedését a levegőben.

Ha a szerszám megjelenik a mennyezeten, és megérinti a meszet, tisztítsa meg egy kaparóval vagy nazhdachkoy. Csak először nedvesítse meg a felületet.

A fürdőszobában kialakított formák a csempe és az ízületek közötti csomókra emlékeztetnek. Vágja le az érintett tömítőanyagot, húzza le a varratokat. Szárítás után fertőtlenítőszerrel kezeljük, lezárjuk a varratokat és az ízületeket egy új tömítőanyaggal és fugával.

A kezelés után fennmaradó hulladékot azonnal el kell dobni zárt táskában. Ez nem terjed el a penészen.

Milyen orvosság a penész számára?

A fő kérdés: mi a pontosan feldolgozni a felületet, hogy a penész ne jelenjen meg újra? Összeállítottuk a leghatékonyabb eszközök listáját, amelyek mindegyike mindenféle gomba hatására. Válassza ki a legmegfelelőbbet.

fehérítő

Alkalmas csempe, üveg, de nem porózus anyagokhoz. Mérgező, óvatosan kell használni. 1: 10 arányban vízzel hígítjuk. Ecsettel vagy porlasztóval alkalmazzuk.

Asztalos ecet

Alkalmas minden felületre és anyagon. Szaga van. Elszíneződhet háttérkép vagy bútor. Alkalmazzuk szórással vagy ronggyal. A megelőzés érdekében az eljárás egy héten belül megismétlődik.

Citromsav vagy gyümölcslé

Ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ecet, kellemes illata van. Bármely anyagot feldolgozhat, a legjobb a csempékhez. Egy evőkanál citromsavat hígítunk egy pohár vízben. Az oldatot permetezéssel vagy ronggyal felvisszük a felületre.

Hidrogén-peroxid

Biztonságos és könnyen használható. Minden felületre alkalmazható, óvatosan – a festett és a szöveteken, nehogy elszíneződjenek. Alkalmazzuk szórással vagy ronggyal. A megelőzés érdekében az eljárás egy héten belül megismétlődik.

Soda szóda

Biztonságos, nincs éles szaga. Minden felületen használható. Egy evőkanál szódát egy pohár vízben tenyésztenek. A felületet spray vagy rongygal kezelik. Egy óra alatt minden vízzel törölni kell, hogy elkerüljék a válást.

Illóolajok

A teafaolaj, a levendula és a rozmaring antibakteriális tulajdonságai és kellemes illata biztonságban vannak. Bármely felületet feldolgozhat. Elég, hogy 10-20 csepp olajat adjon hozzá egy pohár vízben, és alkalmazza a megoldást egy permetezővel. Ismételje meg az eljárást néhány nappal a megelőzés érdekében.

Hogyan lehet eltávolítani a szag a penész?

Ha a penész már nincs ott, de a kellemetlen szag még mindig érezhető:

 • Soda szóda. Öntsön egy vékony réteget arra a helyre, ahol a penész nőtt, hagyja több órán keresztül, majd távolítsa el porszívóval.
 • Faszén. Rendeljen néhány tartályt szénzel a helyiség peremén – egy-két nap elteltével a szag eltűnik.
 • Jó szellőzés és illatos gyertyák, aeroszolok vagy tömjén. Ez segít a lakás levegőjének végső javításában.

Hogyan győződjön meg róla, hogy a penész már nem jelenik meg?

 • Figyelje a szobák páratartalmát. Melegítse meg a falakat és gondoskodjon a vízszigetelésről. Helyezzen be egy olyan légkondicionálót, amely elpárologítja a levegőt. Főzés közben kapcsolja be a fedelet, szellőztesse a lakást gyakrabban, különösen akkor, ha a mosodát a fürdőszobában szárítja.
 • Tartson állandó hőmérsékletet. A hőszigetelt ablakok és a működtető fűtés nem fog keletkezni olyan kondenzátumban, amely annyira kedveli a gombát.
 • Hajtson végre egy permutációt, szüntesse meg a mezzanine-t. A szabadon keringő levegő nem teszi lehetővé a penész fejlődését.
 • Legyen figyelmesebb a virágokban lévő virágokra, különösen a gerániumokra és az ibolyára. Ne öntse őket, vagy használjon nem ellenőrzött műtrágyákat.

A legjobb asszisztens a penész felderítésében és megelőzésében a lakásban egyszerűen rendszeres tisztítás lesz.