Micellar víz: miért ingadozik, és olyan hasznos?

A Micellar víz oldat a bőr tisztítására és a smink eltávolítására. Rendszerint szín és szag nélkül.

A Micellar oldatokat eredetileg a csecsemők gondozására és a bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör, pattanások) kezelésére használták. Ezután a kozmetikai gyártók véglegesítették a kompozíciót kémiai laboratóriumaiban, és az “őszinte gondoskodás” -nak bizonyult.

Mik azok a micellák

A marketingesek a micellákat szuperkomponensként mutatták be, amely mágikusan eltávolítja a piszkot és a sminket. De ez egy kicsit egyszerűbb.

A latin nyelvű mica jelentése “részecske”.

A Micelles bármilyen oldat részecskéi, beleértve felületaktív anyagok (felületaktív anyagok) oldatát is.

A felületaktív anyagok olyan vegyületek, amelyeket széleskörűen használnak a kozmetikai és háztartási vegyszerekben. Ez a mosószerek és samponok fő összetevője.

A felületaktív anyagok molekulái a zsírban oldódó (hidrofób) és a vízben oldódó (hidrofil) részek. Az alakban úgy néz ki, mint a tadpoles: fej – hidrofil, farok – hidrofób.

Micelláris víz: SAB molekula
haircolor.org.ua

Vízben oldva a hidrofób alkotórészek vonzzák egymást, gömböket képeznek. Elkészített golyók zsírban oldódó farok belsejében és vízben oldódó fejek a felületen. Ezek micellák.

Milyen micellás vizet készítenek: Micelle

A micella szerkezete nem merev. Amikor egy micelláris arcba áztatott pamutlemezt viszünk be, a hidrofóbok elnyelik a bőrt, és a hidrofilek olyanok, mint a víz, miközben kellemes tisztaságot éreznek.

Tehát a micellák nem szuperkomponensek. Ezek a mikroszemcsék, amelyek felületaktív anyagok oldatában keletkeznek. Ami kifejezetten a gyártótól függ.

A micelláris víz összetétele

A termék “micelláris víz” szinte minden kozmetikai márka. És ezek mindegyike összetételben különbözik egymástól.

Meg lehet különböztetni három fajta micellart, attól függően, hogy melyik felületaktív anyagot veszi alapul.

 1. Micellar víz a “zöld kémia” alapján. Nemionos felületaktív anyagokból állítják elő: leggyakrabban lauril-glükozidból és cukoglucosidból. Cukorból és kókuszolajból készülnek. Az ilyen felületaktív anyagok hatékonyan eltávolítják a verejtéket és a piszkot, és nem károsítják a bőrt.
 2. Poloxamerek alapú mikellás víz. Ezek mesterséges, de teljesen ártalmatlan anyagok. Jól feloldódnak és keverednek. A poloxamerek sokak: a poloxamer 184, 188 és 407 a kozmetikában gyakran használatos, így a micellar nem irritálja a bõrt és nem igényel öblítést.
 3. Micelláris víz polietilénglikolon (PEG) alapul. A PEG klasszikus emulgeálószer. Legfeljebb 20% koncentrációban biztonságos, de szárazságot és bőrirritációt okozhat.

Mindenesetre nem kell szappanot és alkoholt a micelláris vízben.

A kozmetikai és marketing hatás fokozása érdekében a gyártók további összetevőket használnak: növényi kivonatokat, ásványi anyagokat, illatanyagokat.

A micelláris víz előnyei és hátrányai

A mikellás víznek számos előnye van:

 1. Finoman tisztít. A Micellar víz jól eltávolítja a szennyeződéseket, hidratálja a bőrfelületet, és általában nem okoz irritációt. Száraz és érzékeny bőrre is alkalmas.
 2. Gyorsan eltávolítja a sminket. Nem kell dörzsölni, nincs válás és “panda szemek”. Néhány micelláris kagyló nem igényel kipirulást (ezt később részletesebben is), ami különösen kényelmes utazás közben.
 3. Szem-sminkre alkalmas. A mikellás víz nem nyálkál, és nem okoz pirosságot. Ez különösen fontos azok számára, akik kontaktlencsét viselnek.
 4. Alkalmas minden korosztály számára. A Micellar víz ugyanolyan jó, mint a pattanások és a ráncos bőr.

A micelláris víz azonban univerzális, de nem ideális eszköz.

Néhány micelláris viasz keletkezik ragacsos fólia kialakításával a használat után. Mások – abban, hogy kiszáradnak a bőrön, és feszességet adnak. Mindkét jelenség általában az oldatok micellájának egyensúlyhiányához és az adalékok egyedi intoleranciájához kapcsolódik.

A kiegészítők allergiás reakciókat váltanak ki. A micellás oldat önmagában semleges, de az illóolaj hozzáadásához vezethet kiütések és viszketés. Ezért, ha nem illeszkedik egy márka micelláris vízéhez, próbáljon ki egy másikat.

Hogyan válasszunk micelláris vizet?

A kozmetikumok vásárlásakor nem lehet az elv “Minél jobb a márka, annál jobb”.

Az ideális micelláris víz az, amelyik megfelel a bőrtípusának, és megfelel az igényeinek.

Ha nincs problémás, zsíros bőr és akne bőr, és csak micellára van szükség a smink eltávolításához a nap végén, használhat budapesti termékeket PEG-vel. A legfontosabb dolog – ne felejtsük el, hogy ezt a micellás vizet le kell mosni.

Ha a bőr hajlamos a zsírokra, álljon meg a “zöld kémia” miatt. A poliszorbáttal (ez a nemionos felületaktív anyag) a pórusokat lezárják, csökkentve a faggyútermelést. Az ilyen micelláris vizet nem kell lemosni, de tisztítás után ajánlott dörzsölni az arcot egy tonik segítségével.

A száraz és érzékeny bőrfelületek tulajdonosai szintén alkalmasak a “zöld kémia” alkalmazására, de jobb a poloxamerek alapú termékek használata. Finom, nem igényel kipirulást, ezért alkalmas napi frissítésre. Nos, ha a micelláris víz összetételében további hidratáló komponensek vannak.

Hogyan használhat micelláris vizet?

 1. Nedvesítse meg a pamut alátétet micelláris oldattal.
 2. Törölje arcát, mozogjon a masszázsvonalakon.
 3. Ha lemossa a sminket a szemeidről, nyomja meg a szempillákot öt másodpercig. Ezután húzza őket a belső és a külső sarkából a szem – szempillaspirál és az árnyékok maradnak a lemezen.
 4. Ha a micellája megköveteli az öblítést, győződjön meg róla, hogy meleg vízzel öblítse le az arcát.

Micelláris vízzel való tisztítást követően más bőrápolási termékek is alkalmazhatók.

Micellar víz ≠ tonik.

A Micellar megtisztítja, a tonik pedig a bőrét. A tiszta felületre felkészül a krém vagy a szérum felhordására.

Hogyan készítsünk egy micelláris oldatot otthon

Ha megérted a hozzávalókat és egy kis problémát, akkor a micellás vizet saját maga készítheti el. Az interneten számos recept: a napi tisztításhoz, vízhatlan smink eltávolításához, különböző bőrfelületekhez.

Csak egy ilyen.

következtetés

A micella vízben felhalmozódik a marketing por felhője: “Innovatív formula micellákkal”, “Mély tisztítás”, “Nem öblítés”. De ha levágja, akkor csak egy jó módja annak, hogy gondoskodjon magáról.

A helyesen kiválasztott micelláris víz tökéletesen megtisztítja a bőrt és könnyen eltávolítja a sminket. Ha a készítmény megfelel a bőr jellemzőinek, akkor a micellar minden nap száraz és irritálható.