10 доказани начини за подобряване на домашния Wi-Fi

Wi-Fi днес е най-популярният начин да се свържете с интернет. Това се постига благодарение на добрите характеристики на този протокол, лекотата на свързване и наличието на широка гама от евтино оборудване.

Има обаче недостатъци на този интерфейс. Много потребители се сблъскват с неразбираеми прекъсвания на комуникациите, грешки или ниски скорости на предаване на данни. Не бързайте в този случай незабавно да се обадите в службата за поддръжка или да се обадите на екипа за ремонт. С много проблеми в дома Wi-Fi мрежата може да се управлява самостоятелно.

1. Рестартирайте маршрутизатора

Да, да, това се препоръчва преди всичко, когато се свържете с екипа за поддръжка на клиенти. И това е напълно правилно.

Съвременният рутер е сложно устройство, което с течение на времето може да получи грешки в работата на софтуера. Най-лесният и бърз начин да се отървете от тях е да рестартирате оборудването. Някои маршрутизатори ви позволяват да правите това автоматично по график, трябва само да погледнете настройките за съответната опция.

2. Инсталирайте алтернативния фърмуер

Алтернативен фърмуер са написани от ентусиасти, за да отстранят недостатъците на собствения софтуер. Най-известният проект от този вид е DD-WRT. Този фърмуер поддържа широк набор от устройства и е напълно безплатен.

Инсталирането на фърмуер от трета страна позволява не само да подобри производителността на мрежата, но в някои случаи да активира функциите на устройството, които вече не са налични. Трябва обаче да се отбележи, че процесът на рефлексиране и последваща конфигурация на оборудването ще изисква да имате време и наличност на специални знания.

3. Използвайте Wi-Fi Repeater

Ако в която и да е част на къщата устройствата постоянно губят връзка с интернет, сигналът на рутера тук е твърде слаб. Решете проблема, като използвате специален повторител, който също се нарича рипитър или ретранслатор.

  7 полезни приложения за потребители на Instagram

wavlink-N300

Основната задача на повторителя е да подобри сигнала на съществуващата Wi-Fi мрежа. Тези компактни и евтини устройства се произвеждат от почти всички популярни производители на мрежово оборудване, както и от десетки затъмнени китайски фирми.

Купете Wi-Fi-повторител за 760 рубли →

4. Проектирайте усилвателя на сигнала

Използването на Wi-Fi повторител не може да помогне във всички случаи. Понякога, за да се усили сигналът на рутера, е необходимо да се прибегне до други, по-занаятчийски методи. Например, можете да проектирате специален рефлектор от бира или опаковка за компактдискове.

Но ако се нуждаете от нещо наистина мощно, опитайте се да съберете антена от импровизирани материали, за да разширите вашата “домашна зона” на безжичния интернет, за която ние написахме в тази статия.

5. Контролирайте достъпа на приложенията до Интернет

Ако някой във вашата къща непрекъснато гледа видео стрийминг, играе онлайн игри, люлее големи файлове, тогава може значително да забави мрежата. Специално внимание трябва да се обърне на клиентите на торента. Някои от тях са конфигурирани по такъв начин, че да стартират автоматично при стартиране на системата и да продължат да изтеглят и разпространяват данни във фонов режим. Отделни болки – компютърни игри, които тихо свалят мулти-гигабайт актуализации и добавки.

6. Близък достъп до външни лица

По подразбиране производителят инсталира на всички маршрутизатори едни и същи добре познати данни за вход и пароли. Всеки потребител трябва независимо да ги променя, за да защити тяхната мрежа от неоторизиран достъп. За съжаление обаче, не всеки прави това.

Ако не искате съседите да използват вашата безжична мрежа, като по този начин ви пречат, тогава трябва да извършите подробна конфигурация на маршрутизатора. Как да го направите, можете да прочетете в нашето ръководство “Как да защитите вашата Wi-Fi мрежа и рутер”.

  10 начина да се ускори Google Chrome

7. Отървете се от смущенията

Качеството на сигнала, предаван през Wi-Fi мрежата, може да се повлияе от много различни фактори, включително смущения от телефони, микровълнови фурни и т.н. Можете да се отървете от тях само като поставите рутера и източника на смущения на максималното разстояние. За да се справим с тази задача, ще ви помогнем с помощта на специален приложен WiFi Analyzer, способен да показва силата на сигнала в реално време.

8. Настройте безплатния канал

В модерните жилищни сгради много безжични точки за достъп работят едновременно, заемайки всички налични канали. В резултат на това някои от тях трябва да споделят същия канал, което води до взаимно намаляване на скоростта и стабилността на връзката.

Ситуацията може да бъде отстранена чрез преконфигуриране на маршрутизатора до различен, по-свободен диапазон. Как да го направите, прочетете в нашето ръководство “Как да ускорим домашния Wi-Fi”.

9. Намерете ново местоположение за маршрутизатора

Неуспешно местоположение на маршрутизатора в апартамента също може да повлияе на качеството на връзката. Ако вашето работно място отделя няколко бетонни стени от точката на свързване, то не трябва да бъде изненадващо, че Интернет непрекъснато се забавя.

Изборът на най-доброто място за маршрутизатора може да се осъществи само при преместване около апартамента и измерване на качеството на сигнала. За да направите това, помощната програма за диагностика NetSpot и нашата инструкция, наречена “NetSpot: как да разберете слабите точки на вашата Wi-Fi мрежа и да я оптимизирате, ще ви помогне”.

10. Използвайте съвременни технологии

Един от най-добрите начини да направите своята безжична мрежа възможно най-бързо, стабилно и безопасно е да използвате модерно оборудване.

  5 безплатни програми за бърза оптимизация на снимките

Стандартите за комуникация непрекъснато се развиват и подобряват. Новите внедрявания на този протокол осигуряват по-бърза скорост на връзката, намаляват броя на грешките и чувствителността към смущения.

За да ги използвате, обаче, се нуждаете от подходящо оборудване. Ето защо най-радикалният и скъп метод за подобряване на качеството на домашната мрежа е закупуването на модерен двупосочен рутер от известен производител.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤