Как да управлявате локален уеб сървър за даден сайт директно на Windows и OS X

Днес ще говорим за локален уеб сървър, достъпен както за Windows, така и за OS X. В същото време ключовата му характеристика е наличието на прост и интуитивен интерфейс. За да стартирате сървъра, не е нужно да сте брадатив администратор. Достатъчно е да прочетете внимателно инструкциите и лесно да съживите местната версия на сайта.

Така че, запознайте се с MAMP и MAMP PRO. Първата е безплатна, но с ограничени възможности, които все още са достатъчни за повечето от вашите нужди. Вторият – платен, ще струва 4 000 рубли. Ако след четене решите да изтеглите MAMP или да купите MAMP PRO, добре дошли на сайта на разработчика.

Първо, нека да поговорим за безплатната версия на MAMP, защото това е най-лесният начин да се запознаете с локалния уеб сървър. Веднага след инсталирането ще получите работещ уеб сървър с Apache, MySQL и PHP.

MAMP
mamp.info

След като стартирате MAMP, ще видите едно просто меню от най-популярните опции. Можете да стартирате или спирате уеб сървъра, да отидете на основната страница на уеб интерфейса или да промените настройките. Можете да конфигурирате пристанищата за Apache и MySQL, да изберете версията на PHP и да зададете основната папка на вашия проект. Като цяло, дори и при настройките по подразбиране, можете да започнете работа.

mamp.info

Възможностите за създаване на MAMP PRO са несравнимо по-големи. Освен това, MAMP PRO е добавка за безплатна MAMP, така че може да бъде инсталирана по всяко време, без да навредите на текущия си проект. Ако смятате, че безплатната версия не ви позволява да се обърнете, тогава движението няма да причини проблеми.

Сега ще преминем бързо разликите в MAMP PRO.

Разработчиците се залагат на допълнителна сигурност и препоръчват да се стартира уеб сървър в MAMP PRO под регистъра www / mysql. Това важи особено, ако компютърът е постоянно свързан към интернет. Също така, пълната версия ви позволява да активирате или деактивирате отделни модули на Apache.

MAMP PRO
mamp.info

Допълнителните опции за MySQL са насочени и към сигурността. Можете да зададете или промените главната MySQL парола и да ограничите достъпа до вашата база данни отвън. Също така за Apache и за MySQL грешки са налични, което може да бъде полезно. Трябва да се отбележи, че MAMP PRO напълно рушифицира интерфейса phpMyAdmin, но безплатната версия не може да се похвали с него.

Има пълна версия на уеб сървъра и поддръжка за Dynamic DNS. Можете да настроите името на сайта и текущия си IP адрес. В допълнение, има поддръжка за доставчиците dyndns.com и easydns.com. Достатъчно е да имате сметка с някой от тях, за да се възползвате от поддръжката на Dynamic DNS.

MAMP PRO
mamp.info

MAMP PRO ще ви позволи да конфигурирате изпращането на съобщения от вашия локален уеб сървър, ако е необходимо.

Платената версия се отличава и от възможността да се създаде неограничен брой хостове, като се полагат минимални усилия. С други думи, можете да пускате няколко сайтове по едно и също време. Безплатният MAMP е ограничен само до един.

MAMP PRO
mamp.info

MAMP и MAMP PRO са най-приятелските решения в областта на локалните уеб сървъри. Ясен интерфейс и подробна документация ще ви позволят бързо да разберете всички тънкости. Необходимостта от скъпа платена версия може да възникне, ако работата ви върху даден сайт или няколко ресурси надхвърля простото любопитство. Това е сериозен инструмент за уеб програмистите.

MAMP →

MAMP PRO →