Τι είναι η ταχύτητα ανάγνωσης και πώς να κυριαρχήσει αυτή η ικανότητα

Η ταχύτητα ανάγνωσης και οι τύποι της

Ο ευκολότερος τρόπος για να συγκρίνετε την ταχύτητα ανάγνωσης με το φαγητό. Ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες, χρησιμοποιούμε γραπτές πληροφορίες. Με γρήγορη ανάγνωση, συντομεύουμε το “γεύμα”, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει νόημα.

Εκτός από τις θερμίδες και τη θρεπτική αξία, υπάρχουν πολλές άλλες απολαύσεις στο φαγητό. Δεν προσπαθούμε να καταπιούμε την ταχύτητα ενός πιάτου εστιατορίου, που ετοιμάζει ο σεφ, διακοσμημένο σύμφωνα με όλους τους κανόνες που ισχύουν στο τραπέζι. Η ταχύτητα ανάγνωσης της φαντασίας μοιάζει περίεργη, αν φυσικά δεν είστε μαθητής της φιλολογίας, ο οποίος χρειάζεται να κατεβάσει έναν μακρύ κατάλογο λογοτεχνίας για ένα εξάμηνο.

Η ανάγνωση ταχύτητας είναι απαραίτητη για επαγγελματικούς σκοπούς, στην εκπαίδευση. Όταν λέμε “ανάγνωση” σε αυτό το άρθρο, εννοούμε την ανάγνωση εκπαιδευτικής ή επαγγελματικής βιβλιογραφίας, επαγγελματικών κειμένων και ειδήσεων. Η μέση ταχύτητα ανάγνωσης ενός συνηθισμένου ατόμου είναι περίπου 800 χαρακτήρες ανά λεπτό, λαμβάνοντας υπόψη τον συντελεστή μνήμης. Πόσο μπορεί να αυξηθεί;

Η ανάγνωση επιχειρησιακής ταχύτητας είναι επίσης διαφορετική:

 • Αναλυτικό – το πιο δύσκολο. Πρέπει να μάθουμε και να κατανοούμε νέα παραδείγματα, αρχές, προσεγγίσεις. Για αυτές τις πληροφορίες, η δομή της αφομοίωσης δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, δεν γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε και πώς να την ταξινομήσουμε. Αυτή είναι η πιο αργή ανάγνωση, επειδή αυτές οι πληροφορίες πρέπει να εξεταστούν σοβαρά. Η ταχύτητά μου είναι 3 100 χαρακτήρες ανά λεπτό.
 • Εισαγωγικό – απλή και κατανοητή ανάγνωση. Το σύστημα της γνώσης σχετικά με αυτό το θέμα στο μυαλό μας υπάρχει ήδη, απλά προσθέτουμε νέα γεγονότα, έννοιες και απόψεις. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις ειδήσεις και τις ιστορίες. Γρήγορη ανάγνωση. Μιάμιση ώρα ταχύτερη από την αναλυτική. Η ταχύτητά μου είναι 4.800 μονάδες ανά λεπτό.
 • Αναζήτηση – Η ταχύτερη ανάγνωση. Αναζητήστε τις απαραίτητες πληροφορίες σε μια μεγάλη διάταξη κειμένου. Κατάλληλο για την αποκατάσταση της γνώσης στο κεφάλι. Ταχύτητα ανάγνωση, 4-5 φορές ταχύτερη από την αναλυτική. Η ταχύτητά μου είναι 14 000 χαρακτήρες ανά λεπτό.

Τα πλεονεκτήματα φαίνεται να είναι προφανή. Η δεδομένη ταχύτητα – λαμβάνοντας υπόψη τον συντελεστή απομνημόνευσης. Μετά από κάθε δοκιμή ζητούνται ερωτήσεις για να ελέγξετε τι πληροφορίες παραμένουν στο κεφάλι.

Με αυτά τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα της ανάγνωσης ταχύτητας, βρίσκω “αποδεικτικά στοιχεία” ότι δεν λειτουργεί. Δυστυχώς, αυτές οι δηλώσεις διαδίδονται από ανθρώπους που είτε δεν γνωρίζουν την ταχύτητα της ανάγνωσης, είτε προσπαθούν να κυριαρχήσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Κλασική ιστορία: “ο Παστερνάκ δεν διάβασε, αλλά καταδικάζω”.

  घुटने के दर्द वाले लोगों के लिए 5 संशोधित अभ्यास

Τι να κάνετε για να αγαπάτε την ταχύτητα ανάγνωσης

Φανταστείτε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που, με ένα έξυπνο μυαλό, ισχυρίζεται ότι η ανάγνωση από τις συλλαβές είναι πολύ πιο συνειδητή προσέγγιση από την ανάγνωση από τις λέξεις. Σας επιτρέπει να αντιληφθείτε κάθε λέξη, να ακούσετε τον ήχο της. Είναι αστείο; Εδώ είναι ένα πρόσωπο που αποδεικνύει ότι η αργή ανάγνωση από τα λόγια είναι καλύτερη από την ανάγνωση ταχύτητας.

Φυσικά, η ανάγνωση ταχύτητας δεν λειτουργεί εάν μάθετε πώς απλά απορροφάτε το κείμενο. Για να διαβάσετε γρήγορα, δεν είναι αρκετή η δυνατότητα να φορτώνετε γρήγορα κείμενο στον εγκέφαλο. Η ανάγνωση ταχύτητας είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων για την επεξεργασία γραπτών πληροφοριών. Τι άλλο πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε την ταχύτητα διαβάζοντας ένα χρήσιμο και αγαπημένο εργαλείο για σας;

Κάντε ερωτήσεις

Βασική δεξιότητα, χωρίς την οποία είναι άχρηστη η ανάγνωση. Πρέπει να προετοιμαστείτε για ανάγνωση. Εάν διαβάζουμε χωρίς ερωτήσεις, τότε οι πληροφορίες δεν έχουν τίποτα να πιάσουν, μας περνάει. Οι ερωτήσεις είναι άγκιστρα που τοποθετούμε στην πορεία των πληροφοριών. Ο στόχος μας είναι να πιάσουμε τις έννοιες. Χάρη σε ερωτήσεις, βυθίζουμε τον εαυτό μας στην ανάγνωση συνειδητά, εστιάζουμε όχι στη διαδικασία αλλά στον στόχο.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: “Τι θέλω να βρω σε αυτό το βιβλίο; Τι ενέργειες θα πάρω μετά την ανάγνωση; Τι θέλω να μάθω να κάνω διαφορετικά; Τι μου λείπει; “

Προπονήστε τη μνήμη σας

Η ποσότητα πληροφοριών που παραμένει στο κεφάλι δεν εξαρτάται από την ταχύτητα ανάγνωσης. Ως εκ τούτου, είναι παράξενο να πούμε ότι μετά από μια γρήγορη ανάγνωση, λίγες πληροφορίες εγκαθίστανται στο κεφάλι σας. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, αλλά πόσα θυμόμαστε από το τελευταίο βιβλίο των επιχειρήσεων, διαβάζουμε με τη συνήθη ταχύτητα; Μπορούμε να επαναλάβουμε το περιεχόμενο ή τα κύρια σημεία; Για πληροφορίες που ταιριάζουν στο κεφάλι σας, πρέπει να αναπτύξετε μνήμη.

Υπάρχουν εκατοντάδες ασκήσεις που μας βοηθούν να κρατήσουμε νέες γνώσεις στο κεφάλι μας. Υπάρχουν μηχανικοί που καθορίζουν νέες λέξεις, εικόνες, δεδομένα.

Εκπαιδεύστε, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να ελέγξετε την ταχύτητα ανάγνωσης: μια ισχυρή μνήμη θα βοηθήσει πάντα στη ζωή. Κάντε τη συνήθεια της άσκησης “30 δευτερόλεπτα”: μάθετε πώς να διατυπώνετε τις ιδέες-κλειδιά οποιασδήποτε ανταλλαγής πληροφοριών μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Έτσι, η προσοχή σας θα επικεντρωθεί πάντα στην απομνημόνευση σημαντικών εννοιών και τη σύνδεσή τους με το υπάρχον σύστημα γνώσης.

  Προσωπική εμπειρία: ως εργαζόμενος γραφείου χάθηκε βάρος από 110 έως 86 κιλά για 3 μήνες

Επικεντρωθείτε στο κείμενο

Οι ψυχικές μας ικανότητες έχουν σήμερα ένα όριο. Μπορούμε να κρατήσουμε περιορισμένο αριθμό σκέψεων στο μυαλό μας. Συνήθως η ανάγνωση επιβραδύνεται και η ανάμνηση μειώνεται, διότι διασκεδάζουμε συνεχώς από εξωγενείς σκέψεις. Αν μάθουμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα και να επικεντρωθούμε στο κείμενο, πολύ περισσότερες πληροφορίες θα παραμείνουν στο κεφάλι.

Η προσοχή διαλύεται όταν είμαστε είτε βαρεμένοι είτε ανήσυχοι. Για να επικεντρωθεί η προσοχή, πρέπει να βγείτε από αυτή την κατάσταση.

Οι υπόλοιπες ασκήσεις συγκέντρωσης προσοχής μπορούν να βρεθούν εύκολα στη βιβλιογραφία και στο Διαδίκτυο.

Σκεφτείτε παράλληλα

Όλοι έχουμε στοιχειώδη αμφίδρομη σκέψη. Μπορούμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο και να αναρωτηθούμε πού να στρίψουμε στη διασταύρωση. Μπορούμε να κάνουμε σχέδια για αύριο και να προετοιμάσουμε δείπνο. Αλλά δεν αναπτύσσουμε αυτή την ικανότητα, αλλά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο: ταυτόχρονα να διαβάζουμε και να εξετάζουμε το κείμενο με μεγάλη ταχύτητα. Εάν διαβάζετε γρήγορα, αλλά δεν έχετε χρόνο να το σκεφτείτε, τότε, φυσικά, χάνετε την αίσθηση του τι έγραψες.

Προσπαθήστε να διαβάσετε δύο βιβλία παράλληλα: μία παράγραφο από μία, μία παράγραφο από την άλλη. Κρατήστε στο κεφάλι σας δύο νήματα αφήγησης την ίδια στιγμή.

Με την πάροδο του χρόνου αντλείτε το δεύτερο κανάλι σκέψης και όταν διαβάζετε ένα βιβλίο θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε και να προβληματιστείτε ταυτόχρονα.

Επιστρέψτε στην ανάγνωση

Τι γίνεται αν οι πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούν εν κινήσει; Συνήθως σταματάμε να σκεφτόμαστε ένα ακατανόητο κείμενο. Τέτοιες στάσεις εμποδίζουν την ανάγνωση γενικά, επειδή πρέπει να επιταχύνετε κάθε φορά από το μηδενικό σημάδι. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι γνωρίζουμε την αρχή του tetris, όταν οι συνεχείς ενέργειες γίνονται όλο και γρηγορότερα. Πώς να μην χάσετε ταχύτητα ή πληροφορίες;

Η ταχύτητα ανάγνωσης για μένα διαβάζει με ένα μολύβι. Μην σκοντάψετε σε κάθε ενδιαφέρουσα σκέψη και, στη συνέχεια, επιταχύνετε και πάλι. Αρκεί να σημειώσουμε ενδιαφέροντα μέρη που απαιτούν αντανάκλαση στα χωράφια και να επιστρέψουμε σε αυτά μετά την “προσέγγιση υψηλής ταχύτητας”.

Διαχωρίστε το κείμενο του βιβλίου μέσω των ερωτημάτων σας. Όταν σκοντάφτετε τις απαντήσεις που πρέπει να σκεφτείτε, απλώς τις σημειώστε, δεν χρειάζεται να το συζητήσετε αμέσως. Αναδημιουργήστε ξανά αργότερα – έτσι θα περάσετε πολύ λιγότερο χρόνο.

Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που έχετε λάβει

Αυτή είναι η συνέχεια του προηγούμενου κανόνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών δεν επιστρέφουν στο υλικό που διαβάζουν, δεν το χρησιμοποιούν στη ζωή. Διαβάζουν πολλά, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν βοηθούν στην ταχύτητα της ανάγνωσης, μέχρι να αλλάξουν το πρότυπο συμπεριφοράς.

  अपना क्लाउड बनाएं: OwnCloud + DigitalOcean

Λίγοι από εμάς μετατρέπουμε τις πληροφορίες σε αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα διαβάστηκε το βιβλίο, το άρθρο ή οι ειδήσεις. Υποφέρουμε από την παχυσαρκία των πληροφοριών: λαμβάνουμε πληροφορίες και δεν τις χρησιμοποιούμε, δεν τις μετατρέπουμε σε γνώση και δράση. Μοιάζει με ένα άτομο που απορροφά γλυκά και αλεύρι, λαμβάνει τεράστιες δόσεις ενέργειας και κάθεται στον καναπέ. Αλλά μετά από όλα, υπάρχουν άνθρωποι με υψηλό μεταβολισμό: τουλάχιστον τρώτε ένα μπαρ σοκολάτας τη νύχτα, και τίποτα δεν θα μείνει για αυτόν οπουδήποτε.

Πώς να αυξήσετε το μεταβολισμό των πληροφοριών; Είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί στην πράξη η αλυσίδα της μετασχηματισμού των πληροφοριών. Η ανάγνωση πρέπει να έχει νόημα.

 • Οι πληροφορίες που δεν έχουν γίνει γνωστές δεν έχουν νόημα. Οι πληροφορίες μετατρέπονται σε γνώση με ερωτήσεις, ξεκινήσαμε με αυτόν τον κανόνα.
 • Η γνώση που δεν έχει γίνει πράξη δεν έχει νόημα. Η γνώση σε δράση μετατρέπει τον στόχο. Τι θέλουμε να αλλάξουμε με τη βοήθεια των πληροφοριών, τι πρέπει να επιτύχουμε;
 • Μια ενέργεια που δεν έχει γίνει χρήσιμο αποτέλεσμα δεν έχει νόημα. Η δράση στο αποτέλεσμα μετατρέπει και πειθαρχία. Δημιουργήστε τις δικές σας συνήθειες.
 • Το αποτέλεσμα, το οποίο δεν έφερε ικανοποίηση, δεν έχει νόημα. Αποτέλεσμα των μετασχηματισμών ικανοποίησης. Το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στις εσωτερικές μας αξίες;

Εάν υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες πληροφορίες, στόχους και τιμές, τότε η ανάγνωση ταχύτητας είναι χρήσιμη και χρήσιμη δεξιότητα. Εάν είστε έτοιμοι να επεξεργαστείτε και να αφομοιώσετε ένα μεγάλο αριθμό σημασιών, τότε θα χρειαστείτε την ικανότητα να διαβάζετε γρήγορα.

Για να διαβάσετε γρήγορα, θα πρέπει να είστε σε θέση να:

 1. Κάντε ερωτήσεις.
 2. Θυμηθείτε.
 3. Focus.
 4. Σκεφτείτε παράλληλα.
 5. Για να επιστρέψετε στην ανάγνωση.
 6. Χρήση πληροφοριών.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top