Защо керамичните ножове са по-добри от конвенционалните

Какви са керамичните ножове?

Тези керамични ножове са направени от един материал, един по един технически процес. Те се различават само по качество и дори малко.

Всичко благодарение на циркониевия оксид – се използва при производството на тези инструменти. Тя е позната на много от керамичните и керамичните протези. Понякога дори циркониевият оксид се получава от вътрешните повърхности на дюзите на космическите ракети.

Andrey_Kuzmin / depositphotos.com
Andrey_Kuzmin / depositphotos.com

Керамичните ножове могат да бъдат черно-бели. Черното е направено от циркониев карбид. Бяло – от оксида, по-точно, циркония (ZrO2), наречен китайски “по-млад брат на диамант”.

Разграничава циркониеви керамика от други материали огромна топлинна устойчивост и еластичност, което е няколко пъти по-голяма от твърдостта на всеки стомана – най-малко един, че можете да се срещнете в ежедневието. В допълнение, циркониевият оксид не реагира с повечето киселини, алкали и други активни вещества.

Как да направите керамични ножове

ratmaner / depositphotos.com
ratmaner / depositphotos.com

Това острие е създадено дълго и твърдо. Суровините под формата на циркониев оксид или карбид на прах (които все още трябва да се извлече и пречисти, курсът е по-руда от Австралия) при налягане от 300 тона преса празно за производство на остриета. След това получените остриета се синтерат в матрици при температура 1600 ° С в продължение на два дни.

В резултат на това големи кристали се разрушават и материалът придобива фино кристална еднородна структура. След като ножът е натиснат в дръжката и е заточен със специална технология, използваща диамантени супер-твърди абразиви.

Предимствата и недостатъците на керамичните ножове

Керамичните ножове имат много предимства.

 • те са по-трудни, което означава, че те режат по-добре;
 • по-дълъг престой;
 • върху тях няма драскотини, външния вид трае по-дълго;
 • те не ръждясат;
 • те са лесни за почистване – поради еднаквата си структура те са по-гладки от металните ножове;
 • те са по-леки;
 • не оставяйте вкус и са екологични.

  Как да прокарате Wi-Fi мрежа с WPA криптиране

Недостатъците на такива ножове са следните:

 • за заточване имате нужда от специални остриета;
 • Стандартното заточване на керамичните ножове обикновено е по-ниско от това на металните ножове;
 • те трябва да се измиват внимателно в съдомиялна машина;
 • не понасяйте удари – не можете да изрежете на керамични, стъклени и каменни работни повърхности, да режете твърди продукти (като замразено месо или кост);
 • не понасяйте стреса по фрактурата.
mysku.ru
mysku.ru

Как да не правим грешка при избора

За съжаление, избора на качествен керамичен нож е доста труден. Това е, което трябва да обърнете внимание.

цвят

Ножът трябва да бъде непрозрачен, с еднакъв цвят. Прозрачността е разрешена само при нож с фино заточване. Острието не трябва да има видими ивици или петна от други цветове.

фактура

Не трябва да има грубост. Повърхността на висококачествената керамика е гладка.

Важно е, че няма никакви драскотини, чипс, следи от удари: керамика си спомня, че есента и дори леко лечение може един “перфектен” време да се разделим, ако вече е била подложена на удари.

цена

Керамични нож не може да струва евтино. За съжаление, както черна, така и бяла керамика, дори под формата на суровини, са доста скъпи. Това се дължи на процеса на извличане на цирконий и неговите минерали. Освен това, освен керамиката, този метал има много приложения, така че пазарът диктува своето.

Дори най-простият нож от циркониева керамика не може да струва по-малко от $ 20. Маркирани японски продукти и достигат до 50-150 долара на брой.

Режещ ръб

Метални ножове, прикрити като керамика с дебел слой емайл или същата керамика, се продават. Разграничаването им е съвсем просто: те имат лошо качество на заточване и по-дебел нож. Те трябва да се избягват. Въпреки възможните гаранции на продавачите, те незабавно губят своето пазарно присъствие, стават твърди, трудно се изострят. И стоманата в тях се използва в по-голямата си част нестандартни.

  Преминаване от стар профил в Google към нов

Защо все още да изберете керамичен нож

Разбира се, керамичните ножове са преди всичко модерен кухненски аксесоар. Те са красиви, рекламирани са. Големите практически ползи, за разлика от ножовете, изработени от висококачествена стомана, не носят. Те не са необходими за уникални задачи – всеки такъв нож е копие на метал във форма.

Въпреки това е удоволствие да се работи с керамични ножове. Лекотата, удобството, лекотата на почистване – всичко това за тях.

Ето защо, ако не се страхувате от проблеми и сте готови да ги използвате правилно, струва си да опитате. Аз определено ще взема нов комплект, който да замени текущия, който за няколко години безгрижно използване развали.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top