Всичко за режима за пестене на енергия в iOS 9 (+ тест за ефективност)

Apple непрекъснато намалява дебелината на iPhone и iPad в полза на дизайна, като изравнява нарастващото потребление на енергия от увеличаващи се дисплеи и нови функции чрез по-ефективна хардуерна платформа. Но всяка година исканията на потребителите нарастват и Apple едва успява да запази автономията на устройствата поне на същото ниво. В iOS 9 новият енергоспестяващ режим навлиза в борбата за енергийна ефективност. Какво е това, как работи и колко добре – ще разберете по-долу.

Какво е това?

Както подсказва името, новият Low Power Mode е специален режим, предназначен да увеличи автономното работно време на iPhone. Този ефект се постига чрез оптимизиране на вътрешните, “podkapotnyh” процеси iOS, което води до намаляване на потреблението на енергия. Интелигентните технологии за енергийна ефективност работят в пасивен и активен режим. Първият, според представители на Apple, ще може да удължи времето за работа от един таксуване на един час, а вторият – до три. Тя работи така …

Принцип на действие

Режимът за пестене на енергия означава, че функционалността на притурката ще бъде подрязана, за да се постигне максимална енергийна ефективност. Нещо като това, което вероятно сте виждали в лаптопи, например, работи с Windows.

Първо, iOS 9 оптимизира управлението на захранването на процесора, така че системата често няма достъп до него в режим на готовност. Няма по-подробно описание, но очевидно е някакъв аналог на технологията Power Nap от OS X, използвана за същите цели.

На второ място, iOS 9 използва интелигентни известия. Същността им е, че с помощта на сензори iPhone ще определи кога да включи екрана и кога не. Лежейки в чанта, джоб или на масата с лице надолу, на смартфона няма да получите известие, когато нов имейл или чуруликане за осветяване на екрана, докато консумират скъпоценен енергия от батерията. В този случай ще чуете само звука на известие.

  5 алтернативни торенти тракера, затворени от The Pirate Bay

Активирането на режима за пестене на енергия ще направи по-радикални промени в работата на iOS устройството. В него системата харчи ресурсите на притурката по-икономично. По-специално, мрежовата активност и производителността като цяло се намаляват, а актуализирането на приложенията, проверката на пощата и функциите на фона като движещи ефекти, анимирани тапети са забранени.

IMG_1081ff IMG_1037

Икономичният режим е активиран в настройките, където сега се появи отделен елемент “Батерия”. Тук статистическите данни за употребата и опцията за включване на показването на таксата в проценти са “преместени”. Знам, че мнозина не биха отказали превключвателя в “Контролната точка”, но за съжаление не го прави. Автоматично iPhone не преминава в режим на запис, така че ако често забравите да зареждате смартфона си от вечерта, трябва редовно да проверявате настройките.

Въпреки това все още има малка автоматизация. Когато батерията бъде разредена на 20%, системата ще даде известие с предложение за активиране на режима за пестене на енергия. След като включите смартфона в контакт и нивото на зареждане достигне 80%, iPhone ще влезе в нормален режим. За да разберете дали режимът за пестене на енергия е активиран, можете да кликнете върху иконата на батерията в лентата на състоянието: ако е така, вместо зелено или червено тя ще бъде оранжева.

Реална ефективност

Един допълнителен час работа, докато много от приспособленията за активен режим живеят в продължение на 5-6 часа – това е просто чудесно. Да прекарате още три часа на изтощена батерия също е страхотно, но това е само на теория. Какво ще покаже практиката?

Ние няма да правим никакви синтетични тестове и измервания, и се процедира, както следва: Току-що зареден вашия iPhone и да го използваме както обикновено в нормален режим, а на следващия ден да направят същото само с режима за енергоспестяване. Сега ежедневието, така че натоварването и сценарият на употреба ще бъдат точно едни и същи.

  Сравнение на iPhone камери: от оригиналния модел до iPhone 6s

Режим на нормално използване

IMG_1040 IMG_1045

Така че, във вторник, 14:00 часа. Извадих iPhone от контакта. Той натоварил до 100% и “висеше на въжето” за още половин час. До вечерта натоварването беше минимално: отговори на съобщения в телеграмата, уведомления за Spark и различни приложения, няколко снимки, екранни снимки и прехвърлянето им от AirDrop. Вечер – Tweetbot, малко Safari и Instagram.

IMG_1048 IMG_1049

23:51. Отивам в леглото, оставяйки iPhone на нощното шкафче. От 22:00 до 6:00 часа автоматично включвам режим “Не ме безпокойте”, така че няма да има нотификации през нощта. Приемам екранна снимка, за да се определи процентът на таксата – 61.

IMG_1051 IMG_1053

Сутрин, 6:48. Без да гледам, изключвам будилника и гледам таксата – 50%. За една нощ “яде” до 11%, не е твърде малко, но е нормално за бета версията. Имаше по-лоши времена. Докато четях Twitter за сутрешното кафе, iPhone беше зареден с още 11%, което беше 39%. Потопете се в сутрешното слънце в градината, погледнах през Zite, поставяйки батерията до 29%. Очаквам да се простираме до обяд, навреме, за да напишем “Отстъпки”, да видим.

ΖΟΤΟ 1

В 10:03 часа таксата е била 25%. Половин час по-късно, той спадна до 16%, а iPhone изведнъж затвори. Последните данни за употребата ми нямаха време да погледна, но всъщност имаме следното: от едно зареждане смартфонът работи за 20 часа и 30 минути. Натоварването беше на средно ниво и по-ниско. Не най-впечатляващите резултати, но по някакъв начин.

Режим на пестене на енергия

IMG_1065 IMG_1069

Втората част от експеримента е подобна на първата, като единствената разлика е, че когато зареждам iPhone до 100%, го премахнах от зареждането и веднага включах режима за пестене на енергия. Сценарият на употреба не се различава от вчерашния, но въпреки икономичния режим до вечерта iPhone беше зареден почти на същото ниво, както при обичайните 64%.

  Excel-lifhaki за тези, които се занимават с отчитане и обработка на данни

IMG_10700 IMG_1074

На сутринта индикаторът за зареждане показа 50%, т.е. за нощта отне 14% – дори повече, отколкото в нормалния режим. И все пак мисля, че днес мога да изтрия един ден от живота на батерията. След сутрешното четене оставих 30% от таксата, след което написах “Отстъпки”, а батерията беше освободена до 16%.

IMG_1077 IMG_1080

След това, с минимална активност, почти в режим на готовност, iPhone продължи до 16:10 часа и напълно се изключи с 5% зареждане. Това означава, че в икономичен режим успях да изтръгна един ден и два часа с малък час работа.

резултати

20 часа и 30 минути срещу 26 часа. Както можете да видите, има ефект. Според моите наблюдения е по-очевидно по време на използване, а когато iPhone просто лежи – телефонът се зарежда както обикновено. Въпреки, може би това е моят конкретен случай. Имам iPhone 5s, чиято батерия е видяла видове (броят на циклите е надхвърлял над 500). Ако имате по-нова батерия или модерно устройство с по-голяма батерия, увеличаването на автономността ще бъде по-впечатляващо.

Ако говорим за използването на енергоспестяващия режим, не забелязах никакви специални неудобства. IPhone е напълно функционален, нотификациите пристигат, винаги сте свързани и едва ли липсва нещо важно. Единственото нещо, което пресича, е бързото изключване на екрана. Ако издърпате няколко секунди или прочетете дълъг текст, iPhone бързо ще намали нивото на фоновото осветление и след това напълно ще изключи дисплея.


режим на пестене на енергия – Apple е една отлична инициатива, и с течение на времето тя ще нарасне до една полезна функция, която ще се хареса на всички потребители, особено тези, чиито приспособления не живеят към таксата за вечерта и да оставите своите домакини без връзка.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top