Είμαι κουρασμένος, φεύγω. Τι είναι η Sabbatical και γιατί χρειάζεται;

Στο Διαδίκτυο, όλο και περισσότερα άρθρα αναβοσβήνουν για το πόσο απότομοι διαχειριστές αποχωρούν από την εργασία και αφήνουν μακριά από τις μεγαλουπόλεις. Ένας από τους κύριους λόγους για downshifting είναι η καύση. Επιδιώκοντας το φάντασμα της τύχης, οι άνθρωποι εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, δεν δίνουν προσοχή στη χρόνια κόπωση, έλλειψη ύπνου, χαοτική διατροφή και προβλήματα υγείας. Πηγαίνουν στις συναλλαγές με τη συνείδησή τους και προσπαθούν να μην κοιτάξουν τα μάτια τους: «Θα τελειώσω το έργο και σιγουρευτείτε ότι θα μείνω μαζί τους». Και όταν το επίπεδο του άγχους και της απογοήτευσης αρχίζει να ξεφεύγει από την κλίμακα, δεν υπάρχει καμία ηθική ή σωματική δύναμη αριστερά, απλά να τρέξει μακριά. Φαίνεται σαν η μόνη διέξοδος από την εργασία. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Τι είναι σπαβατικό

Από τα αγγλικά, το σαββατικό μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “σταματήστε να κάνετε κάτι”. Η ετυμολογία του όρου σχετίζεται με την βιβλική γραφή, στην οποία η λέξη σαββάθ σημαίνει “ιερή ημέρα ανάπαυσης”.

Σαμποτικό Είναι μια πληρωμένη ή εν μέρει πληρωμένη παρατεταμένη διακοπή που διαρκεί από τρεις μήνες έως ένα έτος (ή περισσότερο) με εγγυημένη διατήρηση του χώρου για τον εργαζόμενο. Με άλλα λόγια, είναι μια παύση στην εργασία, ένας επαγγελματικός χρόνος.

Το φαινόμενο του Sabbatical προέκυψε από τον 19ο αιώνα στο Χάρβαρντ. Οι καθηγητές, αφού εργάστηκαν για έξι χρόνια στο πανεπιστήμιο, είχαν το δικαίωμα να πηγαίνουν σε ετήσιες δημιουργικές διακοπές. Έτσι μπορούσαν να γράψουν ήρεμα επιστημονικά έργα, χωρίς να αποσπούν την προσοχή τους από τη διδασκαλία. Ταυτόχρονα, διατήρησαν το ήμισυ του μισθού.

Στον XXI αιώνα, η Sabbatical είναι και πάλι σε ζήτηση. Σύμφωνα με τη στατιστική έρευνα, το 29% των αμερικανικών εταιρειών παρέχουν στους εργαζόμενους μακρά αργία. Μεταξύ αυτών είναι οι γίγαντες όπως το Google, η Intel, η IBM, η eBay, η BCG, η Genentech, η Wegmans, η American Express, η General Mills και άλλοι.

Πρακτική Sabbatical και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες. Έτσι, κάθε υπάλληλος της BMW, ανεξάρτητα από τη θέση, μπορεί να πάρει διακοπές μισού χρόνου. Προς το παρόν, πρέπει να κατανείμει το φόρτο εργασίας του μεταξύ συναδέλφων.

Η έννοια της συνεχούς εργασίας για 40 χρόνια με τη συνταξιοδότηση στο τέλος είναι παρωχημένη. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρουν τα χρονοδιαγράμματα καριέρας.
Elizabeth Pagano

Τα μοντέλα της Sabbatical ποικίλλουν. Κάπου διακοπές είναι πλήρως καταβληθεί, κάπου εν μέρει. Για παράδειγμα, στη Δανία υπάρχει ένα κρατικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τους εργαζόμενους που έχουν πάρει το Sabbatical. Το κράτος ενδιαφέρεται για αυτό, καθώς οι κενές θέσεις χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη ανέργων. Και στη Φινλανδία, μια μακρά καταβολή διακοπών παρέχεται σε έναν από τους γονείς όταν το παιδί πηγαίνει στην πρώτη τάξη.

Σε μερικούς οργανισμούς, η εμπειρία είναι σημαντική για την Sabbatical, σε άλλες δεν είναι. Ορισμένες εταιρείες είναι έτοιμες να χωρίσουν με τους υπαλλήλους τους μόνο για 3-6 μήνες, ενώ άλλοι θα τους απελευθερώσουν για αρκετά χρόνια. Η μόνη αμετάβλητη προϋπόθεση της σύμβασης Sabbatical είναι η εγγύηση ότι ο εργαζόμενος θα διατηρήσει το γραφείο του.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα σαββατικό

Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν Sabbatical είναι η επιθυμία να βελτιώσουν τα προσόντα τους. Όταν γνωρίζετε την εργασία ως τα πέντε δάχτυλά σας, αρχίζετε να βαρεθείτε. Φαίνεται ότι αυτό είναι το ανώτατο όριο. Προσπαθώντας να επεκτείνει τους πνευματικούς ορίζοντες, ένα άτομο παίρνει μακρές διακοπές και το ξοδεύει για να πάρει επιπλέον εκπαίδευση, να σπουδάσει ξένες γλώσσες και τα παρόμοια.

Επίσης, το σαββατικό χρησιμοποιείται για την επίλυση προσωπικών προβλημάτων:

  • να ταξιδεύουν?
  • οικοδομήσουμε ένα σπίτι?
  • αποκατάσταση της υγείας ·
  • να παίζετε γάμο.
  • μετακινήστε και ούτω καθεξής.

Για πολλούς, η πορεία προς το όνειρό τους αρχίζει με το Sabbatical. Χιλιάδες άνθρωποι ονειρεύονται την επιχείρησή τους, αλλά φοβούνται να εγκαταλείψουν τη δουλειά: θα ξεσπάσει ξαφνικά η εκκίνηση; Μια μακρά διακοπές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, μια εξάμηνη ταξίδι βοήθησε να αποκτήσουν πρόσβαση στο φιλοδοξίες τους και να εκτελέσετε την επιχείρησή σας Vipin Goyyalu (Vipin Goyal), ιδρυτής της εταιρείας SideTour, η οποία μόλις ένα χρόνο κατάφερε να αυξήσει τις επενδύσεις $ 1.5 εκατομμύρια.

Πολλοί πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης είναι καλύτερο να μην κάνετε διακοπές. Μου φαίνεται, αντιθέτως. Ειδικά αν έχετε μεγάλη εμπειρία. Όταν πέφτει η οικονομία, οι εργοδότες πρέπει μερικές φορές να κάνουν περικοπές, χάνοντας ταλέντα. Οι μακριές διακοπές μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα και των δύο πλευρών.
Dan Clements

Η Sabbatical ωφελεί όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις εταιρείες. Μετά την επιστροφή από μακρά διακοπές, οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δουλειά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Η εταιρεία οδηγεί σε φωτεινά επιτυχημένα έργα, και ο υπάλληλος – στην προώθηση.

Ένα χρόνο αργότερα έχουμε έναν εργαζόμενο γεμάτο δύναμη και δημιουργική ενέργεια. Οι άνθρωποι που παίρνουν το Sabbatical δεν είναι βασανισμένοι ηττημένοι, αλλά τολμηροί πρωτοπόροι.
Thomas Heinlein

Πώς να προετοιμαστείτε για το Sabbatical

Η μετάβαση στο Sabbath είναι πιο δύσκολη από ό, τι φαίνεται. Δεν πρόκειται για τις ιδιαιτερότητες του εργατικού δικαίου ή της εταιρικής πολιτικής. Είναι ακριβώς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο συνηθισμένοι να ανακουφίσουν σε 2-3 εβδομάδες, να χαθούν για μακρά διακοπές, αρχίζουν να αισθάνονται περιττές, γίνονται κατάθλιψη. Το Sabbatical πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά.

Βήμα 1. Επιλέξτε τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης για τις διακοπές σας

«Θα πάω κάπου τον Σεπτέμβριο, ίσως θα επιστρέψω από το νέο έτος – ας δούμε» – αυτή η προσέγγιση σημαίνει σπατάλη Sabbatical για τίποτα. Είναι απαραίτητο να καθοριστεί ακριβώς η ημερομηνία έναρξης και λήξης του χρόνου εργασίας. Αυτή η περίοδος πρέπει να συσχετιστεί με την περίπτωση στην οποία αφιερώνετε το Sabbatical (περισσότερα για αυτό αργότερα). Για παράδειγμα, αν θέλετε να περάσετε από ένα από τα προγράμματα MBA, πρέπει να ξέρετε πότε ξεκινάει το σετ στο σχολείο που σας ενδιαφέρει και πόσο διαρκεί η εκπαίδευση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συζητήσουμε τους όρους του Sabbatical με συγγενείς. Θα είναι κρίμα αν προσπαθούν να περάσουν λίγο χρόνο με την οικογένειά του, να φύγει για διακοπές, και άλλες σημαντικές σας σε αυτό το σημείο θα αναχωρήσει για ένα μακρύ ταξίδι.

Βήμα 2. Κατανοήστε τι θέλετε να κάνετε

Σαμπατική ≠ αδράνεια και ηδονισμός. Είναι μια παύση στη ρουτίνα, από την οποία πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο. Τι πραγματικά θέλετε να κάνετε; Να κατανοήσουν τον Ζεν όταν ταξιδεύουν στην Ασία; Μάθετε μια δεύτερη γλώσσα; Βρείτε τον εαυτό σας; Μάθετε να διαχειρίζεστε ένα σκάφος; Η επιλογή της υπόθεσης για το Sabbatical είναι σχεδόν οικεία. Δεν μπορείτε να κοιτάξετε τους άλλους και να υποκύψετε στις τάσεις της μόδας. Είναι σημαντικό να ακούσετε τον εαυτό σας: για τι ονειρεύεστε;

Δεν υπάρχουν ιδέες; Απολύτως; Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα και αναρωτηθείτε ξανά: “Τι θέλω;”.

  • Αυτή η σύντομη, ευτυχισμένη ζωή: 101 πράγματα που πρέπει να κάνετε.
  • 60 περιπτώσεις που πρέπει να γίνουν πριν το τέλος της ζωής.
  • 20 πράγματα που πρέπει να γίνουν σε 30 χρόνια, σε 50 ήταν καλά.
  • 16 πράγματα που αξίζει να κάνετε ενώ είστε νέοι.

Βήμα 3. Σχεδιάστε τα οικονομικά σας

Ακόμη και αν ο εργοδότης σας διατηρεί το 50% ή το 70% των αποδοχών με το Sabbatical, αρχικά αισθάνεστε έντονα έλλειψη χρημάτων. Ως εκ τούτου, πριν φύγετε από τη δουλειά και πηγαίνετε στο Μπαλί, δώστε όλα τα χρέη. Συμφωνώ, να αναζητήσουμε χρήματα, τα οποία ο πιστωτής χρειάζεται επειγόντως, δεν είναι η καλύτερη κατοχή σε δημιουργικές διακοπές. Δεν συνιστάται να κάνετε Sabbatical εάν υπάρχουν πιστωτικές υποχρεώσεις.

Η απόφαση για ένα χρονικό όριο καριέρας συνήθως δεν γίνεται αποδεκτή με αστραπιαία ταχύτητα. Έτσι αρχίστε να εξοικονομείτε χρήματα, μόλις σκεφτήκατε για πρώτη φορά ότι είστε κουρασμένοι, χρειάζεστε μια επανεκκίνηση. Έτσι θα έχετε ένα “μαξιλάρι ασφαλείας” για μια βροχερή μέρα. Επιπλέον, αυτά τα χρήματα μπορεί να χρειαστούν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά σας.

Κάνετε ένα οικονομικό σχέδιο για όλη την περίοδο του Sabbatical. Πόσα χρήματα θα έχετε ανά μήνα; Ποια έξοδα αναμένετε; Προσπαθήστε να υπολογίσετε τα πάντα για να μην μείνετε μια στιγμή χωρίς ηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο.

Τα χρήματα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που κρατά τους ανθρώπους μακριά από το Sabbatical. Αλλά οι παρατεταμένες διακοπές συχνά δεν μειώνουν την ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο το ξοδεύει σε μια χώρα όπου όλα κοστίζουν λιγότερο – στέγαση, μεταφορά, ρουχισμός, φαγητό.
Dan Clements

Βήμα 4. Προχωρήστε!

Απολαύστε κάθε λεπτό του μαραθωνίου που ονομάζεται “Sabbatical”. Προσπαθήστε να το γνωρίζετε. Απομνημονεύστε τις καλύτερες στιγμές. Να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους. Γίνετε καλύτεροι. Πάρτε δράση!

Βήμα 5. Σκεφτείτε τρόπους για να επιστρέψετε

Τρεις μήνες, έξι μήνες, ένα χρόνο – δεν έχει σημασία πόσο καιρό είναι η Sabbatical, θα έρθει μια στιγμή που θα πρέπει να επιστρέψετε. Αλλά αξίζει τον κόπο; Εάν εξακολουθείτε να αγαπάτε τη δουλειά σας και να αισθανθείτε ότι είστε έτοιμοι να κυλήσετε βουνά, χτυπάτε με τόλμη στο γραφείο του αφεντικού. Ωστόσο, πριν από αυτό συνιστάται να δοκιμάσει τα νερά: ποια είναι τα πράγματα που η εταιρεία, αν είναι πεινασμένος για θριαμβευτική επιστροφή σας από εκεί ή να τρέξει, ακόμη και οι παλιοί;

Εάν, κατά τη διάρκεια της απουσίας σας, συνειδητοποιήσατε ότι δεν κάνατε το ίδιο, στη συνέχεια τερματίστε τη σύμβαση εργασίας και ξεκινήστε μια νέα ζωή.

Προοπτικές του Σαμπατικού

Η Sabbatical ως στρατηγική για την εργασία με το προσωπικό αποδείχθηκε καλά στον διεθνή χώρο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Καριέρας, το 36% των ερωτηθέντων διευθυντών είναι έτοιμοι να πάρουν ένα Sabbatical για έως και έξι μήνες, ένα άλλο 39% όνειρο να εγκαταλείψουν την εργασία για ένα ή περισσότερα χρόνια. Ταυτόχρονα, περισσότερο από το 30% των ερωτηθέντων είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ένα τρίτο μισθό και το 28% το ήμισυ.

Σε χώρες και επιχειρήσεις με παραδοσιακή εργασιακή ηθική (εργασία – καλά, χαλάρωση – χαλαρή), το Sabbatical εξαπλώνεται σκληρά. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VTsIOM, το 27% των Ρώσων ονειρεύεται διακοπές για περισσότερο από 20 ημέρες. Και να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, προτιμούν οι κάτοικοι μεγαλουπόλεων. Ίσως, ο εξουθενωτικός ρυθμός της ζωής επηρεάζει.

Είναι απίθανο ότι στον μετα-σοβιετικό χώρο το Sabbatical σύντομα θα γίνει ο κανόνας. Είναι όμως προφανές ότι το τοπίο της αγοράς εργασίας αλλάζει. Ο χρόνος των απελπισμένων εργοδοτών περνάει. Η γενιά AYA δεν είναι έτοιμη να κλειδώσει στην γραφειοκρατία. Οι προτεραιότητες σταδιοδρομίας τους αλλάζουν ταχύτατα. Εάν το Sabbatical γίνει υποχρεωτικό σημείο της κοινωνικής δέσμης των εταιρειών, ο χρόνος θα πει.

Εν τω μεταξύ, προτείνουμε να συζητήσετε την ίδια την ιδέα. Τι, κατά τη γνώμη σας, είναι τα υπέρ και τα κατά των μεγάλων διακοπών; Και θα θέλατε να πάρετε το Sabbatical;