Какво е скоростта на четене и как да овладееш това умение

Честота на четене и неговите типове

Най-лесният начин да сравните скоростта на четене с хранене. Точно както използваме протеини, мазнини, въглехидрати и витамини, използваме писмена информация. Четейки бързо, съкращаваме “обядното време”, но в някои случаи няма смисъл.

В допълнение към калориите и хранителната стойност, има много други удоволствия в храненето. Не се опитваме да преглъщаме скоростта на ястие от ресторанта, приготвено от готвача, декорирано в съответствие с всички правила на масата. Скоростта на четене на фантастика изглежда странно, ако не сте, разбира се, студент по филология, който трябва да изтегли дълъг списък от литература за семестър.

Скоростта на четене е необходима за бизнес цели, за обучение. Когато казваме “четене” в тази статия, имаме предвид четенето на учебна или бизнес литература, професионални текстове и новини. Средната скорост на четене на обикновеното лице е около 800 символа в минута, като се вземе предвид коефициентът на паметта. Колко може да се увеличи?

Скоростта на четене на бизнес също е различна:

 • аналитичен – най-трудно. Трябва да научим и разберем нови парадигми, принципи, подходи. За тази информация структурата на асимилация все още не е формирана, ние не знаем как да я използваме и как да я класифицираме. Това е най-бавното четене, защото тази информация трябва сериозно да се има предвид. Скоростта ми е 3 100 знака в минута.
 • Първи стъпки – просто и разбираемо четене. Системата на познанието по този въпрос в нашия ум вече съществува, ние просто добавяме нови факти, понятия и гледни точки. Това включва всички новини и истории. Бързо четене. Един и половина пъти по-бърз от аналитичния. Скоростта ми е 4800 знака в минута.
 • проучвателно – Най-бързо четене. Търсете необходимата информация в голям текстов масив. Подходящ за възстановяване на знанията в главата. Скоростта на четене, 4-5 пъти по-бърза от аналитичната. Скоростта ми е 14 000 знака в минута.

Предимствата изглеждат очевидни. Дадената скорост – като се вземе предвид коефициента на запаметяване. След всеки тест се задават въпроси, за да проверите каква информация остава в главата.

С тези обективни предимства на скоростното четене намирам “доказателства”, че не работи. За съжаление, тези твърдения се разпространяват от хора, които или не знаят скоростта на четене, или се опитват да овладеят, но не могат. Класическа история: “Пастернак не чете, но осъждам.”

  Защо медиите ни развалят само лоши новини? Дали сме виновни или не?

Какво да направите, за да обичате скоростта на четене

Представете си предучилище, което с ум ум твърди, че четенето от срички е много по-съзнателен подход, отколкото четенето с думи. Тя ви позволява мислено да възприемате всяка дума, да слушате нейния звук. Странно ли е? Ето един човек, който доказва, че бавното четене с думи е по-добро от скоростта на четене.

Разбира се, скоростта на четене не работи, ако се научите как просто да абсорбирате текст. За бързо четене не е достатъчна възможността бързо да заредите текст в мозъка. Скоростта на четене е комплекс от умения за обработка на писмена информация. Какво друго трябва да сте в състояние да накарате скоростта да чете полезно и любимо средство за вас?

Задавайте въпроси

Основно умение, без което е безполезно да се чете изобщо. Трябва да се подготвите за четене. Ако четем без въпроси, тогава информацията няма какво да улови, тя ни минава. Въпросите са куки, които поставяме по пътя на информацията. Нашата задача е да уловим значенията. Благодарение на въпросите, ние се потапяме в четенето съзнателно, ние не се фокусираме върху процеса, а върху целта.

Запитайте се: “Какво искам да намеря в тази книга? Какви действия ще предприема след четене? Какво искам да се науча да правя по различен начин? Какво ми липсва?

Обучавайте паметта си

Количеството информация, оставащо в главата, не зависи от скоростта на четене. Следователно, странно е да се каже, че след кратко четене малко информация се урежда в главата ви. Позволете ми да ви попитам, но колко си спомняме от последната книга, четена с обичайната скорост? Можем ли да преработим съдържанието му или основните точки? За да се поберат в главата ви, трябва да развиете памет.

Има стотици упражнения, които ни помагат да поддържаме нови знания в главата ни. Има механисти, които определят нови думи, изображения, данни.

Тренирайте, дори и да не успявате да усвоите скорост на четене: силната памет винаги ще помогне в живота. Направете навика на упражнението “30 секунди”: научете как да формулирате ключовите идеи за всеки обмен на информация за 30 секунди.

Така че вашето внимание винаги ще бъде фокусирано върху запаметяването на важни значения и обвързването им със съществуващата система на знание.

  Как да сведем до минимум контакта със социалните мрежи

Концентрирайте се върху текста

Нашите умствени способности понастоящем имат ограничение. Можем да поддържаме ограничен брой мисли в главите ни. Обикновено четенето се забавя и запомнянето намалява, защото постоянно се разсейваме от външни мисли. Ако се научим да контролираме външните стимули и да се концентрираме върху текста, много повече информация ще остане в главата.

Вниманието се разсейва, когато сме или отегчени или нетърпеливи. За да съсредоточите вниманието си, трябва да излезете от това състояние.

Останалите упражнения за концентрация на внимание могат лесно да се намерят в литературата и в Интернет.

Мислете паралелно

Всички ние имаме грубо двуканално мислене. Можем да говорим по телефона и да се чудим къде да се обърнем на кръстовището. Можем да направим планове за утре и да приготвим вечеря. Но ние не развиваме тази способност, но можем да я използваме в най-голяма степен: едновременно да четем и да разглеждаме текста с висока скорост. Ако четете бързо, но нямате време да го помислите, тогава, разбира се, губите чувството за това, което сте написали.

Опитайте се да прочетете две книги паралелно: един параграф от един, един параграф от друг. Задръжте в главата си две теми на разказа по едно и също време.

С течение на времето изпомпвате втория канал на мислене, а когато четете една книга, ще имате възможност да четете и отразявате по едно и също време.

Върнете се в четенето

Какво става, ако информацията е твърде трудна за възприемане в движение? Обикновено спираме да мислим за неразбираем текст. Такива спирачки възпрепятстват четенето като цяло, защото трябва да ускорявате всеки път от нулевата точка. В този случай всички знаем принципа на tetris, когато непрекъснатите действия стават все по-бързи и по-бързи. Как да не губят скорост или информация?

Скоростта на четене за мен чете с молив. Не се препъвайте на всяка интересна мисъл и после отново ускорявайте. Достатъчно е да се отбележи интересни места, които изискват размисъл, на полетата и да се върнете към тях след “високоскоростния подход”.

Пресейте текста на книгата чрез вашите въпроси. Когато се натъкнете на отговорите, за които трябва да помислите, просто ги маркирайте, не е нужно да размишлявате веднага. Повторете ги по-късно – затова ще отделите много по-малко време.

Използвайте получената информация

Това е продължение на предишното правило. Преобладаващото мнозинство от читателите не се връщат към материала, който четат, не го използват в живота. Те четат много, но не правят нищо. Такива хора не спомагат за бързото четене, докато не променят модела на поведение.

  Къде да намерите англоговорящ говорител: 9 езикови социални мрежи

Малцина от нас превръщат информацията в резултат. Няма значение колко бързо се чете книгата, статията или новините. Ние страдаме от информационно затлъстяване: получаваме информация и не я използваме, не я превръщаме в знание и действие. Изглежда човек, който поглъща сладко и брашно, получава огромни енергийни дози и той седи на дивана. Но в края на краищата има хора с висок метаболизъм: най-малкото ядат шоколадова чаша през нощта и нищо няма да остане за него навсякъде.

Как да увеличите метаболизма на информацията? Необходимо е на практика да се приложи веригата на трансформация на информацията. Четенето трябва да има смисъл.

 • Информацията, която не е придобила знания, няма смисъл. Информацията се превръща в знание чрез въпроси, започваме с това правило.
 • Знанието, което не се е превърнало в действие, няма смисъл. Знанието в действие превръща целта. Какво искаме да променим с помощта на информация, какво да постигнем?
 • Едно действие, което не е станало полезен резултат, няма смисъл. Действието в резултата се превръща в дисциплина. Създайте свои собствени навици.
 • Резултатът, който не донесе задоволство, няма смисъл. Резултат в трансформационните стойности за удовлетвореност. Резултатът съответства ли на нашите вътрешни стойности?

Ако има нужда от конкретна информация, цели и стойности, скоростта на четене е полезно и полезно умение. Ако сте готови да обработвате и асимилирате голям брой значения, тогава ще имате нужда от способността да четете бързо.

За да прочетете бързо, трябва да можете:

 1. Задавайте въпроси.
 2. Запомнете.
 3. Фокус.
 4. Помислете успоредно.
 5. За да се върнете към прочетеното.
 6. Използвайте информация.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤