4 posebna preglednika za anonimno surfanje

Svi popularni preglednici prikupljaju podatke o korisnicima. Na temelju upita za pretraživanje, posjećenih stranica, čitanja članaka i gledanih videozapisa, izgrađen je digitalni korisnički profil koji uključuje osobne podatke, interese i čak političke postavke.

To je učinjeno kako bi se prikazao relevantno oglašavanje, vijesti i druge korisne stvari za određenog korisnika. Mnogi to smatraju vrlo mirnim, pa čak i smatraju da je to blagodat. Međutim, postoje oni koji doista ne vole da netko prikuplja i pohranjuje podatke o njihovom ponašanju i navikama. Korisno je za njih jedan od preglednika posebno stvorenih za anonimno surfanje na Internetu.

1. Preglednik Tor

Operacijski sustavi: Windows, Mac, Linux.

Teško je pronaći osobu zainteresiranu za pitanja privatnosti na internetu koja ne bi čula za mrežu Tor. To je mreža usmjerivača i poseban softver koji je dizajniran da vas spriječi da se identificiraju tijekom surfanja na Internetu.

Postoji mnogo programa za korištenje Tor mreže, ali to je lakše i sigurnije to učiniti s preglednikom Tor Browser. Skoro ne morate ništa konfigurirati i instalirati. Preglednik se može pokrenuti čak i sa bljeskalicom, potpuno je konfiguriran i spreman za pokretanje.

Preuzmite →

2. Epic Browser

Epic Browser

Operacijski sustavi: Windows, Mac.

Epic Browser ne nudi nikakvu sofisticiranu tehnologiju. Ovo je jedan od Chromiumovih gradnji s ugrađenim skupom proširenja i postavki koje omogućuju skrivanje nadzora. Također možete konfigurirati preglednik na ovaj način, ali je mnogo praktičniji kada je sve instalirano i konfigurirano izvan okvira.

Preuzmite →

3. SRWare željezo

Operacijski sustavi: Windows, Mac, Linux, Android.

Ako upotrebljavate Chrome, čini se da vam je sučelje SRWare Iron vrlo poznato. Temelji se na kodu Chromium projekta koji je poslužio kao lansirna pločica za Googleov preglednik.

  Kako izbrisati podatke u Google Chromeu za obrasce AutoFill

U SRWare Ironu sva proširenja za Chrome funkcioniraju, tako da ne morate odreći uobičajene alate. Glavna je razlika nedostatak jedinstvenog korisničkog ID-a, koji Google koristi za sastavljanje digitalne datoteke. Ako koristite SRWare željezo, vaš identitet neće biti prepoznatljiv.

Preuzmite →

4. Comodo IceDragon

Comodo IceDragon

Operacijski sustavi: Windows, Mac, Linux.

Comodo IceDragon je posebna verzija Firefoxa. Ima veliku brzinu učitavanja stranice i niske zahtjeve sustava kao i roditeljski preglednik, ali istovremeno je zaštićen od prijetnji s interneta.

Značajka skeniranja veze Siteinspector provjerava sigurnost web stranica prije nego što posjete, a integrirani Secure DNS poslužitelj blokira web stranice koje sadrže krađu identiteta, viruse i agresivno oglašavanje. Posebni alati koje su izgradili stručnjaci tvrtke Comodo, prate sigurnost privatnosti i spriječavaju curenje povjerljivih podataka.

Preuzmite →