Jedinstvena mjesta u Rusiji za koje niste čuli: Ruskeala

Mramorna ostava

Sredinom XVIII stoljeća. Novootkriveni glavni grad ruske države ubrzano se razvija. Gradili su palače, mostske stanice, razbiti parkove. St. Petersburg treba mramor. Hitno i puno. Po mogućnosti domaće, jeftino i blisko.

Katarina II naređuje provoditi “geografska istraživanja diljem Rusije”. Uskoro su pronađeni bogati naslage bijelog dima, poput petpiperlovnih ljetnih večeri.

Ruskeala (od Karelian reskea – “smeđa, smeđa”) je malo selo na području sjevernog Ladoga. Jednostavno bi se izgubilo na karti, ako ne i za jedinstvenu prirodu i slavnu povijest.

Tijekom stoljeća ove zemlje su bile predmetom vojnih sporova između triju država i prenijeli su Šveđani, zatim Finci, a potom i Rusima. Stoga su prvi proizvođači ruskih mramornih kamenoloma bili Šveđani. Prvi kamenolomi su tamo izgrađeni krajem 17. stoljeća.

Nakon kraja Sjevernog rata, Ladoga Ladoga ostao je iza Rusije, a kanjoni Ruskeala preuzeo je poljski maršal Buturlin. Mramor je privremeno napušten.

No, 1768. godine, uz predstavljanje mjesnog pastora Samuela Alopeusa u Ruskeali, posao je ponovno počeo kuhati. Na svim su se stranama okupili gospodari kamenih poslova, arhitekti i rudarski inženjeri. Neuljudno granično selo u samo nekoliko godina postalo je industrijsko središte. Tijekom sljedećih 50 godina, više od 200 tisuća tona mramora je minirano. Kamene stijene bile su utovarene na sanjkanje, oklopljeno 80 konja, i odvezli se do mola. Tamo su premješteni na male jedrenjake i plutali duž Ladoga jezera u St. Petersburg.

Druga polovica XVIII. I početkom XIX. Stoljeća može se bez pretjerivanja nazvati epoha Ruskealnog mramora. Ovaj plemeniti kamen ukrašava interijere mnogih gradskih objekata:

  • Vrata Orela (Tsarskoe Selo);
  • Rimske fontane (Peterhof);
  • stupovi palače Gatchina;
  • Chesme Obelisk (Gatchina);
  • fasada dvorca Mikhailovsky i drugih.

No, najpoznatija zgrada, ukrašena Ruskeal mramorom, je katedrala Sv. Izaka. Arhitekt Auguste Montferrand osobno je došao u Ruskealu kako bi kontrolirala lom kamena. Kao rezultat, zidovi katedrale Sv. Izaka su prekriveni lijepim bijelosivim mramornim debljinom od oko 50 centimetara.

U drugoj polovici XIX stoljeća, mramor je počeo izlaziti iz mode (metropolitanski arhitekti prebacio na granit). Aktivna ekstrakcija mramora u Ruskeali je prestala. Godine 1896. polja su iznajmili finski stanovnici: sagradili su mramor-vapnenac i proizvodili mramorne čipove, a zatim su žbukali zidove i izlijevali podove.

Proizvodnja je zatvorena s početkom sovjetsko-finskog rata 1939-1940. Mramorni kamenolomi su poplavljeni. Prema jednoj verziji – finaca, s druge strane – sovjetskog zrakoplovstva.

Fotografija: Tatiana Dorokhova / Shutterstock.com, Anton_Ivanov / Shutterstock.com, 3

Nakon Velikog Domovinskog rata, tvornica Ruskeala nastavila je s radom. Njegovi su proizvodi (vapna, mrvica, zidani kamen) dobili 10 republika i 17 regija Sovjetskog saveza. Cijeli mramor nije bio iskopan. Potonji su lagali “Ladoga” i “more” stanicu podzemne željeznice St. Petersburg.

Godine 1998. mramorni kamenolom Ruskeala uključen je u popis kulturno-povijesne baštine Rusije kao spomenika rudarstva XVIII-XX. Stoljeća. Poplavni kamenolomi postaju prekrasna smaragdna jezera. Godine 2005. tamo je otvoren turistički park.

Što vidjeti u Ruskeali?

U 4 kilometra od sela Ruskeala nalazi se mjesto koje ne možete proći pored mramorne karijere. Ovo je Ruskeal kaskada – lanac od četiri mala, ali slikovita slapova.

  Engleski za turiste: 135 najkorisnijih izraza

Rijeka Tohmajoki (“luda rijeka”) teče u jezero Ladoga i ima mnoge brzake i brzake, od kojih najveći čine slapovi. Najveći naziv se zove Akhvenkoski, koji na finskom znači “prag svinja”. Reći da je mjesto lijepo, ništa ne znači. Koliko vrijedi samo činjenica da je snimljena jedna od scene filma “A Dawns Here Are Quiet”.

Slap se jasno vidi s autoceste koja vodi do Ruskeale. Uz njega se nalazi parkiralište, sjenica i suvenirnica. Ruskeal slapovi su izvrsno mjesto za opuštanje na putu do planinskog parka Ruskeala i nekoliko fotografija.

Fotografija: Sergey_S / Shutterstock.com, 2, 3

No, biser Ruskeale je, naravno, kanjon mramora. To je dio planinskog parka “Ruskeala” (više o tome kasnije) i velika je kamena zdjela ispunjena plavkasto-smaragdnom vodom.

Duljina kanjona Marble je 460 metara, širina je do 100 metara, dubina u mjestima doseže 50 metara. Ovo je mjesto iz koje je mramor preuzeo katedralu Sv. Izaka i ostale arhitektonske spomenike u Sankt Peterburgu.

Canyon čini nevjerojatan dojam! Obična srebrnkasti mramorne stijene, ostavljajući duboko u čistim vodama, spilja i tunela – sve to stvara osjećaj da ste u zemlju snova, te je o tome da izgledaju iz minskog patuljka s pokupiti na gotovs.

Foto: Maslov Dmitrij / Shutterstock.com, Anton_Ivanov / Shutterstock.com, Anton_Ivanov / Shutterstock.com, Anton_Ivanov / Shutterstock.com, Shchipkova Elena / Shutterstock.com, Veronika Galkina / Shutterstock.com

Voda je posebno upečatljiva. Kamenolom se hrani čistom podzemnom vodom, na dnu nema algi. Stoga, njegova transparentnost doseže 15-18 metara, tu i tamo čak možete vidjeti tehniku ​​lijevo na dnu jame.

Mramorni kanjon preplavljen je gornjim podzemnim horizontom (ukupno sedam, tri podzemne i četiri nadzemne).

Horizon – sloj koji se dodjeljuje unutar stijene.

Većina adita su pod vodom. Samo je jedan od njih, na sjeverozapadnom dijelu planinskog parka, ostao iznad razine vode i otvoren je za posjet. Smatra se da je udario Finci u 1930. za prijevoz kamiona učitava s mramora iz minskog broj 2. Sam mina je potopljena za oko trećinu, na svom dnu možete vidjeti led, koji nije ni u ljetnom taline.

Dodaci su vodoravni ili sporedni rudnik s izlazom na površinu zemlje.

Još jedna atrakcija planinskog parka “Ruskeala” – Ruskealsky dip. Ovo je srušeni luk rada podzemlja. Prema sjećanjima lokalnih stanovnika, nastala je šezdesetih godina nakon nasilne eksplozije u karijeri. Kao rezultat toga, na površini zemlje oblikovala se velika jama široka oko 30 metara.

Posebnost neuspjeha je njezina mikroklima. U udaljenim dijelovima leda led se nikada ne otapa, tamo su fancy icicles hang from zidovi. No, izravno na mjestu propasti u toploj sezoni formira se malo jezero. Stoga, da uđete u dubinu razvoja, najprije se spustite na brod na užetu, a zatim na njemu da biste došli do ledenog “poda”. Zimi sve je lakše: kad se spustite na tvrdo led.

Fotografija Vladimira Kirichenko

Na ovim zanimljivim mjestima u planinskom parku “Ruskeala” ne završava. Na svom teritoriju nalazi se takozvani talijanski kamenolom. Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tamo je proizveden blok mramor pomoću talijanske tehnologije (stoga ime) korištenjem stranih strojeva. Ovdje je jasno vidljiva boja i tekstura mramora te se prati način njezine ekstrakcije. On je, poput kruha, izrezan u velike slojeve pomoću kabelske pile, sloj po sloju.

  17 besplatnih aplikacija za putnike koji rade bez interneta

Talijanska kamenoloma
Volga / Shutterstock.com

Ruskeal znamenitosti su rijetka simbioza prirodnog objekta i industrijskog muzeja na otvorenom. Gledajući sve ove ljepote, nehotice mislite: “Koliko je bogata naš planet, koliko nam to može dati”.

Što učiniti u Ruskeali?

Kao što je već spomenuto, 2005. godine kanjon mramora, kao i Ruskeal neuspjeh i talijanska kamenolom, postali su dio Park planine Ruskeala.

Shema planinskog parka
Shema planinskog parka “Ruskeala”

Park je stvorio snage privatnih tvrtki, koje su ujedinile, dodijelile novac i donijele ove predmete u red. Izvadili su smeće i otpadne metale, postavili prikladne staze, izgradili promatračke platforme. Osvijetljeni duž perimetra kanjona – sada noću mramorne stijene sjaju s raznobojnim preljevom. Šteta je što umjetnička rasvjeta radi samo zimi (od studenog do ožujka) i samo petkom i subotom.

Kreirano i infrastruktura. Izgrađeno je parkiralište za automobile, kafiće, toalete, suvenirnice i pristanište gdje možete iznajmiti brod. Voda šetnja kroz mramorni kanjon smatra se najuzbudljivijima: možete plivati ​​u špiljama, plivati ​​do galerija i hraniti patke.

Fotografija: 1, Vitalij Ilyasov / Shutterstock.com, Vitalij Ilyasov / Shutterstock.com

Park je otvoren tijekom cijele godine, samo se režim mijenja od sezone do sezone. Nakon što su Ruskealove atrakcije oplemenjene, ulaz u park, naravno, postao je plaćen – 150 rubalja po osobi. Iznajmljivanje čamaca, turistički vodič i ostale usluge također troše novac (detaljni cjenik ovdje).

Ali park nudi svojim posjetiteljima puno zabave. Obožavatelji koji im kucaju živce će ih cijeniti:

  1. Skok od 24 metra litice kanjona Marble. Naravno, s osiguranjem. Visina slobodnog pada iznosi 8 metara.
  2. Prolazak na konopskom mostu: kroz kanjon na nadmorskoj visini od 24 metra isprepliću se tri konopa – jedan odlazi, jedan se drži za dva.
  3. Trol je skok na brzinu na valjku na kosi ispruženom užetu izravno na površinu Mramornog jezera.

Još jedan popularan način provođenja vremena u parku je ronjenje. Kao što se sjećate, Ruskeal mramorni kanjon ima tri podmornička horizonta. Poplavljene mine, povezane galerijama, poput tajanstvenog labirinta. Ljubitelji ronjenja mogu se osjećati kao pravi istraživači i vidjeti što je skriveno u starim kamenolomima.

Ronjenje u Ruskeali
illucesco / Shutterstock.com

Ali, možda, najuzbudljivija avantura u planinskom parku silazi u neuspjeh. Da biste to učinili, morate imati posebnu opremu i dozvolu uprave institucije. Osim toga, silazak na konop na dubini od 16 metara – zanimanje je vrlo rizično, pa je to u prisustvu stručnjaka. Postoje dečki koji organiziraju spuštanje na Ruskealsky neuspjeh. Čak i ako nisi ljubitelj ekstremnih sportova, vrste koje se otvaraju unutar jazbine vrijedne su za nadvladavanje vaših strahova. Zimi je kao rezidencija Snježne kraljice! Pogledajte ovu virtualnu turneju i razumjet ćete sve sami.

Od tiše zimske zabave – jahanje na husku (one vrlo mekane milaha) i fotografiranje s njima. Također, u parku iu okolici s vremena na vrijeme održavaju razne rekreacijske aktivnosti: koncerata, smotri folklora, povijesnih objekata, natjecanja i još mnogo toga.

Fotografija Andrey Kirnov

Bolje je doći na Ruskeal nekoliko dana. Pogotovo s postavljanjem problema neće biti. U blizini parka nalaze se dva rekreativna centra i turistički kompleks. Osim toga, ljeti mnogi vole razbiti kamp i odmoriti se u kampu.

Ali u turističkim središtima nećete imati samo udobne krevete, roštilje i opremljene kupke, već i dodatnu zabavu. Dakle, možete iznajmiti quad bike i voziti se po susjedstvu, možete kupiti džip tour ili ići na rafting.

Rafting je rafting na planinskoj rijeci na jedrenjcima na napuhavanje sa šest, četiri ili dva sjedala.

Rafting se odvija uz rijeku Tohmajoki – ne samo da se vide slapovi Ruskeal, već i osjećaju svoju snagu.

Jednom riječju, nećete morati propustiti Ruskealu. Od ovog mjesta uklonite mnogo slikovitih fotografija i ne manje od sjajnih dojmova.

Kako doći do Ruskeale?

Ruskeala naselje smješteno u karelija Sortavala regiji, 37 km od općinskog središta i 20 kilometara od ruskog finski granice. Možete doći do Marble Canyon i drugih znamenitosti na tri načina.

Automobilom

Od Sankt Peterburga, ruta prolazi autocestom A129, kroz gradove Priozersk i Sortavala. Nakon što stignete do posljednjeg, morate se obratiti autocesti A130. Udaljenost od Petera do Ruskeale je oko 300 kilometara.

Od Petrozavodsk do Ruskeala vodi prvi M18 autoceste (drugi naziv – R-21), koji je na području pređe što je potrebno pretvoriti u naseljima i Lyaskelya Helylä (M130 ceste).

Karta lokacije
Karta lokacije

Autobusom

Od Petrozavodka do Sortavalama svaki dan voze autobusi. Raspored se može naći ovdje. S druge strane, od Sortavale do Ruskeale možete doći autobusom. Od Sortavalve do kanjona Marble možete doći i taksijem za nekoliko stotina rubalja. S taksijem možete dogovoriti dan i vrijeme kada će se vratiti za vas.

Vlakom

Vlak 350A “St. Petersburg – Kostomuksha” vozi od Petrograda do grada Sortavalu. 23 sata – i ti si tamo. Šteta je što vlak ne ide svaki dan. Proučite raspored. Kako doći od Sortavale do Ruskeale – vidi gore.

Također postoji mogućnost da se na vlak, ali će morati napraviti nekoliko transplantacija.

Željeznička pruga smatra se najnepovoljnijom i dugotrajnijom.

Zašto je vrijedno vidjeti Ruskealu?

Zbog Ruskeala – To je lijepa planina park sa sustavom podzemnih špilja, mramora kanjona, slapova i rekreaciju. Ovo je turistički kompleks, gdje u svakom trenutku možete provesti aktivan vikend sa cijelom obitelji.

Mramorni kanjon je tako lijep da čak i norveški fjordovi nestaju. Šljunčani srebrni zidovi obuhvaćaju prozirno smaragdno jezero, a mogu se vidjeti špilje galerija. Čini se kao da je bio u bajci, a sve oko toga ima posebna čarobna svojstva.

Ali što je najvažnije, Ruskeala – industrijski spomenik, gdje možete pratiti povijest rudarstva iz XVIII do XX stoljeća. Radnici Century trudu quarried mramora, ukrašena palače St. Petersburgu.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤