Kako se preseliti u Kinu i raditi od tamo: osobno iskustvo

Zahvaljujući internetu, kombinacija tijeka rada s putovanjima pretvorila se u način života velikog broja ljudi. Sve što trebate učiniti je organizirati sebe i svoj posao, i odabrati mjesto za izlazak. Ranije smo razgovarali o tome kako se preseliti na Bali za nekoliko mjeseci, a danas želimo podijeliti iskustvo poduzetnika i putnika Dime Kovpak u nekoj drugoj ne manje poznatoj zemlji. Dakle, idemo u Kinu!

Pozdrav, s tobom Dima Kovpak i ovdje je jedno od mojih uvjerenja:

Poznavanje načina i prolaz kroz to nije ista stvar

Morfius je čuo od “Matrice”

Prije više od godinu dana napisao sam jednostavnu želju za bilježnicom – 3 mjeseca za putovanje po Europi automobilom. Od 1. siječnja do 15. ožujka 2014. supruga i ja putovali smo u Italiju, Austriju, Njemačku, Slovačku i Mađarsku. I već u travnju 2014, nakon što smo pozvali dvije izvrsne osobe s nama, ponovno smo letjeli u Kinu, tražeći avanture i nove ideje za posao. Ja ću podijeliti s vama moje misli o životu i radu u Kini, i kako to prevesti u stvarnost.

Da biste saznali više o tome što radim, pročitajte moj blog www.dimakovpak.com, pogledajte Youtube i budite sigurni da se pridružite prijateljima na društvenoj mreži. mreža.

Zašto Kina

P1230645

I zašto ne? Zapitajte se što znate o Kini. Naravno, oni koji su gledali „The Karate Kid” Jackie Chan, već ne može ići u Kinu, tamo su svi prikazani 🙂 To je bila šala, jer je, u stvari, Kina – to je puno više, a ja ću ti reći kako da žive i raditi u Kini, krećući se iz pokrajine u pokrajinu.

Dakle, na sjeveru i na jugu Kine vrlo su različite: u dijalektu, kuhinji, kineskom izgledu. Putovanje u Kini, možete vidjeti dlakave pande (kao u „Panda Kung Fu”), tibetanske visoravni, Great Wall, vrtovima i sunca hramova, čupavim planine, ispod planine rijeke, starih stabala, betonske džungle, najskuplje hotele, hranu sa tisuću ukusa, noću Hong Kong, a ne samo.

Budući da je veličina zračne luke bilo kojeg većeg grada, Kina je vrlo impresivna. Dok cijeli svijet igra u krizi, Kina pokazuje svoju veličinu svima, kako živjeti i kako dobro živjeti. Kinezi su stvorili unutarnje tržište s više od 600 milijuna potrošača, a sada ne ovise o nemirima u svijetu.

Kakvo je doba godine

dimakovpak_china

Putovao sam u Guangzhou (Južna Kina) u listopadu i travnju, a temperatura je bila na 30 stupnjeva. Posjetio je Tibet u srpnju – od 17 do 27 stupnjeva. Pokrajina Sichuan i općenito južno je vrlo vruće, ali vlažnost omogućava živjeti i lutati na prekrasnim mjestima i ljeti. Peking je na sjeveru, u kolovozu je prokleto vruće. U Pekingu, čak i bez grijanja, jer do prosinca je toplo, a zima je kratka – samo 2 mjeseca.

Organizacijska pitanja

let

Možete letjeti, ovo je glavna stvar 🙂 Letio sam Aeroflot, Turkish Airlines i Emirates airlines u smjerovima: Peking, Šangaj, Guangzhou, Hong Kong. Cijene obično odabiru najjeftinije u vrijeme putovanja, a to je oko 1000 dolara po osobi u oba smjera. Cijene mogu biti vrlo različite od vremena putovanja i od koliko unaprijed kupujete ulaznice.

IMG_3618

U Kini letovi nisu jeftini. Peking – Lhasa (Tibet) – $ 800, Lhasa – Chengdu – $ 500, Šangaj – Guangzhou – $ 300, Peking – Guangzhou – od oko 200 dolara. Također možete putovati po zemlji na vlakovima. Na primjer, ulaznica za obični vlak od Hong Konga do Guangzhou troškove košta 150 juana (oko 25 dolara), od Chengdu do Gui Lin rezervirano sjedalo košta 100 dolara.

Gdje kupiti ulaznice

Najčešće koristim Expedia, ali postoje i mnoge druge usluge za pronalaženje zrakoplovnih karata. Ulaznice za vlak mogu se kupiti na licu mjesta. Preporučujem da ne naručujete sve vrste prijenosa putem interneta. Mnogo je lakše voziti lokalni taksi na pultu. Na primjer, nekako sam platio transfer od hotela u Guangzhou do stanice 30 dolara, ali zapravo je trebalo 4 dolara za taksi. Prijelaz u Guangzhou od hotela do zračne luke za 6 osoba bio je 400 yuana (oko 67 dolara).

viza

Vize izdam samo preko agencija. Trošak mjesečne turističke vize je 180 dolara po osobi. U Hong Kongu građani Ukrajine i Rusije dopušteni su 14-dnevni boravak bez viza. Više informacija o vizama možete dobiti ovdje ili na web stranici veleposlanstva.

osiguranje

Siguran sam da je 100% potreban za svakog putnika da se zaštiti od stresa i nepotrebnog otpada na lijekove. Trošak osiguranja za mjesec dana iznosi 70 USD. Sama medicina u Kini se razlikuje od naše, jer nije usmjerena na liječenje bolesti, već na podupiranje tijela, koje sama bori s bolešću. Na ovaj rezultat, postoji jedna priča – Mao Ce Tung okupio sve borilačke vještine, i rekao: „Neću biti u mogućnosti pružiti bolnicama cijelu Kinu, i moram zdrav i jak narod.” Kao odgovor, izmišljena je gimnastika u zdravstvu. Često u parkovima možete pratiti stotine ljudi koji prakticiraju Tai Džu.

Medicinski trening

Mnogi tvrde da se može dogoditi aklimatizacija, ali imam samo jedanput, a jednog dana temperatura je bila 38,6. Širio sam fotografije lijekova za aklimatizaciju na travi.

droga-Kina

U svakom slučaju, s vama morate uzimati antibiotike, jer kineski lijekovi rade drugačije. Kao što sam upravo spomenula, kineske tablete rade polako, kao da pomažu tijelu da se nosi sa samom bolešću.

U kojoj regiji trebam ići

Peking

kovpak_pekin

Lako je letjeti u bilo koje doba godine u Pekingu, za podmirenje od 40 dolara u malom hotelu u blizini trga Tiananmen i ogromnim parkom pored hrama neba. U blizini se nalazi Pearl Market, gdje je uvijek zanimljivo tražiti elektroniku, nakit, torbe itd. Pregovaranje je prikladno – podijelite sve cijene za najmanje 4.

Još jedna mogućnost je podmirenje u području veleprodajne četvrti Yabaolu. Postoje tisuće prodavaonica namijenjenih veleprodajnim kupcima iz CIS-a. Jednom sam živio u hotelu s 4 zvjezdice Ritan International u shopping centru Zhitan. Zanimljivo je kombinirati shopping, posao i život. Bilo je dovoljno brzog interneta za web emisije. Iz soba s prozorima na pod, s pogledom na grad. Cijena hotela u hotelu iznosi 180 dolara po noći s doručkom. Okrug je pun ruskih restorana s uobičajenom hranom.

Dok je u Pekingu, vrijedi vidjeti Great Wall, palača cara, Hram Neba (Thein od), vožnja u podzemnoj željeznici, šetati na veliko tržište. Svugdje sam bio siguran.

IMG_7345

Južno od zemlje

Putujući u Kini, svakako živite na jugu Kine, to će uvelike promijeniti vaš ukupni dojam ove zemlje. Možete živjeti u malom gradu od milijun milijuna Gui Lin ili okruženi šumovitim planinama – gradom Yang Shuoom. Svugdje na jugu Kine to je vlažan, toplo i oko pune sočan mango. Odatle započinje velik broj ruta. Možete posjetiti špilje i rijeke pod planinama, penjati se na vodopad, plivati ​​uz rijeku, posjetiti plantaže čaja i kupiti najbolji puer na svijetu. I nakon večere, primjerice, radi u hotelu. Vrijeme s Kijevu se razlikuje 5 sati, s Moskvom – u 4, tako da imate hendikep. Cijene u Gui Linu za život su niže nego u Pekingu. Možete živjeti u pristojnim hotelima od 50 dolara. Sigurno možete ga pronaći jeftinije.

Provinciji Sichuan

Vrijedno je neko vrijeme živjeti u pokrajini Sichuan, u gradu Chengdu. Velika metropola s nebodera. Možete živjeti u hotelu u centru od $ 70 s doručkom i bežičnim internetom. Ovdje je hrana dovoljno oštra zbog prekomjerne vlage. Vrijedno je vidjeti rezervu s pandama (Panda – Xiong Mao, u kineskoj riječi za riječ medvjeda mačka). Usput, ovo je jedno od rijetkih mjesta na zemlji gdje možete vidjeti pandu živjeti. Još uvijek treba posjetiti park s grobom Dzhugelyane, izvanrednog heroja Kine, obično prikazanog s Halberdom. Općenito, Chengdu je vrijedno razmotriti kao privremeno mjesto zbog jake vlage i nedostatka izravne sunčeve svjetlosti.

guangou_kovpak1

Guangzhou je industrijski grad. Nazvao bih tvornicu. Dugo u ovom gradu za život i boravak ne preporučujem. Sunce i zvijezde ne pojavljuju se na nebu, jer grad visi nad gradom. Za sve ljepote parka i suvremenost mnogih područja, osobito onih središta, u gradu nema ptica.

Hong Kong

gonkong1

Obvezna točka putovanja. Preporučujem svima da ostanu tamo neko vrijeme. Osjetite cijeli noćni život, ulične diskoteke, urlik Ferrarija i Lamborghinija na ulicama grada itd. Život može biti skupa i vrlo skupo 🙂

Središnji hoteli su kombinacija minijaturizma i sadizma nad stanovnicima, ali su podnošljivi. Tu je brz Internet, Youtube, Facebook. Grad snažno motivira živjeti i stvoriti. Idealno mjesto za pronalaženje najneobičnijih poznanika u sferi financijskih tajkuna, pokretanja i drugih neprepoznatljivih genija. Mnoge lijepe žene su azijske europske vrste. Svatko govori engleski, što je vrlo dobro nakon kontinentalne Kine.

Pretraživanje smještaja

Upotrijebio sam Booking, Expedia i kineske prijatelje koji su na kraju bili uvijek profitabilniji i jeftiniji. Zato potražite prijatelje u Kini. Ako ćete dugo ostati na jednom mjestu, možete iznajmiti stan. Na primjer, u Guangzhou, moji prijatelji najam apartmana u centru, tik do hotela “4 sezone”. Cijena je 1500 dolara za 2 sobe u velikom stambenom kompleksu s bazenom, gimnazijom, terenima i zatvorenim teritorijem. Apartman je prostran, ali popravak je jednostavan. Siguran sam da postavljanjem cilja možete pronaći smještaj bilo kojeg formata.

Napajanje

Glavna razlika u prehrani u različitim dijelovima Kine je zbog jačine jela. Polazeći od nezgrapno oštre do apsolutno normalne. Preporučujem da jedemo u lokalnim kineskim restoranima, pa čak i na eaterijama s naše točke gledišta. Europski restorani često griješe kvalitetu hrane i jako podižu cijene. U Hong Kongu, doručak za 10 osoba u europskom restoranu iznosio je oko 300 dolara, ali u lokalnim kineskim restoranima mogli biste uživati ​​u laganju za 70 dolara za istu tvrtku. Na kopnu, cijeli stol za obroke za 10 osoba u pristojnom restoranu košta 400 do 600 juana (do 100 dolara). Glavno pravilo je sljedeće – ako je restoran pun kineske, onda je ukusno. Cijene mogu biti vrlo različite, ali, ipak, hrana u Kini je jeftina.

eda_v_kitae_kovpak1

Budući da sam uglavnom putovao kao velika tvrtka, uvijek smo naručili mnoga druga jela na stolu. U tome, tradicija hrane malo se razlikuje od naše. Ne naručujete dio za sebe, već uzmite mnogo različitih jela na stolu. Na primjer, najukusnije – jaja sa rajčice, lignje u slatko kiselom umaku, baozi (pari okruglicama), drvene gljive, pržena riža, svinjetina u slatko-kiselom umaku (Theni Quan Miracle), sve vrste povrća i umacima.

U cijeloj zemlji postoji nekoliko dokazanih lanaca restorana s muslimanskom kuhinjom. Ja visoko preporučujem rezance koje ručno rade s vama.

U stolu, čaj se poslužuje čim posjedujemo vodu. Nitko ne pije kavu. Može se naći u hotelu ili u europskim restoranima. Preporučujem u bilo kojem gradu u Kini da posjete lokalne čajnice i isprobaju čaj. Često ćete ići u kupnju, ali to je vrijedno.

Cjenik

100 dolara je oko 615 yuana. Cijena limenke Cole – 3 juana, tanjur riže – 5 juana, taksi – 4 juana po 1 km, kopije brendirane haljine – 150 – 300 juana, normalan hoteli s Wi-Fi – 250 juana, metro – 2 juana ulaznice za vlakove na zemlje – od 150 yuana. Kartica s lokalnim brojem i 400 minuta – 200 yuana (25 dolara).

Ukupno, mjesec života u Kini će vas koštati, ako živite u hotelima (približno u dolarima):

Objekt izdataka Hong Kong Peking Gui Lin Provinciji Sichuan
smještaj 3000 1500 1000 1500
Napajanje 600-1500 200-900 150-600 200-900
Usluge prijevoza 300 200 200 200
Mobilna komunikacija 50 30 30 30
samo 3950-4850 1930-2630 1380-1830 1930-2630


Let – 1000 dolara, osiguranje – 70 dolara.

Minimalno razdoblje za koje je potrebno ići je mjesec dana. Ako želite, možete ostati duže.

Kao što možete vidjeti, cijene su vrlo različite od grada i regije, a ako Hong Kong jer ne mogu priuštiti, možete sigurno odabrati neko drugo mjesto, a u Hong Kongu da ide za vikend.

Važne pojedinosti

  • U Kini postoje tri vrijednosti koje je teško razumjeti sa slavenskom dušom: na prvom mjestu kineski imaju Kinu, onda kineski narod, a zatim obitelj. U razumijevanju kineskog, najvažnija stvar je posao. Psihologija cijele zemlje povezana je s ovim uvjerenjem.
  • Kina ima ograničen pristup na Facebook i YouTube (osim Hong Konga). I također postoje poteškoće s internetom velike brzine, čak iu velikim gradovima i skupim hotelima. Ovu činjenicu treba posvetiti posebnom pažnjom, odabirom mjesta za stanovanje.
  • U Kini ne biste trebali voziti, a bolje je koristiti javni prijevoz i taksije. Kineski način vožnje potpuno je drugačiji. Jedan od živih uspomena – putovanje s luda, dok smo putovali samo u suprotnom smjeru. Zamislite, on propušta red, zaustavili na autocesti u krajnost i počinje tražiti broj u navigatora izlaza i protok automobila nasip od svojih krugova. I tako u Kini voze sve.
  • U Kini ne govori engleski (osim Hong Konga). Nekako objasnio, treba ili kupiti džepni prevoditelj, ili pronaći sebi ruskog govornog područja prijatelja ili najam prevoditelj, poželjno je od CIS-a. Mnogi kineski prevoditelji vrlo dobro ne razumiju ruski jezik.

Bez obzira na to kojoj regiji i za koje razdoblje ćete ići u Kinu, ova zemlja neće vas ostaviti ravnodušnim.

Vraćam se u Kinu uskoro, pa ću te vidjeti negdje 🙂