12 съвета за подобряване на качеството на снимане от вашия смартфон

Смартфоните са изминали дълъг път през последните няколко години. Сега, за добър изстрел, просто си вземете любимата си притурка и направете няколко ленти на екрана. Въпреки че, ако разгледате някои снимки в Instagram, можете да разберете, че дори това не е възможно за всички.

Всъщност има много начини да подобрите качеството на фотографията и ако смятате, че сте достигнали максималния професионализъм в това, тогава имам лоши новини за вас. Камерата на всеки смартфон е различна от останалите, така че понякога дори малки промени могат драматично да променят картината.

Нашите колеги от Lifehacker.com интервюираха много експерти фотографи да изберат основните съвети за това как да се подобри качеството на фотографията от смартфон. Погледнете ги, може би утре ще станете популярен инстамограф.

Използвайте правилно светлината

1 (3)

Този съвет се отнася за всички модели телефони: обектът трябва да е обърнат към светлинния източник, но не и към фотоапарата. Основният проблем на камерите за смартфони е да работят с малко количество светлина. Ето защо нашата основна задача е да дадем на камерата максимално количество светлина. Може да се наложи да помислите малко как да поставите обекта, но ще ви хареса резултата.

Избършете обектива

1 (1)

Silly? И тук не. Изтриването на обектива преди заснемане, ще се отървете от снимките със слабо забележими, но неприятни петна и точки. Ако искате да докоснете телефона с дръзки ръце, тогава този съвет ще бъде полезен.

Избягвайте увеличението

1 (4)

Използвайте физическото увеличение. Как? Това е много просто: ако трябва да стреляте обект в увеличение, приближете го. Това е всичко. В крайни случаи, ако не можете да приближите обекта, можете просто да изрежете (изрязвате) снимката в редактора. По този начин ще постигнете същия резултат, без да губите нищо. Снимката, направена с цифрово увеличение, ще бъде развалена завинаги.

флаш

1 (5)

Повечето фотографи препоръчват да изключите светкавицата на вашия смартфон изцяло и да го използвате само като фенерче. Въпреки това, в ситуация, в която трябва да заснемете снимка на тъмно, светкавицата все още може да бъде полезна. Просто го поставете в режим “Авто” и самият смартфон ще реши кога трябва да бъде включен.

Ако има ситуация, при която се съмнявате дали е необходима светкавица, тогава най-добрият избор ще бъде да направите две снимки: едната със светкавица, другата без и след това да разберете какво се е оказало по-добре.

Разберете настройките

Разбира се, ако сте щастлив собственик на iPhone, тогава единствената настройка, която е достъпна за вас, е включването / изключването на мрежата. Ако обаче използвате устройството на Android или на приложение от трета страна, броят на настройките може да предизвика нервност. Но те ще трябва да бъдат подредени, особено ако искате да подобрите качеството на вашите снимки.

Проверете разделителната способност

Повечето смартфони ви позволяват да изберете разделителна способност на снимките. Излишно е да казвам, че за по-добро качество трябва да е максимално?

Активиране на стабилизирането на изображението

Когато натиснете бутона, за да заснемете снимка, вие малко премествате телефона. Това важи и за дишането и за различни неволни жестове, които също могат да заличат и развалят снимката. Ето защо, ако не сте снайперист, който знае как да контролирате дишането си, трябва да погледнете настройките за стабилизиране на изображението и да го включите.

Настройте баланса на бялото

В повечето случаи самите модерни камери определят баланса на бялото. И не е достатъчно лошо. Но в ситуация с малко количество светлина дори те могат да объркат и да превърнат снимката ви в нещо ужасно и подходящо само за приятели в Instagram. Понякога камерата се нуждае от няколко секунди, за да определи количеството светлина. Например, ако скачате рязко от улицата в стаята или обратно. След като го дадете няколко секунди, ще намалите шанса да снимате лоша снимка.

Регулирайте експонацията

1 (6)

Експозицията определя количеството светлина, което пада върху обектива. С тази настройка си струва да играете сами, тъй като тя е силно зависима от случая. Колкото повече излагате, толкова повече светлина достига до обектива, а снимката става по-ярка и по-светла.

Регулиране на цветопредаването

Ако настройките за баланса на бялото и експонацията не са получили желаните резултати, можете да опитате да настроите цвета. Например, в GIMP на компютър или в приложение за смартфони.

Приложения за Android

Приложения за iOS

Направете снимката черно-бяла

1 (7)

Ако абсолютно нищо не помогна, тогава ще трябва да станете като хипстърите и да направите снимката си черно-бяла. В повечето случаи този филтър скрива големите недостатъци на снимката и я прави по-интересен.

Някои смартфони поддържат филтри в реално време и можете веднага да направите снимка на обекта в черно и бяло. Не ви съветваме да направите това, тъй като няма да има връщане.

Направете снимката по-малко посредствена с филтри

1 (2)

Оставихме този съвет за последен път, за да можете първо да използвате останалите методи и да го използвате само ако е абсолютно необходимо. Някои филтри наистина правят снимката необичайна и красива. Но от сутринта не се възползваш от дъвченето на дъвка?

Не прилагайте всички тези съвети за всяка снимка. Няколко експеримента и ще намерите вашия стил и тези съвети, които работят най-добре с вашите снимки. Ако имате собствени съвети, за които сме забравили, споделете ги в коментарите!

Loading...