8 търсачки, които са по-добри от Google

1. DuckDuckGo

DuckDuckGo

Какво е това?

DuckDuckGo е доста добре известна търсачка с отворен код. Сървърите са в САЩ. В допълнение към собствения си робот, търсачката използва резултатите от други източници: Yahoo, Bing, “Wikipedia”.

По-добре

DuckDuckGo се позиционира като търсене, осигуряващо максимална неприкосновеност на личния живот и поверителност. Системата не събира данни за потребителя, не съхранява регистрационни файлове (без история на търсенията), използването на “бисквитки” е възможно най-ограничено.

DuckDuckGo не събира лична информация от потребителите и не го споделя. Това е нашата политика за поверителност.

Габриел Уайнбърг, основател на DuckDuckGo

Защо се нуждаете от това

Всички големи търсачки се опитват да персонализират резултата от търсенето въз основа на данните на лицето пред монитора. Това явление е наречено “филтърно балонче”: потребителят вижда само онези резултати, които са в съответствие с неговите предпочитания или които системата ще счита за такива.

DuckDuckGo формира обективна картина, която не зависи от предишното Ви поведение в мрежата и премахва тематичната реклама на Google и “Yandex” въз основа на вашите искания. С помощта на DuckDuckGo лесен за търсене на информация на чужди езици: Google и “Яндекс” предпочитание по подразбиране за руските сайтове, дори и ако искането е вписано в друг език.

DuckDuckGo →

2. не зло

Най-добрите двигатели за търсене: не е зло

Какво е това?

не Evil – система, която търси анонимната мрежа Tor. За да използвате, трябва да отидете в тази мрежа, например като стартирате специализиран браузър със същото име.

не Evil не е единствената търсачка по рода си. Има LOOK (търсене по подразбиране в браузъра Tor, достъпен от обичайния интернет) или TORCH (един от най-старите търсачки в Tor-мрежата) и други. Спряхме не на Злото, защото имаше недвусмислен намек за Google (вижте само началната страница).

По-добре

Търси къде са затворени принципно Google, “Yandex” и други търсачки.

Защо се нуждаете от това

Има много ресурси за мрежата Tor, които не могат да бъдат намерени в спазващия закона интернет. И броят им ще нараства, тъй като контролът на властите върху съдържанието на мрежата става по-строг. Tor е вид мрежа в Мрежата със своите социални мрежи, торент тракери, медии, платформи за търговия, блогове, библиотеки и т.н.

не е зло →

  Защо да гледате видеоклип на Vimeo, а не на YouTube

3. YaCy

YaCy

Какво е това?

YaCy е децентрализирана търсачка, която работи на принципа на P2P мрежите. Всеки компютър, на който е инсталиран главният програмен модул, сканира интернет независимо, т.е. е аналогичен на търсещия робот. Получените резултати се събират в обща база данни, която се използва от всички участници в YaCy.

По-добре

Трудно е да се каже дали това е по-добро или по-лошо, тъй като YaCy е напълно различен подход към организацията за търсене. Липсата на един сървър и собственикът на компанията правят резултатите напълно независими от предпочитанията на някого. Автономността на всеки възел изключва цензурата. YaCy може да търси в дълбоката мрежа и неиндиционираните обществени мрежи.

Защо се нуждаете от това

Ако сте поддръжник на софтуер с отворен код и безплатен интернет, който не подлежи на влияние на правителствени агенции и големи корпорации, тогава YaCy е ваш избор. Той може да се използва и за търсене в корпоративна или друга автономна мрежа. И докато YaCy не е много полезен в ежедневието, това е достойна алтернатива на Google по отношение на процеса на търсене.

YaCy →

4. Pipl

Pipl

Какво е това?

Pipl – система, предназначена да намира информация за конкретно лице.

По-добре

Авторите на Pipl твърдят, че техните специализирани алгоритми са по-ефективни от “обикновените” търсачки. По-специално, приоритетните източници на информация са профилите на социалните мрежи, коментарите, списъците на участниците и различните бази данни, където е публикувана информация за хората, например, основата на съдебните решения. Лидерството Pipl в тази област се потвърждава от оценките на Lifehacker.com, TechCrunch и други публикации.

Защо се нуждаете от това

Ако трябва да намерите информация за лице, пребиваващо в САЩ, тогава Pipl ще бъде много по-ефективно от Google. Базите данни на руски кораби очевидно са недостъпни за търсачката. Ето защо той не се справя добре с гражданите на Русия.

Pipl →

5. FindSounds

FindSounds

Какво е това?

FindSounds е друга специализирана търсачка. Той търси различни звуци (дома, природа, автомобили, хора и т.н.) в открити източници. Услугата не поддържа запитвания на руски език, но има впечатляващ списък с маркери на руски език, които могат да бъдат търсени.

По-добре

При издаването само на звуци и нищо излишно. В настройките за търсене можете да зададете желания формат и качество на звука. Всички намерени звуци са достъпни за изтегляне. Има търсене на звуци според модела.

  35 сайтове с промоционални кодове за икономично онлайн пазаруване

Защо се нуждаете от това

Ако трябва бързо да намерите звука на изстрел от мускета, удари на кълвач или вик на Омир Симпсън, тогава тази услуга е за вас. И ние избрахме това само от наличните руски езикови заявки. На английски език спектърът е още по-широк.

И ако е сериозно, специализирана услуга включва специализирана аудитория. Но внезапно ще дойде по-удобно?

FindSounds →

6. Волфрам | Алфа

Волфрам | Алфа

Какво е това?

Wolfram | Алфа е изчислителна и търсачка. Вместо да се позовава на статии, които съдържат ключови думи, тя дава готов отговор на заявката на потребителя. Например, ако влезете във формуляра за търсене “сравнете населението на Ню Йорк и Сан Франциско” на английски, тогава Wolfram | Alpha веднага ще покаже таблиците и графиките със сравнение.

По-добре

Тази услуга е най-подходяща за намиране на факти и изчисляване на данни. Wolfram | Alpha акумулира и систематизира наличните познания в мрежата от различни области, включително наука, култура и развлечения. Ако има готов отговор на заявката за търсене в тази база данни, системата я показва, ако не, тя изчислява и показва резултата. В този случай потребителят вижда само необходимата информация и нищо не е излишно.

Защо се нуждаете от това

Ако сте например студент, анализатор, журналист или изследовател, можете да използвате Wolfram | Alpha, за да намерите и изчислите данни, свързани с вашите дейности. Услугата не разбира всички искания, но непрекъснато се развива и става по-умна.

Волфрам | Алфа →

7. Куче

Dogpile

Какво е това?

Metapoiskovik Dogpile показва комбиниран списък от резултати от резултатите от търсенето на Google, Yahoo и други популярни системи.

По-добре

Първо, Dogpile показва по-малко реклами. На второ място, услугата използва специален алгоритъм за намиране и показване на най-добри резултати от различни търсачки. Според разработчиците на Dogpile, техните системи формират най-пълната доставка в целия Интернет.

Защо се нуждаете от това

Ако не можете да намерите информация в Google или друга стандартна търсачка, потърсете я в няколко търсачки с Dogpile.

Dogpile →

8. BoardReader

BoardReader

Какво е това?

BoardReader е система за текстово търсене на форуми, услуги за въпроси и отговори и други общности.

  Превод на документи в Microsoft Office чрез Google Преводач

По-добре

Услугата ви позволява да стесните полето за търсене на социални сайтове. Благодарение на специалните филтри можете бързо да намерите публикации и коментари на потребители, които отговарят на вашите критерии: език, дата на публикуване и име на сайта.

Защо се нуждаете от това

BoardReader може да бъде полезен за PR специалисти и други медийни професионалисти, които се интересуват от мнението на масовата аудитория по определени въпроси.

BoardReader →

В заключение

Животът на алтернативните търсачки често е кратък. На дългосрочни перспективи за такива проекти, Lifkhaker попита бившия генерален директор на украинския клон на компанията “Yandex” Сергей Petrenko.

– Каква е съдбата на алтернативни търсачки, е проста: да бъде много проект ниша с малка аудитория, по този начин, без ясни търговски перспективи, или, напротив, съвсем ясно тяхно отсъствие.

Ако се вгледате в примерите в статията, е ясно, че тези търсачки, или се специализират в тесен, но популярна ниша, което е възможно само още не отглежда достатъчно, за да се виждат на радара на Google или “Яндекс”, или тест оригиналната хипотеза в класацията, който все още не е приложим при обикновеното търсене.

Например, ако търсите Tor изведнъж ще изисква който е извън обсега на нужда поне процент от Google публика, разбира се, традиционните търсачки ще започнат да се реши проблема за това как да ги намерите и да се покаже на потребителя. Ако поведението на публиката показва, че значителна част от потребителите в значителна редица искания изглеждат по-подходящи данни с резултати, без да взема под внимание фактори, в зависимост от потребителя, “Яндекс” или Google ще даде такива резултати.


“Да бъдеш по-добър” в контекста на тази статия не означава “да бъдеш по-добър във всичко”. Да, в много отношения нашите герои са далеч от Google и “Yandex” (още преди Бинг да е далеч). Но всяка от тези услуги дава на потребителя нещо, което гигантите на индустрията за търсене не могат да предложат. Със сигурност знаете и подобни проекти. Споделете с нас – ще обсъдим.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top