Kakva je koštana provodljivost zvuka i u kojim slučajevima to pomaže

Gluhost velikog skladatelja Beethovena čini školskom djecom zbunjena: kako bi mogao napisati glazbu ?! Ovo je jedan od najcjelovitijih primjera kako vođenje kosti zvuka može pomoći osobi: skladatelj je primijenio posebne cijevi u glavu da bi čuo zvuk, a mi, zahvaljujući ovoj tehnologiji, možemo uživati ​​u remek djelima romantičnog genija.

kuaf.com

Kako djeluje kosti

Vrlo je jednostavno. Naš slušni sustav dijeli se na vanjsko uho, srednje i unutarnje. Provodljivost kostiju kosti prolazi kroz dva kanala, šaljući zvuk izravno u unutarnje uho. Stoga, konduktivnost kostiju, na žalost, nemoćna je, kada je gluhoća osobe povezana s poremećajem unutarnjeg uha.

U početku, tehnologija provođenja kostiju bila je dostupna kirurškom zahvatu: potreban je poseban titanski implantat. Samo posljednjih deset godina razvoj pasivne tehnologije provođenja koštane srži dobiva zamah. Aktivno se koriste sportaši, ronioci, vojnici, vozači i uredski radnici.

Uređaji za provođenje kostiju ne pokrivaju uši, tako da osoba može slušati glazbu ili komunicirati na telefonu te istodobno reagirati na okolne zvukove.

Prema statistikama, prometna policija, samo preko 9 mjeseci prošle godine i samo u Moskvi i regiji na cesti, ozlijeđeno je preko 400 biciklista. Slušalice s koštanjem zvuka pomoći će smanjiti ovu tužnu figuru: biciklist će čuti signal automobila, čak i ako glazba svira u slušalicama. Slušalice udobno sjedaju na glavi, ne ometaju žice i traku za glavu, mogu se nositi s naočalama i kacigom.

Što će biti zvuk u slušalicama za provođenje kostiju

Za razliku od zvuka koji ste navikli koristiti konvencionalne slušalice. Najočitija razlika – s provođenjem kostiju, bas se osjeća, ali se ne čuje. Osnovica slušalica je piezo-zvučnik koji pretvara zvuk u vibracije, a oni, zauzvrat, prenose visoki bas kao vibracije i osjećate glazbu sa svojim tijelom. Tehnologija provođenja kostiju bi se trebala svidjeti ljubiteljima glazbe koja doslovno zasjeda zbog debelog basa.

U ovom slučaju, u dobrim slušalicama nema izobličenja, padova, mucanja ili zvučanja – to je sva glazba, ali s vibracijama umjesto dubokih basova.

Drugi definitivni plus: slušanje glazbe u slušalicama kostiju smatra se sigurnijim za sluh, jer su naše kosti jače od bubnjića. I suprotno popularnim uvjerenjima, vibracije iz slušalica neće vas na bilo koji način povrijediti. Zatvori svoje uši prstima i reci nekoliko riječi. Čujete li se? Zvuk vlastitog glasa koji razumijemo uz pomoć istih kostiju. I to, usput, objašnjava zašto se u snimanju čini drugačijima.

Zašto trebate slušalice za provođenje kosti, ako niste sportaš

Situacije kada je vođenje kosti vrlo povoljno, puno:

  • radite u uredu i komunicirate u Skypeu, slušajte glazbu, ali važno je da čujete o čemu razgovaraju kolege;
  • u večernjim satima gledate filmove, a u susjednoj sobi dijete spava;
  • puno vozite, ali morate odgovoriti na pozive;
  • Ne možete šetati ulicom bez glazbe, ali brinuti se za sigurnost na cesti;
  • stalno slušate glazbu ili audioknjige, ali se bojite pokvariti sluh.

  Što dati Apple fan za novu godinu

Vi sigurno možete zapamtiti primjere kada se poveća koštanje zvuka. Osim toga, to je samo vrlo znatiželjno: zatvorite uši svojim prstima, pričvrstite na lakat slušalice Aftershokz i čut ćete glazbu!

Koje slušalice odabiru kosti

Lider na tržištu za slušalice konduktiviranja kostiju je Aftershokz. Skupili smo nekoliko modela slušalica, različiti u karakteristikama i cijenama.

Aftershokz Sportz Titanium

Najmlađi model i najjeftiniji su žičane slušalice bez mikrofona s laganim titanskim trakom za glavu. Zvučnici su jednostavniji nego u naprednijim modelima, a razuman slušatelj će osjetiti da se niže frekvencije razlikuju lošije.

cijena: 3 490 rubalja.

Za uporabu u uredu ili za računalne igre, slušalice Aftershokz Sportz Titanium s mikrofonom, koje su nešto skuplje, učinit će.

Aftershokz Bluez 2S

Jedna od prvih uistinu zamjetljivih slušalica, koja je zamijenila uobičajeni Bluez 2. Oni su, usput rečeno, bili prilično uspješni: odjednom su čak prodavani u službenoj Apple trgovini.

Bežična slušalica s plastičnom glavom: plemenit dizajn, nekoliko svijetlih boja. Ovim modelom može se reći, započela je nova era za tvrtku – primijenjene su prve tehnologije koje su pružale visoku kvalitetu zvuka i izvrsnu izolaciju.

cijena: 6 990 rubalja.

Aftershokz Trekz Titanium

Glavni brod u liniji Aftershokz – model Trekz Titanium. Prilikom izrade, tvrtka je uzela u obzir sva pitanja i želje korisnika: poboljšana je reprodukcija glazbe, preuređena je mikrofona, a značajke zvučne izolacije doslovno su reinventirane.

Traka za glavu je poboljšana: sada je teška i vrlo fleksibilna, može se vezati gotovo u čvoru.

Slučaj je zaštićen od prašine, prskanja i znoja, što čini takve setove vrlo popularnim među sportašima. Drugi plus je do 7 sati kontinuiranog rada.

Trekz se lako može kontrolirati izravno iz kućišta. Jedna funkcijska tipka prikladno je postavljena izravno na zvučnik. Klikom na njega možete odgovoriti na poziv, zaustaviti i ponovo pokrenuti glazbu.

  60+ pozadina za Apple Watch

U nekim recenzijama o slušalicama za kostiju, korisnici se žale na lošu zvučnu izolaciju: svi oko njih čuju se igrati sa slušalicama. Ovaj očigledan zvuk bio je u ranijim verzijama slušalica – Bluez i Bluez 2S, djelomično sličan efekt zadržan je u žičanim modelima, ali je već bio suzdržan.

Na Trekz Titanium ovaj je problem riješen: kod prosječnog volumena, ugodan za slušatelja, okolni zvukovi se ne čuju ili se barem ne razlikuju. Dodatna zvučna izolacija omogućuju bolje prijanjanje glavi.

cijena: 8 990 rubalja.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top