ОБЩ ПРЕГЛЕД: AfterShokz Trekz Titanium – слушалки за костна проводимост за спорт и живот в града

Продуктите AfterShokz вече са на страниците на Lifehacker. Последният път, когато изпробвах слушалките Bluez 2, но това беше първото преживяване на използването на технологията за костно предаване на звук и следователно впечатленията бяха малко замъглени от необичайните и необичайни усещания. Сега, когато вече не съм новост да вибрирам със собствения си череп, мога да тествам най-новия модел костни слушалки – AfterShokz Trekz Titanium – и да направя по-компетентно мнение.

проблем

Сега е оптималното време за закупуване на улични слушалки. Средната температура се катери уверено, снегът падна, пътищата изсъхнаха. Време е да вземете маратонки и да подготвите велосипед.

Не знам как сте, но в нашия град броят на автомобилите непрекъснато расте. Лесно е да забележите. Конфитюри и конфитюри се образуват там, където никога не са били. Автомобилите буквално се намират навсякъде, водачите закъсняват, бързат, смущават се, нервни и нарушават правилата за движение. За тези, които са принудени да играят спортове в този хаос, има малка радост.

Поддържането на възможност да чуете какво се случва наоколо по време на бягане или каране на велосипед е жизненоважно. Вероятно сте виждали как човек в слушалките слиза на улицата и изобщо не реагира на околната среда. Понякога една кола буквално се промъква зад пешеходец и само силен “бийп-бип” кара човек да се върне към реалността и да обърне внимание на опасността. Много добре, когато това се случи в ярда: колата се движи бавно, пешеходците също ходят спокойно …

Когато действието преминава към пътя и ходенето се заменя с джогинг и още повече с велосипедна скорост, всички участници в движението имат по-малко време и възможност да реагират. В такива ситуации идва звездният час на космените слушалки.

Aftershokz Trekz Titanium

За костната проводимост

Ние, слушалки, които използват технологията костната проводимост, че няма алтернатива, тъй като всички други видове, като се започне с лъжливи и таблети и завършва с пълна дължина отворени и затворени, или частично или изцяло покриват ушния канал, и лошо влияние върху способността да чуя какво се случва наоколо. Има преносими високоговорители, но това е напълно различна категория аудио оборудване, което не може да се сравни с тегло и размер на слушалките.

Костните слушалки оставят слуховия канал напълно отворен и не пречат на слуха какво се случва наоколо.

Aftershokz Trekz Titanium

Звукът се предава не само във въздуха. Нашите кости също пренасят вибрации във вътрешното ухо и ниските честоти преминават над твърдото дори по-добре, отколкото във въздуха. Запишете гласа си на рекордера и слушайте записа. Ще откриете, че речта е изкривена и звучи значително по-висока. Всъщност, в този момент чувате гласа си точно като другите. Просто тези вибрации, особено басите, които преминават над костите, не се улавят от микрофона.

Бетовен също използвал свойството на костната проводимост, когато започнал да чува проблеми, а първият слухов апарат, базиран на тази технология, бил изобретен в началото на 20 век.

усещания

Космическите слушалки възпроизвеждат наистина ниски и средни честоти, а с увеличаване на силата на звука вибрациите се засилват толкова, че те ясно се улавят от кожата. Това е много необичаен ефект и на пръв поглед изглежда, че слушалките ви гъделичкават, но когато свикнете с него, просто спрете да го обръщате внимание.

Да разберем какви звуци идват през костите и които във въздуха са много прости. Достатъчно е да издърпате леко слушалките, така че да спрат леко на главата, а наситеният долен обхват веднага ще изчезне.

Ако оценявате звука на AfterShokz Trekz Titanium като цяло, най-точното определение ще бъде “музика наведнъж отвътре и отвън”. Това усещане не може да се постигне дори при най-запечатаните гащи и големите затворени слушалки. Още по-интересно е, когато започнете да обръщате внимание не само на силната музика, но и на пълнотата на възприемането на околните звуци.

Aftershokz Trekz Titanium

Мозъкът обработва два аудио потока наведнъж и изглежда, че имате четири уши. Вероятно, когато музиката се научи да се излъчва директно в мозъка, усещанията ще бъдат същите.

недостатъци

Ако използвате костни слушалки по предназначение, т.е. на улицата, няма да има недостатъци. Но в тиха среда с присъствието на много хора, за да добавите много обем ще бъде неподходящо. Очевидността за другите е чудесна.

ергономия

Оценката на ергономията AfterShokz Trekz Titanium е най-добре в сравнение с по-ранните модели AfterShokz и по-специално Bluez 2, с които вече съм раздавал. Инженерите са свършили добра работа с оптимизирането на дизайна, а носенето на Trekz Titanium е по-удобно. Първо, има по-добра форма на завои, поради което слушалките се държат върху ушите. Те седят като изляни, не разбиват и не летят. Покритието е направено от влагоустойчив материал и не предизвиква неприятни усещания.

В лявата слушалка има отделен голям бутон за получаване на повиквания и управление на музика. Намерете пръста си и го натиснете удобно, натискайки ясна и очевидна.

Aftershokz Trekz Titanium

Бутоните за управление на силата на звука се намират на ръба зад дясното ухо и не създават проблеми с достъпа до тях.

Aftershokz Trekz Titanium

надеждност

Рамката е направена от някаква сплав, използваща титан, както се казва в името на модела за слушалки, и е покрита с гумиран материал. Моите познания в металургията не са достатъчни за обективно преценяване на целесъобразността на добавяне на титан към сплавта, която трябва да бъде гъвкава и затова ще говоря само за действителните усещания. Предницата е всъщност много гъвкава, с добре регулирана еластичност. Съдейки по няколко дни активно използване, той е устойчив на износване и не губи твърдостта си. Слушалките не излизат навън и не притискат прекалено силно към главата, няма никакъв дискомфорт изобщо.

Възможно е титан да се използва и за намаляване на теглото на слушалките. С металния дизайн AfterShokz Trekz Titanium тежи само 36 грама, което е 5 грама по-лек от напълно пластичния Bluez 2.

Слушалките са изработени в съответствие със стандарта IP55, т.е. те не се страхуват от пот или дъжд. След умишлено изобилно поливане AfterShokz Trekz Titanium не загуби ефективност.

характеристики на

Тип слушалки: безжичен, се свързва с всяко устройство, което поддържа Bluetooth
Тип връзка: Bluetooth 4.1
Безжичен обхват: 10 м
Поддържани профили: A2DP, AVRCP, HSP, HFP
Тип високоговорител: преобразуватели за костна проводимост
Честотен диапазон: 20 Hz ~ 20 kHz
Чувствителност на високоговорителите: 100 ± 3 dB
Чувствителност на микрофона: – 40 dB ± 3 dB
Тип батерия: Литиево-йонна
Непрекъснато време за работа: 6 часа
Пълно време за зареждане: 1,5 часа
Тегло: 36 грама

в общия

AfterShokz Trekz Titanium са чудесни за ходене и спорт в градската среда. Разбира се, не всеки е готов да плати 9 хиляди за специализирано устройство, но ако вземете предвид високата цена, коригирана за намаляване на риска, за да стигнете под колата, докато бягате или карате велосипед, се оказва, че не е толкова скъпо.

Lifehaker благодари на онлайн магазина Medgadgets.ru за устройството, предвидено за тестване.