Koppenhága titkos helyszínei, amelyeket nem talál egy tipikus útikönyvben

A város története a XI. Században kezdődött. Aztán egy tengerparti falu “Havn”, és most Koppenhága az egyik virágzó európai főváros. Mint minden ősi városban, Koppenhágában sok csodálatos látnivaló van.

1. Tuborg tornya

A dánok azt mondják, hogy Margaret király mellett, akik mellesleg nagyon tisztelik őket, egy másik királyuk van – a sör “Tuborg”. Margaret II. Tantárgyai annyira szeretik őt, hogy 1888-ban még egy emléktárgyat is felhelyeztek a Tuborgba. És még mi!

A Tuborg torony egy 26 méteres sörösüveg, mely márkanév címkével rendelkezik. Hogy becsültük a skála méretét: ebben a “edényben” kb. Másfél millió szokásos sört sörözhetünk.

Amikor az emlékmű csak épült, gyakran hasonlították össze a párizsi Eiffel-toronnyal. És mindez azért, mert ez volt az első dániai építés, amely hidraulikus emelővel volt felszerelve, amely felemelte a közönséget a csúcsra, a megfigyelő fedélzetre, a “forgalmi dugó” területén.

Kezdetben a torony található, a város központjában, nem messze a City Hall (a dánok meg akarta mutatni, hogy mennyire büszke az üveges sör az Északi Ipari Kiállítás (Nordic szakkiállítás)), és akkor költözött a régió Hillerød. De a Tuborg megfigyelő fedélzetéről még mindig csodálhatja Koppenhágát.

cím: Hellerup

Fotó: 1, 2, 3

2. A Tükörház

Ha úgy gondolja, hogy Koppenhága építészete rendkívül ügyes házak narancssárga tetővel és lenyűgöző palotákkal, akkor mélyen téved. Koppenhága egy modern város, ahol a design nagyon fejlett.

Meglepő példa a “Mirror House”, amelyet 2011 őszén építettek a Central City Parkban. Ez az MLRP tervezési és építészeti stúdió létrehozása, amely feladata egy olyan épület létrehozása, amely tökéletesen illeszkedik a park tájjába. A támogatáshoz tükrök (vagy inkább polírozott acéllemezek) jöttek – a homlokzat egy részével szembesültek. Ennek eredményeképpen a falon tükröződő park természetes átmenetet hoz létre a szerkezet és a táj között.

Éjszaka a “tükrök” zárva vannak, és a ház teljesen normálisnak tűnik, délután pedig, mint egy mágnes, felszólítja őket, hogy sétáljanak a parkban.

cím: Fælledparken, Blegdamsvej / Frederik V vej sarokja
honlap: mlrp.dk

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

3. Guinness Rekord Múzeum

Tudta, hogy a világ leghosszabb vödörének hossza 339 cm? És mi volt az a név, aki 18 kerékpárt evett? Mindez és még sok mindent megtudhatsz a koppenhágai “Guinness Világrekord Múzeumban”.

Alapítója – a híres amerikai karikaturista művész, újságíró (vagy inkább, ahogy azt ma mondtam), egy blogger és Robert Leroy Ripley utazó. Azt álmodta, hogy baseball játékos lesz, de a sors a maga módján döntött.

Ripley egész életében átkutatta és megtalálta (!) Valami szokatlan, csodálatos fantáziát. Több mint 200 országot látogatott meg, és minden útról különös dolgot hozott. Fokozatosan a gyűjteményt gyűjtötték össze. Eddig a világnak körülbelül 30 Ripley múzeuma van, melynek neve “Hidd el, vagy sem”.

Láttam 201 országot, köztük Hell (Norvégia), és a legfurcsább dolog, amit valaha láttam az ember. Robert Ripley

Koppenhágában, a neve Mr. Ripley kapcsolódik, mint két múzeum: „Hiszed vagy nem” (ez található Rådhuspladsen 57) és a „Guinness World Records Múzeum.”

Az utóbbiban, ahogy már említettük, összegyűjtjük a Guinness-könyvben szereplő világrekordok létesítményeit. Emellett külön helyiségei a Michael Jackson popkirálynak és a hollywoodi diva Marilyn Monroe-nak szentelték. E tekintetben a Guinness World Records Múzeum nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek érdeklődésére is számot tart.

cím: Ostergade, 16
honlap: ripleys.com
Munkaidő: június 15-től augusztus 31-ig – naponta 10: 00-22: 00 között, az év hátralévő részében – csütörtökön és vasárnap 10: 00-18: 00 között, pénteken és szombaton – 10:00 és 20:00 óra között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

4. Ørestad Főiskola

A Főiskola Erestad egyedülálló oktatási intézmény. Főbb alapelvei a kreativitás és az innováció. Ott a diákokat arra tanítják, hogy éljenek és dolgozhassanak olyan társadalomban, ahol a tudás és a tapasztalat a legmagasabb. A testület ismert innovatív tanulási megközelítések, valamint az a tény, hogy a falai között nincs különbség „tanuló / tanár” – a tanárok és a diákok is, először az összes partner. Emellett az Erestad olyan erősen fejlett IT-környezetet jelent, amelyet a diákok “virtuális kollégiumnak” neveznek.

Nem szabványos pedagógiai megközelítés tükröződik az építészetben. Ørestad 2007-ben épült, az építési projektet a 3XN építészeti stúdió tervezte, melyet Kim Herfort Nilsen vezetett.

Az épület szíve egy spirál lépcsõs átrium. Mindkettő a fő “közlekedési artériák” és a közös találkozóhely. A főiskolán nincsenek olyan osztályok és közönségek, amelyekhez hozzászoktunk. Az építészek feladata az volt, hogy olyan egyedi környezetet hozzanak létre, ahol a tanárok és a diákok képesek együttműködni egy olyan formában, amelyik számára alkalmas. Ennek köszönhetően a hatalmas narancssárga párnákon fekvő diákok a kezükben hordozható számítógépekkel rendes képet alkotnak az Erestad College-ról. Vadul? Mit tanulhat ezzel a megközelítéssel? Mindazonáltal az Ørestad falain jó szakemberek vannak a közönséggel kapcsolatban, mert pedagógiai elve egy újabb felelõs hozzáállása az oktatáshoz.

  Mindent a schengeni vízumról: mi az, miért van szükség, és hogyan szerezzük meg

cím: Ørestads Boulevard, 75
honlap: oerestadgym.dk

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

5. Jens Olsen csillagászati ​​órája

A csillagászati ​​óra olyan mechanizmus, amely szimulálja a naprendszerét, és mutatja a bolygók időjét, dátumát és mozgását. A leghíresebb csillagászati ​​óra talán az Astravarium Giovanni de Dondi. De Koppenhágában saját csillagászati ​​órája van.

A dán ékszerész Jens Olsen (Jens Olsen) tervezte. Egy nap, amikor Európába utazott, Olsen látta a strasbourgi katedrális óráját, és “megbetegedett”. Megtanulta az óraipar és elkezdte fejleszteni az óráját. Ezek az egész életének célja lett. 1932-ben elkészült a projekt. De annak végrehajtásához pénzre volt szükség – a következő 10 évben a finanszírozáskeresésre került sor. Aztán még 12 évvel az építkezésen. Ennek eredményeképpen 1955. december 15-én az óra a Frederick IX dán király elindult. Sajnos, Olsen nem élte ezt, de az órát az ő tiszteletére nevezték el.

A Jens Olsen órája 15.448 darabból áll. Megmutatják a hét, a hónap, az év, a világ és a nap, valamint a különbségeket. Az egyik lemez meg tudja mondani az időt bárhol a Földön, másrészt a napkelte és a naplemente idejét. Az óra egy speciális szakasza a dániai Dávid éghajlatának térképét mutatja. Ezenkívül Olsen mechanizmusa mutatja a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz és a Föld körüli mozgását a Nap körül.

A csillagászati ​​órák munkáját megtekintheti a koppenhágai városháza épületében.

cím: Radhuspladsen, Városháza
Munkaidő: Hétfőtől péntekig – 8:30 és 16:30 között, szombaton – 9: 30-tól 13: 00-ig

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

6. Strandszigetek Brygge

A Københavns Havnebade szokatlan városi strandok hálózatát kínálja. Ezek a városi töltés mentén helyezkednek el. Jelenleg 4 ilyen tárgy van a fővárosban, a legnépszerűbb az Izland Brugge területén található, az Amager-szigeten.

Az Izland Brugge az Øresundi-szoroson fekszik, összesen 600 fő befogadására képes. A fürdőház területén eredeti medencék vannak. Két közülük gyermekek. A harmadik hossza kb. 50 méter, és kiválóan alkalmas a merülésre és a ugródeszkás ugrásra. By the way, az utóbbi 2003-ban épült a JDS Architects és a Bjarke Ingels Group projektjére.

Ha nyáron koppenhágát látogatsz, és szép napod lesz, győződjön meg róla, hogy ellenőrizni fogja az egyik ilyen strandot. Teljesen különböznek a miénktől, nagyon szórakoztató és aktívan tölthetünk időt.

cím: Szigetek brygge

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

7. Siló tornyok

Az “Izland Bruges” területén van egy másik szokatlan hely. Egyszer, a közepén a huszadik század, ez volt a fő magtár tartozó dán szójabab növény, de az 1990-es években a vállalat zárt, és az egykor ipari területen kezdtek megjelenni házak és irodák. Tehát 2002-ben az elhagyott siló tornyokat úgy döntöttek, hogy átépítik a modern, kényelmes lakóépületet.

2005-ben az “Izland Brugge” rakparton megjelentek az iker tornyok Gemini Residence (latin “Gemini” – az állatöv “Gemini” jele). A projektet a jól ismert holland építészeti iroda (MVRDV) tervezte és hajtotta végre, amely például WOZOCO apartmanokat épített Amszterdamban.

MVRDV szakértők és ezúttal találtak egy egyedülálló építészeti: a 42 méteres torony csatlakozott formájában végtelen jele, a helyiségek tárolására használt takarmány, átalakítható egy tágas előszoba, lépcsők és felvonók, lakások elhelyezett, a falak mentén, és minden teljes hosszára tulajdonítottak erkéllyel. Ennek eredményeképpen a tornyok kiderült, mint a jövőbeli filmről készült képek, valószínűleg leszármazottai fognak élni ilyen lakásokban.

Az épületben 84 apartman található. Építési költsége 163 millió dán korona (kb. 29 millió dollár). Ezt a csodálatos struktúrát nem csak kívülről, hanem belülről is meg lehet nézni. Mivel azonban a Gemini Rezidencia egy privát domain, előzetesen meg kell állapodni egy látogatásról.

cím: Szigetek Brygge, 32
honlap: geminiresidence.dk

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

8. Munkavállalói Múzeum

A “Munkavállalói Múzeum” vagy az “Arbeyder Múzeum” egy olyan múzeum, amely a 19. és 20. század fordulóján a dán főváros munkásosztályának életét szolgálja. Olyan helyen található, ahol egyszer lelkes harcosok a munkások – Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg és Vlagyimir Ilyich Lenin jogaiért.

A múzeumnak mintegy 63 000 kiállítása van, köztük 12 000 műalkotás. A kiállítás legérdekesebb része a múlt század 50-es évekbeli munkásságának szentelt. Láthatja, hogyan éltek, hol vásároltak ételeket, és hogy a koppenhágai munkások szórakoztattak akkoriban.

  Prága olyan helyszíneit, amelyeket nem találsz tipikus útikönyvben

Még a múzeumban is elbeszélik a Thorwald-ot – egy olyan szegény családból származó leszármazottja, aki 10 éves korában kezdte pályafutását, majd Dániának államminiszterévé vált.

Emellett a múzeumban gyermekszoba, kávézó és ajándékbolt található.

cím: Romersgade, 22
honlap: arbejdermuseet.dk
Munkaidő: naponta 10:00 és 16:00 óra között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

9. Koppenhágai Skate Park

Koppenhága a kerékpárosok városa. Az autó vezetése drága, hosszú és nem környezetbarát, ezért sok ember kétkerekűre költözött. Azáltal, hogy a betanítási még turisták – bárki vehet egy kerékpárkölcsönzés egy speciális parkoló, így arra, hogy vállalják egy pár koronát, és roll a dán fővárosban, amennyit csak akar.

De a kerékpár nem az egyetlen lehetőség Koppenhágán való utazásra. A város is nagyon fejlett skate-mozgás. És pontosan ott van Európa egyik legnagyobb skate parkja. Ez utal az ajtó típusára, vagyis a fedett skate parkra.

Belül – hatalmas 4 méteres rámpa, ahol a lágy sugár és egy nagy roll-in (átmenet a síkágyas az emelkedés) és kiváló medencék (medencék síelés).

A kényelmes infrastruktúra mellett a CPH skatepark is híres arról, hogy van egy skateboard fesztivál a Copenhagen Pro-nál. Ez egy nagyon rangos verseny, amely évente számos sportolót vonz a világ minden tájáról. Sokan közülük valódi csillagok a gördeszkázásnál.

Ha tudod, hogy gördeszkázz vagy gördeszkázz és szereted az aktív pihenést, akkor nem találsz jobb helyet Koppenhágában.

cím: Enghavevej, 80
honlap: copenhagenskatepark.dk
Munkaidő: Hétfõn és pénteken – 19:00 és 23:00 óra között; Kedd, szerda – 14:00 és 21:00; Csütörtök – 14: 00-20: 00; Szombaton és vasárnap 12:00 és 19:00 között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

10. A sarkkör

Ha jön a koppenhágai több mint két napig, ha már látta az összes kulturális és történelmi látnivalók, a város központjában, biztos, hogy megy a Koppenhágai Állatkert. Ez az egyik legrégebbi állatkert Európában (1859-ben alapították) – ott sok érdekes dolgot talál.

Például szinte egy igazi “sarkkör”. Ez egy darab a déli sarkvidékről. 2012-ben az állatkert vezetése úgy döntött, hogy ideális környezetet teremt a jegesmedvék számára. Ehhez egy grönlandi, egy-egy-egy ismétlődő tájat építettek, hatalmas sziklákkal, kavicsokkal és gyenge vegetációval.

Szintén a medvék számára a Sarki-óceán egy darabját hozta létre – egy hatalmas medencét, amely 2,500 köbméter vizet tartalmazott. A medence falai átlátszóak, alatta egy alagút helyezkedik el, amelyen keresztül a látogatók megfigyelhetik, hogyan viselkednek a jegesmedvék a víz alatt. A Koppenhágai Állatkert Északi-sarkkörén megtanulhatja, hogy a sarki medvék hogyan termelnek táplálékot, mivel ilyen kemény éghajlaton élnek.

Ezen túlmenően, a fény és hanghatások a benyomást keltik, hogy valóban északi sarkkör felett -, akkor látni az északi fényt, hallja a szél üvöltve közepén a jég, mint a hó csikorgott a lábad alatt ragadozók.

cím: Roskildevej, 38
honlap: zoo.dk
Vicki: Koppenhágai Állatkert
Munkaidő: Az állatkert nyitva tartása az év időtartamától függ – szeptemberben hétköznapokon 10:00 és 17:00 között, hétvégén és ünnepnapokon – 10:00 és 18:00 óra között tart nyitva

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

11. Ház nyolc

Koppenhágában van egy csodálatos “Ørestad” nevű terület (Ørestad). Ez egy teljesen új terület – mintegy 15-20 évvel ezelőtt még nem volt a főváros térképén. “Erestad” emlékezteti a jövő városait, és már sikerült saját látnivalókat kidolgoznia.

Egyikük egy nyolcadik alakú ház – 8TALLET. Ez Koppenhága és Dánia egész lakóépületének legnagyobb lakossága, területe 62 000 m2, melyből 10 000 kereskedelmi célú objektum található. Az épületben 501 apartman található: 92 lakóház, 109 lakóház és 273 apartman.

A ház 2010-ben épült Bjarke Ingels (Bjarke Ingels) projektjével. Az építési költségvetés 543,5 millió dán korona volt – közel 96 millió dollár. A ház több tekintélyes építészeti díjat is kapott. Tehát 2011-ben a Világ Építészeti Fesztiválon (WAF) a 8TALLET a legjobb otthont jelentette az életnek.

Ez a szokatlan szerkezet nyitott a turisták számára, de a látogatókat sürgetik, hogy ne felejtsék el, hogy a G-8 egy privát domain.

cím: Richard Mortensens Vej, 81
honlap: 8tallet.dk
Munkaidő: Hétfőtől péntekig 10: 00-16: 00 között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

12. Experimentarium

Hivatalosan ez a mérnöki és tudományi múzeum. De azért, hogy őszinte legyek, nem hívhatjuk a “Experimentarium” -nak a múzeum nyelvét. A szórakoztató központ, egy őrült tudós laboratóriuma – bármi, csak nem múzeum!

  Lowcosters: milyen és hogyan működik + 29 olcsó légitársaság és 3 keresőmotor

Végtére is, a múzeum kiállításai pontosan lefektetett üvegpolcokon. És itt minden téma “élő” – lehet és meg kell érni!

A “Experimentariumban” számos állandó és ideiglenes kiállítás van.

Minden ember úgy véli, hogy egyedülálló, de fiziológiailag minden ember ugyanaz. Ezt biztosíthatja a kiállítóteremben “Te és én: egy ember a fejtől a lábig”. Ott megnézheti az emberi test belsejét, megmérheti tüdeje kapacitását, megtudhatja, hogyan működik az agyad, milyen erős vagy, mennyire bájos, mennyire tartós vagy, és hány kísérletet végezhetsz.

Az “Energia” csarnokban mindenki megtudhatja ezt a jelenséget: az energia típusát, honnan származik és hogyan költik el? Ön képes lesz arra, hogy érezze a “jövő szaga” és “a jövő éghajlatát”.

De a gyerekek, minden bizonnyal, mint a speciálisan létrehozott pavilon számukra. By the way, Koppenhágában sok gyermek és hely van a szabadidős. A “Experimentariumban” a baba egy fiatal Einstein lesz, és sokat tanul a körülötte lévő világról.

A “Experimentarium” ideiglenes kiállításai között most dinoszauruszok, találmányok és vizek szentelt munkatermei vannak.

A “Experimentarium” laboratóriumaiban bemutatják, hogyan repül a léggömb, hogyan találja magát egy hatalmas szappanbuborék belsejében, és hogyan látja a szemét a szem.

Ebben a “múzeumban” az egész családot az egész családdal töltheti, és nem is veszi észre, hogy az idő múlik. A belépés 3 éves gyermekekkel érhető el.

cím: Hellerup, Tuborg Havnevej, 7
honlap: experimentarium.dk
Munkaidő: Hétfő, szerda-péntek 09: 30-17: 00 között, kedd 09:30 és 21:00 között, hétvégén és ünnepnapokon 11: 00-17: 00 óra között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

13. Vízalatti szobor: “A víz és a hét fiú”

Koppenhágának egyik fő látnivalója természetesen a Kis Hableány szobra. De nem sokan tudják, hogy Hans Christian Andersen meséje a tengeri lény szerencsétlen szerelmének az ember számára nem más, mint az ősi dán epikus értelmezése.

A legenda szerint egy nap egy fiatal parasztasszony, Agneta sétált a part mentén, és hirtelen a tengerfenékből megjelent a víz. Kinyújtotta a kezét, és azt mondta: “Gyere velem.” A lány első látásra beleszeretett, és követte a vizes. Hét fia született, és amint azt mondják, örökké örülni fognak. De aggodalmasan Agneta, aki a legfiatalabb fia bölcsőjében ült, hallotta a harangokat a földről. A szíve szigorúbb lett – így elszalasztotta a házat. A lány elkezdte megkérni a férjét, hogy engedélyezze a templomba járást. Hagyta, hogy víztem, de több feltétel mellett: ne hagyd, hogy a hajam a templomban maradjon, és ne álljon térden, és nem látja anyámat. Agneta egyetértett, de nem követte a férje utasításait.

Elment a partra, és nem jött vissza a tengerbe. Azóta Vodyana és hét fiai vártak rá.

Ezt a történetet a művész Suste Bonnen immortálta. Tekintse meg, hogy a víz és a gyermekei “várakoznak” Agnetre, egy szép napon, a Højbro hídján állva.

cím: Holmens csatorna, Højbroplads és Christiansborg között, a Højbro-híd

Fotó: 1, 2, 3

14. A Blue Planet Oceanarium

Egy másik csodálatos hely – a “Blue Planet” oceanarium. És bár földrajzilag Koppenhága külvárosában található. Ezenkívül könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel.

A dán akvárium története a távoli 1939-ben kezdődött, és 2013 tavaszán új “lakóhelyét” nyitották meg. Ez a nagy hullámhosszú hullámforma a 3XN stúdió által tervezett és Öresund-öböl partján található.

Az akváriumban több akvárium található. Például az “óceán” – négymillió liter víz van rajta, melynek vastagsága úszkál. Az “Evolution” akváriumban bolygónk egyik legősibb lakóját láthatjuk – a teknősöket, az aligátorokat stb. A “Coral Reef” pavilon bemutatja Önt a különféle fényes tengeri halak, például a bohóchalok számára. És a “hidegvíz” csarnokban megtudhatja, milyen méretű tokhalok érik el, és hogyan változik a kopoltyú színe, leereszkedve az aljára.

A kék bolygó területe mintegy 10 000 négyzetméter, ezért jobb, ha egész napot tervez a látogatása számára, ami Koppenhágának gyönyörű vége lehet.

cím: Kastrup, Jacob Fortlingsvej, 1
honlap: denblaaplanet.dk
Munkaidő: Hétfő 10:00 és 21:00 között, keddtől vasárnapig – 10:00 és 18:00 óra között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

A dánok azt mondják: a tenger gyönyörű a partról, a tengerpart gyönyörű. Koppenhága gyönyörű mindenütt. Egy mesés, egy kicsit titokzatos, ugyanakkor nagyon modern és fejlett város nem hagy el közömböset.

Ha megtalálja titkos helyeit Koppenhágában, győződjön meg róla, hogy elmondja nekünk a megjegyzésekben.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top