Miten voittaa ahdistusta, kun et voi “vain rauhoittua”

Kansallisen mielenterveystyön mukaan on olemassa useita erilaisia ​​ahdistuneisuushäiriöitä. Yksi yleisimmistä on yleinen ahdistuneisuushäiriö. Hän on tunnettu siitä, että jatkuva liiallinen ahdistuneisuus, jännitys ja pelko, jotka eivät riippuvat ulkoisista tekijöistä, ja mukana voi olla fyysisiä oireita, kuten “hermostunut vatsa”, hengenahdistus ja sydämentykytys.

Yleinen ahdistuneisuushäiriö liittyy epäoikeudenmukaiseen pelkoon
Anjan Chatterjee / Flickr.com

Ahdistuneisuushäiriö eroaa stressistä. Stressi on tyypillinen elimen reaktio ulkoiseen paineeseen tai uhkaan. Tämä on normaalia. Ahdistus on päinvastoin epänormaali reaktio, kun pelko aiheuttaa tavallisia asioita, kuten sosiaalisia vuorovaikutuksia, laskujen maksamista tai töiden tekemistä.

Ahdistuksen aikana aivojen alueet, jotka ovat vastuussa “osumasta tai ajetuista” reaktioista, aktivoituvat, etkä voi lopettaa sitä halutessasi. Tämä tila ei anna sinun tehdä päätöksiä edes yksinkertaisimmissa kysymyksissä ja aiheuttaa monia ongelmia.

Mutta miten voidaan selvittää, onko ahdistuneisuushäiriö tai onko henkilö altis muille psyykkisille sairauksille, kuten masennukselle?

Ahdistus ei tule yksin, ja sitä on vaikea havaita.

Ahdistus on usein virheellistä jotain muuta. Esimerkiksi joku tulee puolueeseen, jossa hän ei tunne ketään, hänellä on huono kokemus vieraiden käsittelemisestä ja vieläkin enemmän meluisassa yhtiössä. Hän alkaa olla hämmentynyt ja ahdistus takavarikoi hänet niin paljon, ettei hän voi sanoa sanaa, puhumattakaan perehtyä jokuin ja aloittaa itse keskustelun.

Jätettyään puolueen, joka muuttui todelliseksi kidutukseksi hänelle, saattaa ajatella, että hän käyttäytyi suljetulla tavalla masennuksen vuoksi. Mutta jos kaikki nämä ihmiset eivät olleet välinpitämättömiä hänelle ja hän mielellään puhuisi heille, nauroi ja tanssii, mutta ei pelkästään voinut pelätä, joten hänellä ei ole masennusta.

Loppujen lopuksi halu olla hauskaa ja kommunikoida hänen kanssaan oli, mutta niin ei sallinut sosiaalista ahdistusta. Hänen takanaan hän istui koko puolueen huoneen kulmassa ja piiloutui lasin takana.

Tietenkin voi olla seuraus toisesta. Esimerkiksi, jos henkilö syöksyy masennukseen ja tämän vuoksi kyyneleet kaikki sosiaaliset yhteydet. Kun painetut valtiot jättävät hänet, hän näyttää “unohtavan” kommunikoimaan ihmisten kanssa. Sosiaalisten vuorovaikutusten pitkä puuttuminen voi aiheuttaa ahdistusta, kun he palaavat.

  Kuinka korjata sovellusten latausvirheet iPhonessa ja iPadissa

Yleensä henkiset ongelmat, toisin kuin somaattiset, ovat harvoin yksinään. Kun saat kylmän, tiedät tarkkaan, mitä nämä oireet ovat ja miten käsitellä niitä. Mutta ahdistuneisuus voi ilmetä itsensä ja osana muita sairauksia.

Kuten Association for oireyhtymän ahdistusta ja masennusta Yhdysvalloissa, ahdistuneisuushäiriöt yleensä havaitaan yhdessä erilaisten mielenterveyshäiriöiden, kuten syömishäiriöt, unihäiriöt, masennus, krooninen kipu, ja pitkittynyt stressi.

Et voi “vain rauhoittua”, mutta voit harjoitella tässä

Ahdistuneisuushäiriö, paniikkikohtaus

Jos kärsit ahdistuneisuushäiriöstä, suosikki sana on varmasti “rauhoittua”. Mutta tosiasia on, että et voi vain rauhoittua.

Jos riittää, että terve ihminen syventää hengitystä, laskee kymmeneen tai ajattelee jotain muuta, henkilö, jolla on ahdistuneita häiriöitä tällaisista toimista, ei selvästikään riitä.

Rentoutumisen periaate on kuitenkin sama. Kuten mielenterveyden häiriöiden ohjeistuksessa selostetaan, ahdistusta herättää “osuma tai juoksu” -mekanismi, vaikka sitä ei tarvitsisi lainkaan. Tuloksena on nopea sydämenlyönti, hengenahdistus, lihasjännitys. Jonkin ajan kuluttua tämä voi tulla tavallinen tilanne.

Rentoutumisen käytännöt auttavat elimistösi hallitsemaan ahdistushyökkäyksiä. HelpGuide suosittelee tekemään meditaatiota, oppimaan hengittämään syvään ja rentoutumaan.

Ahdistuneisuushäiriö voi valloitua meditaation kautta
Wonderlane / Flickr.com

Huomaa itsellesi tämä sana – “harjoittelu”. Tämä on jotain, joka sinun on tehtävä joka päivä riippumatta siitä, onko sinulla ahdistusta tai ei. Kun käytät rentoutumista, käytät aivoja tähän tilaan, ja kun tarvitset rentoutua, se ei ole hänelle jotain uutta ja tuntematonta.

Osa ahdistuneisuushäiriön ongelmasta on se, että et voi rentoutua, koska se tuntuu luonnottomalta. Mitä enemmän käytät rentoutumisessa, sitä luonnollisempi se muuttuu.

Ja kun joku taas kertoo sinulle: “Rauhoitu” – ymmärrätte, että paniikkikohtaus on tullut ja pystyy torjumaan tätä tilannetta. Tietenkin vain laskea kymmeneen ja rauhoittua olet todennäköisesti onnistu, mutta voit esimerkiksi poistaa huolia: lähteä paikkaan, jossa paniikkikohtaus alkaa, ja sitten valmis menemään takaisin ja rento.

  Kuinka seurata Steamin alennuksia

Tarvitset suunnitelman hyökkäysten torjumiseksi

Sivuston HelpGuiden mukaan raskas paniikkikohtaus kestää noin 10 minuuttia, joskus jopa 30 minuuttia. Jotkut ihmiset alkavat tukehtua vaikean hyökkäyksen aikana, toisten puolesta tuntuu äkillinen stressi. Joka tapauksessa se kuluu, sinun on vain odotettava.

Tässä auttaa sinua taistelemaan ahdistuneisuuksilla:

  1. Ota tauko. Jos tuntuu kasvavan ahdistusta, yritä pysäyttää, mikä aiheuttaa sen. Jos esimerkiksi tuntuu ahdistuneelta jännittyneeltä keskustelulta, pyydä keskustelukumppania keskeyttämään lyhyesti ja jatkaa myöhemmin. Älä jatka sukunimiä perheen ja ystävien kanssa, kunnes ahdistus jättää sinut. Jos paniikki ylitti sinut ajon aikana, lopeta. Yleensä, jos tilannetta voidaan hallita, poista välittömästi hälytyksen syy.
  2. Suojele itseäsi stressaavista ärsykkeistä. Selvitä, mikä aiheuttaa sinulle ahdistusta ja yritä suojautua tästä. Esimerkiksi, jos ahdistusta kohoaa meluisissa paikoissa, unohda konsertteja ja klubi-puolueita tai jättää ne ajoissa rauhaan ja yksin itsellesi tai ystävälle, joka tukee sinua.
  3. Keskity jotain muuta. Tämä voi olla vaikeaa, koska ahdistushyökkäykset eivät anna sinun ohjata huonoja ajatuksia. Mutta tämä on hieno käytäntö. Poista ärsyttävät aineet, löytä hiljainen paikka ja ajattele jotain ulkopuolisia, houkuttele itseäsi. Jos voit selviytyä ajatuksistasi, myös ahdistuksen fyysiset ilmiöt rauhoittuvat.
  4. Vapauta ulos. Shout. Itkevät. Tee ääneen kiukku. Joskus, kun ahdistus menee pois mittakaavalta, ainoa asia, joka on edelleen, on antaa kaikkien tunteiden päästä ulos. Hysteria ei kestää kauan, kehosi väsyy, ja intohimon voimakkuus laskee. Muista kuitenkin: tämä menetelmä ei sovi kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi sitä ei saa käyttää, jos sinulla on vaikeuksia hengittää tai jos olet tungosta.
Ahdistuneisuushäiriö voi valloittaa hysteriaan
Stephanie Red / Flickr.com

Ja mikä tärkeintä – älä syytä itseäsi ahdistuneisuuksista. Ne ovat yhtä luonnollisia ahdistuneisuushäiriölle, kuten aivastuneelle kylmälle.

Kyllä, et halua, että kohtaukset toistuvat, mutta älä vihaa itseäsi. Toivotaan, että ihmiset ympäristössänne suosivat turhautumista ja tarjoavat sinulle vapaan tilan takaisin.

  Mac ylikuumenee? Mitä tehdä

Ongelma (ei aina) muissa ihmisissä

Ahdistuneisuushäiriö: ongelma muissa

Joskus tuntuu meiltä, ​​että muut ihmiset voivat ratkaista ahdistuneisuuden ongelman. Esimerkiksi hyvän ystävän mukana voit turvallisesti mennä meluisaan festivaaliin: ystävällinen tuki auttaa sinua välttämään ahdistusta.

Valitettavasti tämä ei aina ole. Lisäksi ystäväsi ei ehkä tue sinua, kun ahdistus alkaa, mutta jättää sinut itseesi tai lähettää sinut rauhalliseen ja rauhalliseen paikkaan ja jatka kommunikointia ja hauskaa kaikkien kanssa.

Tässä tilanteessa voit tuntea, että olet pettänyt ja hylätty, et ole auttanut. Itse asiassa ystäväsi ei ole syyllisiä paniikkikohtauksiin (etenkään, jos hän ei tiedä heistä) ja jos syytät häntä pettämistä, se vain pilata suhteesi.

On aina helpompaa syyttää jokua kuin ottaa vastuuta teoistaan. Ja kun sinulla on ahdistusta, on erittäin vaikeaa tehdä perusteltuja päätöksiä, joten hylkäät vastuun tunteista muille ihmisille.

Kyllä, joskus ihmiset voivat ajaa sinut. Esimerkiksi sinulla on kauhea työ tai ystävä, siitä viestinnästä, jossa häiriöt ovat enemmän kuin nautintoja. Tällaisista jatkuvan stressin lähteistä voi ja sinun täytyy päästä eroon, mutta tehkää sitä paremmin, kun ahdistus jättää sinut.

Niin usein kuin mahdollista, ajattele, mitä voit auttaa itseäsi. Mitä enemmän sijoitatte hyvään terveyteesi ja rauhallisuuden tunne, sitä helpompi selviytyä ahdistuneisuudesta, kun se tapahtuu seuraavalla kerralla.

Ja miten hoidat ahdistusta ja ahdistusta?

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top