Как да преинсталирате Windows: стъпка по стъпка инструкции

1. Запазете важни данни

В процеса ще форматирате локалното устройство, на което се намира текущата версия на Windows. Просто казано, преди да инсталирате нова система, трябва да изтриете всички стари данни от нея. Съдържанието на останалите дискове трябва да остане непроменено. Но е по-добре да сте сигурни и да копирате предварително всички данни от компютъра, които се страхувате да загубите, в облака или във физическата среда.

Ако сте платили програми, инсталирани на вашия компютър, не забравяйте да прочетете правилата за работа с лицензи при преинсталиране на Windows, в противен случай може да ги загубите.

2. Създайте диск за зареждане или USB флаш устройство

Ако искате да инсталирате / преинсталирате лицензираната версия на Windows, уверете се, че имате подходящ ключ за активиране. Дори ако вече използвате активирана система и просто искате отново да инсталирате една и съща версия, старият ключ за активиране може да се похвали отново.

 • Ако вече имате стартиращ флаш памет или диск с версията на Windows, която искате да инсталирате, можете да преминете към стъпка 3. В противен случай, трябва да изтеглите картинката Windows от Интернет и да го запишете на нито един от превозвачите, съгласно инструкциите по-долу.
 • Определете версията на Windows, която ще инсталирате, и проверете дали компютърът отговаря на системните изисквания. Тази информация може да се намери на официалния сайт на Microsoft или на диска с закупените Windows. Не забравяйте също да проверите дали компютърът поддържа дълбочината на битовете на новата версия: 32 или 64 бита. За да не се прави грешка, можете да инсталирате версия със същия капацитет като текущата версия на Windows.
 • За да създадете стартиращо USB флаш устройство с изображение на Windows, намерено в мрежата, можете да използвате Rufus (с поддръжка на UEFI) и да преминете към стъпка 3.

И по-долу ще ви кажа как да създадете стартиращ диск или USB флаш устройство с официалното изображение на системата, като използвате примера на Windows 10.

 1. Отворете уеб сайта на Microsoft и кликнете върху “Изтегли сега”, за да изтеглите помощната програма за създаване на зареждащи носители Windows 10 (ако имате нужда от друга версия, изберете я в раздела Windows).
 2. Изпълнете изтеглената програма и приемете условията на лицензионното споразумение.
 3. Кликнете върху “Създаване на инсталационен носител за друг компютър”.3
 4. Изберете ръчно настройките за новата версия на Windows или оставете опцията “Използване на препоръчителните настройки за този компютър”, ако инсталирате Windows на текущия компютър. 4
 5. Решете кой тип носител. 5
 6. Посочете пътя към диска или флаш устройството, върху който ще напишете изображението.
 7. Изчакайте процесът да приключи.7

3. Заредете системата от диска или USB флаш устройството

Сега, когато имате физически носител до желания начин на Windows, ще трябва да отидете в специален BIOS софтуер среда и изберете тук памет или USB флаш устройство като източник на изтегляне.

 1. Поставете зареждащия носител с изображението на Windows в компютъра.
 2. Рестартирайте устройството. Щом компютърът отново започне да се зарежда, кликнете върху превключвателя към настройките на BIOS. Обикновено това е F2, F8, F9 или F12 – зависи от производителя на оборудването. Най-често желаният ключ се показва на екрана по време на зареждане на BIOS.
 3. От менюто на BIOS отидете в Boot partition, ако системата не ви пренасочи там веднага. 3
 4. В секцията “Зареждане” инсталирайте USB флаш устройство или устройство като източник на зареждане (в екрана по-горе, например е избрано устройство). Ако не знаете как да направите това, погледнете наоколо – на екрана ще видите съвети за управлението.
 5. Запазете промените.

Може би вместо класическия BIOS ще видите по-модерен графичен интерфейс. В допълнение, дори и в различни по-стари BIOS версии, настройките може да са различни. Но във всеки случай, редът на действията ще бъде приблизително еднакъв: отидете в менюто за зареждане, изберете източника на желания носител и запишете промените.

След това компютърът трябва да се зареди от избрания диск или USB флаш устройство.

4. Пуснете Помощника за инсталиране

1Ако сте направили всичко правилно, на екрана ще се появи Помощникът за инсталиране на Windows. Допълнителните действия не надвишават сложността на инсталирането на обикновена офис програма. Можете да следвате инструкциите на системата и да чакате файловете да бъдат разопаковани. Освен ако не трябва да изберете локално устройство, за да инсталирате операционната система и да я форматирате.

2Освен това, в процеса, бъдете готови да въведете ключа за активиране. Но ако преинсталирате Windows 10 вече активиран на вашия компютър, можете да пропуснете стъпката с ключа.

След като инсталацията приключи, компютърът трябва да се зареди в нормален работен режим.

5. Инсталирайте драйверите

Модерните версии на Windows автоматично зареждат драйверите. Но ако след преинсталиране на системата забележите, че видеокартата, високоговорителите или нещо друго не работи правилно, можете да използвате програмата, за да заредите автоматично драйверите. Подходящ е например безплатен Booster Booster.

След като приключите с всичко това, можете да започнете работа. Компютърът трябва да е готов.