Kako prestati kritizirati sebe

Prvo, pogledajmo kako samokritičnost postaje sastavni dio života osobe.

Na kojim modelima naš um funkcionira

1. krug

Pješačimo u načinu bez prekida. Možda zvuči kao da smo zarobljeni u nekoj vrsti mentalne zamke. No, u stvari, činjenica da mozak radi ciklički, nema ništa loše. Naprotiv, divno je.

Stabilnost, sigurnost i naše urođene “postavke” pomažu nam da ostanemo na površini. Čini nam se da samo krećemo noge. Ali svaki put kada hodate, mozak radi kroz isti program. Istodobno možemo voziti i slušati glazbu. Možemo podržati razgovor i na stroju obavljati još nekoliko zadataka. Ista ciklička objašnjava naše navike, vrijednosti i osobine.

2. Kritičnost

U svakome od nas sjedi unutarnji kritičar. Njegov glas nas čini otežanim radom, postizanju naših ciljeva, prevladavanju poteškoća i postizanju boljih rezultata.

Poput cikličnosti, kritika je osebujna svakoj osobi. Drži nas natrag, poziva na logiku, pomaže da postanemo uspješniji i pomiče nas naprijed.

3. Glasnoća

Um sliči konzoli za miješanje, na kojem možete smanjiti i dodati glasnoću zvuka. Tijekom vremena ljudi se mijenjaju. U određenom razdoblju života neke su vrijednosti i uvjerenja uključeni u punom kapacitetu, a neki se smanjuju i zaboravljaju.

Zašto kritika ne uvijek pomaže

Ako je dominantan unutarnji glas kritika, koja sve više širi, samo se usredotočite na to. Kritika se dodaje svim glasnoći i ne možete ga isključiti.

Većina od nas je previše stroga za sebe. Čak i oni koji su izvana izgledaju idealno. Samo smo uvjereni: kako bismo postigli nešto u ovom životu i da postanemo uspješni, uvijek moramo dati naše najbolje.

I naš unutarnji kritičar, koji ne govori uvijek u našu korist, potiče nas. Zdrave kritike mogu nas potaknuti na nova postignuća i nerazumno – u potpunosti ubiti motivaciju i želju za kretanjem.

  8 stvari koje ne biste trebali brinuti

Kako prestati kritizirati sebe

Da biste to učinili, počnite svjesno pristupiti svom životu. Naši unutarnji glasovi bacaju stotine misli, pozitivnih i negativnih. Slušajte i prihvatite ih. Nemojte pokušavati isključiti one glasove. Pokušajte izvući samozavaravanje i dodati volumen tih glasova koji potiču, pomažu u prevladavanju poteškoća i kritiziraju u suštini.

Postupno, vaš um će biti obnovljen u svjesnu kritiku. Da bi to postigli, nekoliko učinkovitih metoda pomoći će.

  • Držite dnevnik i zapišite sve svoje misli i emocije. To će vam pomoći da shvatite kakva je kritika nepravedna i sprječava vas da krenete naprijed.
  • Svakodnevno primjetite pet dobrih stvari koje ste učinili ili koji su vam se dogodili. Obavezno ih zapišite kako biste mogli ponovno čitati i naplatiti pozitivno.
  • Praksa meditacije svijesti. To će vam pomoći da smirite svoje misli i naučite slušati svoje unutarnje kritičare kao da su izvana, a ne usredotočene na njegove prijekore.

Ako to pokušate svaki dan, onda ćete u roku od tjedan dana zasigurno osjetiti promjenu.