Ποια θα είναι τα ρούχα του μέλλοντος; Τα πάντα για τα μετα-υλικά και τα έξυπνα ρούχα

Θα εκπλαγείτε, αλλά τα βραχιόλια, τα ρολόγια και τα smartphones που παρακολουθούν τα βήματα της ημέρας είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτό που μας περιμένει στο μέλλον. Μόνο μια φευγαλέα ματιά στη βιομηχανία έξυπνων ενδυμάτων και μετα-υλικών κάνει τα μαλλιά να σταθούν στο τέλος, εν αναμονή του τι θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε όλους μας.

Φανταστείτε ότι σε 10 χρόνια το μπλουζάκι, το σουτιέν ή οι κάλτσες σας θα είναι πιο έξυπνα από τα σημερινά smartphones και τα έξυπνα ρολόγια. Εντυπωσιακό; Ναι. Και την ίδια στιγμή γίνεται λίγο τρομακτικό.

Μετα-υλικά

Τα μετα-υλικά είναι υλικά που δημιουργούνται τεχνητά και δεν απαντώνται στη φύση. Το όνομά τους οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν ειδικές ιδιότητες που δεν υπάρχουν σε συμβατικούς ιστούς.

Τις περισσότερες φορές, τα μετα-υλικά έχουν ασυνήθιστες ακουστικές, ηλεκτρομαγνητικές ή οπτικές ιδιότητες. Θυμηθείτε τον μανδύα του “Χάρι Πότερ”; Εάν εμφανιστεί ένας τέτοιος μανδύας, θα αποτελείται από μετα-υλικά. Επιπλέον, οι προσπάθειες δημιουργίας ρούχων που καθιστούν τον ιδιοκτήτη του αόρατο έχουν αναληφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ανθρωπότητα έχει επιτύχει ακόμη και κάποια επιτυχία σε αυτό.

Για παράδειγμα, ο ερευνητής Andrea de Falco κατάφερε να δημιουργήσει ένα metaflex – ένα υλικό το οποίο, λόγω της διάθλασης του φωτός, καθιστά το αντικείμενο τυλιγμένο σε αυτό αόρατο και σχεδόν αόρατο. Αλλά ενδιαφέρεστε περισσότερο για τη χρήση μεταμφίεων στον αθλητισμό, γιατί εδώ το σώμα μας εργάζεται στο όριο και είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε τα μέγιστα στοιχεία σχετικά με την κατάστασή του.

Η τεχνολογία Columbia, που ονομάζεται Omni-Heat, ειδικότερα η Omni-Heat Thermal Reflective, εξασφαλίζει ότι τα μετα-υλικά είναι το μέλλον της ένδυσης. Η ιδέα της Omni-Heat είναι ένα ειδικό υλικό με την προσθήκη αλουμινίου. Δεν δίνει τη θερμότητα, η οποία κατανέμεται από το σώμα, και το επιστρέφει στον κύριο.

  Πώς να μεταβείτε από ένα προσωπικό προφίλ Facebook σε μια επαγγελματική σελίδα

Μπουφάν με Omni-Heat
Μπουφάν με Omni-Heat

Παραδόξως, αυτή η τεχνολογία λειτουργεί. Έχω ένα σακάκι και θερμική εσώρουχα με Omni-θερμότητας, καθώς και το γεγονός ότι το σακάκι μου, ζυγίζει πέντε φορές λιγότερο κάτω σακάκια και ζεστό καθώς, αν όχι καλύτερα, εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Αλλά η τεχνολογία που δημιουργήθηκε από την Κολούμπια είναι μόνο η αρχή.

Έξυπνα ρούχα

Εάν τα μετα-υλικά δεν θα είναι διαθέσιμα για τους απλούς ανθρώπους σύντομα, έξυπνα ρούχα είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, μια σειρά από ρούχα miCoach από την Adidas. Περιλαμβάνει διάφορα είδη ντουλάπας, ξεκινώντας με μπλουζάκια και τελειώνοντας με σουτιέν. Έχουν ενσωματωμένο καρδιακό αισθητήρα που διαβάζει τον καρδιακό παλμό σας και στη συνέχεια συγχρονίζεται με ένα από τα gadgets για την αποθήκευση στατιστικών στοιχείων.

T-shirt MiCoach με καρδιακό αισθητήρα
T-shirt MiCoach με καρδιακό αισθητήρα

Τα ενδύματα αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πολυεστέρα και χρησιμοποιούν διάφορες ασυνήθιστες τεχνολογίες. Το πιο ενδιαφέρον από αυτούς είναι το Techfit. Αλλά η εταιρεία Adidas το καλεί TECHFIT! Σας επιτρέπει να κάνετε ένα άτομο 5% ισχυρότερο. Πώς; Με τη βοήθεια των νόμων της φυσικής. Λόγω του σκληρού υλικού, επιτυγχάνεται μια ισχυρότερη συμπίεση και τα στοιχεία τεντώματος λειτουργούν με την αρχή ενός ελατηρίου και σας βοηθούν να εκτελέσετε την κίνηση. Δηλαδή, αν χαμηλώσετε το μπαρ στο στήθος σας, όχι μόνο θα το απομακρύνετε, αλλά και το μπλουζάκι σας.

Και η δεύτερη τεχνολογία Adidas, η οποία χρησιμοποιείται ήδη, είναι η Climacool. Προωθεί την κυκλοφορία του αέρα και την εξάλειψη του ιδρώτα. Λόγω των “αναπνεύσιμων” υλικών, ο ιδρώτας απορροφάται στα ρούχα και στη συνέχεια αφαιρείται στην επιφάνεια του ιστού για εξάτμιση. Η εταιρεία εισάγει αυτή την τεχνολογία στα ενδύματα που έρχονται σε επαφή με τις πιο ευχάριστες ζώνες του σώματός μας, δηλαδή σε μπλουζάκια, αθλητικά παπούτσια, μπλουζάκια.

  Πώς να διαγράψετε φίλους από το Facebook όχι ένα κάθε φορά, αλλά κατά παρτίδες ΠΡΙΝ ενεργοποιήσετε τη χρονολογική σειρά

Αθλητικά παπούτσια με τεχνολογία Climacool
Αθλητικά παπούτσια με τεχνολογία Climacool

Η κορυφή της βιομηχανίας έξυπνων ρούχων μπορεί να ονομαστεί έξυπνα μπλουζάκια που παρουσιάζονται από την CES 2015 από την Hexoskin. Είναι εξοπλισμένα με έναν ειδικό αισθητήρα που διαβάζει τον καρδιακό παλμό, το επίπεδο δραστηριότητας, την αποτελεσματικότητα του ύπνου, τον αναπνευστικό ρυθμό, την ταχύτητα κίνησης και, φυσικά, την ποσότητα των θερμίδων που καίγονται.

T-shirt Hexoskin
T-shirt Hexoskin

Μέχρι στιγμής, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να αγοράσουμε και να αγγίξουμε τώρα. Τι μας περιμένει στη συνέχεια; Μπορώ μόνο να μαντέψω. Για παράδειγμα, διαδραστικά στοιχεία σχετικά με τα ρούχα, επιτρέποντας την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση οποιωνδήποτε λειτουργιών. Ή μια ειδική ίνα που παρακολουθεί ρήξεις σε ρούχα και στη βάση τους μπορεί να δώσει πληροφορίες για τραυματισμούς στο σώμα. Δεν μπορείτε καν να μιλήσετε για αισθητήρες καιρού, υγρασίας και πίεσης.

Τα έξυπνα ρούχα είναι το μέλλον μας. Ψάχνουμε τρόπους για να επεκτείνουμε τη ζωή μας χωρίς να σκεφτόμαστε ότι τα ρούχα μας μπορούν να αποτελέσουν το κύριο εργαλείο για αυτό.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤