7 ενδιαφέροντα γεγονότα για τους κροκόδειλους

Ενώ οι δημιουργοί των ταινιών επιστημονικής φαντασίας ξοδεύουν τεράστια προσπάθεια στην προσπάθεια να καταλήξουμε σε όλο και πιο τρομερό και καταπληκτικό τέρατα στον πλανήτη μας κατοικείται από πλάσματα έτοιμοι να δώσουν εκατοντάδες σημεία προς τα εμπρός σε κάθε ξένο. Τα κροκοδείλια είναι ένας από τους λίγους μάρτυρες της εποχής των δεινοσαύρων και έχουν υπάρξει για περισσότερα από 250 εκατομμύρια χρόνια. Παρά μια τέτοια αξιοπρεπή ηλικία, αισθάνονται υπέροχα και είναι έτοιμα να σας εκπλήξουν με πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα.

Οι κροκόδειλοι μεγαλώνουν ολόκληρη τη ζωή τους

Το προσδόκιμο ζωής των κροκόδειλων φτάνει τα 80-100 χρόνια και σε όλη αυτή την περίοδο συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό οφείλεται στις συνεχώς αυξανόμενες περιοχές χόνδρου στα οστά. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η κατάσταση με τα δόντια. Στο σκεπτικό της παλιάς φθορά κούφια δόντια και δάκρυ, καθώς σιγά-σιγά νέων, έτσι ώστε τα χρόνια της ζωής σας μπορεί να είναι ένα αρπακτικό από μια ντουζίνα φορές για να αλλάξετε τον κύριο όπλο τους.

Οι κροκόδειλοι κολυμπούν στις θάλασσες και τους ωκεανούς

Ο κύριος βιότοπος των κροκοδείλων είναι οι δεξαμενές γλυκού νερού. Υπάρχουν όμως είδη (έντονα κροκόδειλος, χτενισμένο κροκόδειλο, καϊκανός κροκόδειλος), που είναι αρκετά ανεκτικοί στο αλμυρό νερό. Οι κροκόδειλοι θάλασσας χρησιμοποιούν ρεύματα ωκεανού για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Διεξήχθη ειδική μελέτη, κατά την οποία ένα από τα ζώα που παρατηρήθηκαν κολυμπούν 590 χιλιόμετρα σε 25 ημέρες. Συχνά αυτοί οι ερπετοί πλήττουν τους αντιπάλους τους από τα παράκτια ύδατα – καρχαρίες τίγρης, των οποίων τα δόντια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το παχύ δέρμα ενός κροκοδείλου.

Μπορεί να αναρριχηθεί σε δέντρα

Το τελευταίο πράγμα που περιμένετε είναι να δείτε αυτό το αδέξιο θηρευτή στο δέντρο. Ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Tennessee υπέβαλαν στοιχεία ότι κάποια είδη κροκόδειλων μπορούν να αναρριχηθούν σε κορμούς δέντρων κοντά σε ποτάμια. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το κάνουν αυτό. Η έκδοση εργασίας είναι ότι έτσι τα ερπετά παρέχουν καλύτερες συνθήκες για τη θερμορύθμιση.

Κροκόδειλοι καταπίνουν πέτρες

Στο στομάχι των κροκοδειλών, μια αυτοψία συνήθως βρίσκει αρκετές πέτρες. Τα ζώα τα καταπιούν για να αλέθουν καλύτερα καταπιωμένα κομμάτια φαγητού, επειδή οι μαστορέματα κροκόδειλοι δεν ξέρουν πώς. Υπάρχει επίσης μια έκδοση ότι αυτές οι πέτρες παίζουν το ρόλο ενός είδους έρματος. Μετακινούν το κέντρο βάρους του ερπετού, δίνοντας μεγαλύτερη σταθερότητα όταν κολυμπούν.

Κροκόδειλοι δεν κλαίνε

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους για τους κροκόδειλους, ο οποίος εμφανίστηκε στην αρχαιότητα, λέει ότι οι κροκόδειλοι φωνάζουν, τρώνε τα θύματά τους. Στην πραγματικότητα, αντιστοιχεί μόνο εν μέρει στην αλήθεια. Ναι, κάτι σαν τα δάκρυα των κροκοδείλων στην πραγματικότητα παρατηρείται, αλλά αυτά εξηγούνται από την ανάγκη απαλλαγής αλάτι αποβάλλεται από το σώμα, τα οποία είναι ειδικά αδένες που βρίσκονται στο πιο μάτι.

Πηδούν έξω από το νερό και τρέχουν σε ένα καλπασμό, όπως τα άλογα

Το φυσικό στοιχείο για τους κροκόδειλους είναι το νερό. Εκεί γελάνε πολύ έξυπνα και γρήγορα και, αν χρειαστεί, μπορούν ακόμη και να πηδήξουν έξω από το νερό σε ύψος μέχρι 2 μέτρα. Στην ξηρά, ξεκουράζονται κυρίως και φαίνονται πολύ άβολα. Ωστόσο, σε περίπτωση κινδύνου, ο κροκόδειλος είναι σε θέση να τρέξει αρκετά γρήγορα σε μια συμπαγή επιφάνεια, ακόμα και σε ένα καλπασμό, με τον τρόπο ενός ιπποδρόμου. Παρακολουθήστε το βίντεο σε αυτόν τον σύνδεσμο, μόνο μέχρι το τέλος.

Με τους κροκόδειλους μπορείτε να κάνετε φίλους

Για να δαμάσει αυτό το αρπακτικό είναι, φυσικά, αδύνατο. Αλλά η καθιέρωση μιας περισσότερο ή λιγότερο ανεκτής σχέσης είναι αρκετά ρεαλιστική. Για παράδειγμα, στο αφρικανικό χωριό Sabu, τα κράτη Μπουρκίνα Φάσο, κροκόδειλοι από μια κοντινή λίμνη θεωρούνται ιερά ζώα, τόσο πολλές γενιές των κατοίκων τροφοδοτούν το γέμισμα τους και προστατεύονται από τους κυνηγούς. Οι καλά τροφοδοτημένοι και ευχαριστημένοι κάτοικοι της λίμνης σταδιακά έγιναν τόσο ειρηνικοί ώστε επιτρέπουν στους ανθρώπους χωρίς φόβο να παθαίνουν οι ίδιοι και να τραβούν τις ουρές τους. Αποδείχθηκε ένα θεαματικό αξιοθέατο για τουρίστες που κάνουν εντυπωσιακούς εαυτούς πολύ κοντά στους θηρευτές.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι κροκόδειλοι αντιπροσωπεύουν την κορυφαία σχέση στην τροφική τους αλυσίδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, μπορούν να νικήσουν οποιοδήποτε ζώο βρίσκεται στο εγγενές τους περιβάλλον. Εκτός από το πιο επικίνδυνο θηρευτή στον πλανήτη – ένας λογικός άνθρωπος.

Loading...