OLED-TV: A technológia előnyei és hátrányai

Mi érdekes az OLED technológiával kapcsolatban?

Az OLED (szerves LED) a televíziós technológia jövője, amely telített színeket ígér, beleértve a mély fekete színt és a mozgás elmosódásának csökkenését.

Úgy tűnhet, hogy az új technológia nem különbözik a széles körben elterjedt LED-panelektől a piacon. De a “szerves” szó különbséget jelent a képek reprezentációjának módjában a képernyőn.

Milyen előnyei vannak az OLED képernyőknek?

LED-kijelző – folyadékkristályos kijelző, jobb LED háttérvilágítással. A modern LCD TV-kben a folyadékkristályok a villamos energia hatására forognak, és fényt engednek a kép minden képpontján. A fény áthalad a szűrőkön (piros, kék és zöld), és amikor összekeverik, akkor a színek a legsötétebbtől a fehérig terjednek. Ha minden kristályt elfordítanak, hogy a három szín közül ne maradjon le, akkor a kimenet fekete.

A kristályok előnyei: olcsó, finom és könnyű anyagok, de van egy fontos hátránya – a fekete szín szintje. A kristályok átfedik a fényt, de a háttérvilágítás továbbra is működik. A fény a “fekete” képpontokra esik, ami a sötét képet elhalványítja.

Az OLED képernyőkön nincs háttérvilágítás – minden egyes képpont önállóan bocsát ki fényt az áram áramellátása során. Ha a képpont nem kap villamos energiát, akkor azt látjuk, hogy nincs fény – egy igazi fekete szín.

A szín és a fényerő teljesen nulla értékek megváltoztatják a kontraszt érzékelését. Az OLED kijelzőn a kép sötét részében a legkisebb fénymennyiség is világosabb lesz a LED képernyőkhöz képest. Ezenkívül az OLED képernyők képpontjai szinte azonnal megváltoztatják a színt, ellentétben a LED panelek késleltetésével, a kristályok aktiválásához és mozgatásához, ami több időt igényel.

Az OLED technológia másik előnye, amely a fekete és a kontraszt szintjét követi, valósághű telített színek.

Az OLED képernyőkön égnek a képpontok?

A régi plazma TV-ken a képernyő azon részeiben, ahol valami hosszú ideig volt valami, például a csatorna logója vagy a videojáték menüje, kiéghetnek. Az ilyen tárgyak nyomai véglegesen “beilleszthetők” a kijelzőn, így a gyártók speciális eszközöket adtak a televíziókészülékek beállításához, hogy ez elkerülhető legyen.

Az OLED képernyők esetében ez nem jellemző, de ha a statikus képet több órán át hagyja, akkor “lefagy”, és alig látható nyomot hagy egy óra múlva, majd teljesen eltűnik. Rendben van, hogy a TV nem fog megtörténni.

Mennyi OLED kijelző világos?

Ha a tévékészülék Ultra HD Premium matricával rendelkezik, akkor képpontjának minimális fényerősséget kell elérnie. Ez az érték a fekete mélységtől függően eltérő lehet. Ha az OLED panel fekete szintje valahol 0,0005 és 0,5 cd / m között van2, az ilyen TV-készülékek maximális fényereje 1000 cd / m-től kezdődik2. De ha a képernyő még sötétebb színt képes kialakítani, akkor a maximum már 540 cd / m-ről indulhat2.

Az OLED TV fényerejét attól függően érzékeljük, hogy hol helyezzük el, így egy fényes fényű helyiségben a szerves fénykibocsátó diódák képernyőjének előnyei nem lesznek észrevehetőek. Az olcsó OLED panelek 700-800 cd / m szinttel rendelkeznek2, míg a LED-TV-k képesek többet – 1 400-1 500 cd / m2.

Ebben az évben új modellek lesznek az OLED-TV-k, amelyek fényereje akár 2000 cd / m is lehet2, de az ára nem valószínű, hogy az ügyfelek kedvére.

A képernyő maximális fényereje 800 cd / m2 az LCD TV-kkel szembeni előnyei gyenge fényviszonyok között vagy nappali zárt függönyökkel észrevehetők. Csak a fényt kell elmosódni, mivel a fekete színnek a képminőségre gyakorolt ​​hatása nyilvánvalóvá válik.

Azonban a mély fekete szín nem olyan mágikus erő, amely bármilyen filmet átalakít a képernyőn. Néha például a streaming szolgáltatásoknál a fekete szín nem egy teljes fény hiánya, hanem könnyebb verziója.

Milyen hátrányai vannak az OLED technológiának?

Mint a színminőség esetében, a mozgás elmosódásának csökkenése az eredeti tartalomtól függ. Elméletileg az OLED technológia felülmúlja az LCD és a LED szabványokat a mozgás átvitelében.

A gyakorlatban csak a speciálisan előkészített fájlok és az elmosódáscsökkentési mód eredményez eredményeket. A 24 kép / másodperces képfrekvenciájú dinamikus filmek nem fognak működni. Ugyanakkor nagyon nehéz 4K-felbontású videót találni, realisztikus színekkel és nagy képaránnyal egyidejűleg, ami egy drága OLED panel megvásárlását indokolja.

Vásároljon OLED TV-t vagy sem?

Eddig a legtöbb vásárló esetében a válasz nem. Ha nem igényel kötelező támogatást a HDR-10 vagy Dolby Vision szabványokhoz, akkor sokkal kisebb összeget költhet a 4K-LED-es TV-n, alacsony elmosódottsággal és késleltetve a bemeneti jelet. Nem kapsz a leginkább lédús képet, de például jó hangrendszert vásárolhatsz.

Ha továbbra is csatlakozni szeretnél a HDR világához, akkor ebben az esetben jobb az OLED képernyő kiválasztása, de megfelelő kalibrálás szükséges. Nagyméretű szobák esetén ezek a televíziók nem nyereségesek a vásárláshoz, hacsak nincs több mint 20 000 dollár a 77 hüvelykes LG modellen.

Az OLED-panelek alacsony elmosódottságú és élénk színei szintén jóak a játékokhoz, de figyelembe kell venni a bemeneti jel késleltetését, ami befolyásolja a vezérlés érzékenységét, és különösen fontos a hálózati játékokban. Ez a probléma a gyártók már elkezdték megoldani a firmware frissítéseket.

A HDR-szabvány és az OLED-technológiák meglepődnek a képminőséggel, de a megfelelő tartalom még mindig nem elegendő.