A Windows tálca konfigurációs útmutatója

A Windows tálca verzióról verzióra változott, de céljai változatlanok maradtak: programok indítása és átkapcsolása közöttük. Ezt a panelet folyamatosan használják, ezért célszerű testre szabni a saját igényeihez.

Válasszon ki egy helyet a tálcára

feladat sáv: hely

A Windows első verziói óta úgy gondolják, hogy a rendszer tálcája az alján található. Úgy tűnik, akkor nem tudta előre a szélesvásznú monitorok megjelenését. Most a hatalmas képernyőkön egy széles tálca vesz egy extra helyet. Ezért jobb, ha függőlegesen helyezzük el.

Ha a tálcán nincs feloldva, húzza azt a képernyő kívánt sarkába. Vagy csak adja meg a tálca helyét a jobb egérgombbal, és válassza az “Opciók” lehetőséget.

Az ikonokat a központba helyezzük

tálca: ikonok a központban

Az ikonok középpontba helyezésével a tálcánál hasonlít a dokkhoz. Ez akkor hasznos, ha a Mac rendszerrel dolgozik. Különben is szép.

Az ikonok középpontba helyezése:

  • Tolja fel a tálcát. Ehhez kattintson a jobb egérgombbal, és törölje a jelet a “Tárca lezárása” jelölőnégyzetből. Ezután ismét kattintson a tálcára, és válassza a “Linkek” elemet a “Panelek” menüpontban. Húzza az ikonokat a középpontba.
  • A jobb egérgombbal kattintson a “Linkek” menüre, és törölje a jelölőnégyzeteket az “Aláírások megjelenítése” és a “Cím megjelenítése” mellett.

Ha vissza szeretné térni az ikonokat a megszokott pozícióba, törölje a “Linkek” elemet a tálcáról.

Tiltsa le a tálcát további monitorokon

Ha több monitort használ, a tálcát egyenként letilthatja, de csak a legfontosabbat. Menjen a kijelzések beállításaihoz, és kapcsolja ki a “Táblázat megjelenítése a monitorokon” opciót.

Az egyedi tálcaikonok testreszabása

tálca: ikonok beállítása

Könnyedén testreszabhatja a tálcán megjelenő ikonokat további szoftver nélkül. Csak húzza őket a nyíl ikonra, amely mögött rejtett ikonok vannak elrejtve. Az “Opciók” menüpontra kattintva kiválaszthatja az ikonokat is.

A tálca elrejtése

tálca: letiltás

Ha a Windows 10 kis méretű képernyőn egy laptopra van telepítve, akkor állítsa be az automatikus elrejtésű tálcát úgy, hogy ne szúlja fel a felesleges helyet.

  6 legjobb alternatíva a Windows Movie Makerhez

Menjen be a beállításokba, és engedélyezze a “Tálca automatikus elrejtése” opciót. Most elrejti, amíg a kurzort a képernyő szélére helyezi.

Listák testreszabása

tálca: listák

A Windows 10 listái olyan menük, amelyek akkor jelennek meg, ha jobb egérgombbal a tálcán lévő ikonra kattint. Megjelenik a közelmúltban megnyitott dokumentumokat, helyeket és néhány gyakran használt műveletet.

Fájlokat hozzáadhat a listákhoz egyszerűen a mappát az “Explorer” ikonra vagy dokumentumra húzza a Microsoft Word ikonra. Vagy feloldhatja a már meglévő ikonokat a listán, ha rákattint a mellette lévő tű ikonra.

Megnövelheti az elemek listájában szereplő elemek számát a Windows rendszerleíróadatbázis-szerkesztőjén keresztül. Írja be a keresést regedit, Nyissa meg a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt és navigáljon

HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Speciális

Itt található a DWORD paraméter JumpListItems_Maximum. Ha nincs ilyen paraméter, hozzon létre.

Ezután módosítsa a paramétert a kívánt szám beírásával és a “Decimális” jel megadásával. Indítsa újra a rendszert. A lista mostantól olyan fájlokat jelenít meg, amennyit csak akar.

Mappák hozzáadása a tálcára

tálca: mappák hozzáadása

A tálcán lévő ikonok gyors és egyszerű húzással történő rögzítése. És mi a helyzet a mappákkal? Általában a “Explorer” legördülő listájában rögzítettek. De egyes mappákhoz egyedi ikonokat is felvehet.

Hozzon létre egy parancsikont a kívánt mappába és írja be felfedező és a mappa címe előtt egy szóköz. Ha szeretné, megváltoztathatja az ikont. Ezután húzza a gyorsbillentyűt a tálcára.

Így a gyakran használt mappákat a tálcán tárolhatja, és nem keresi őket legördülő listákban.

Alkalmazások kezelése a tálcáról

tálca: alkalmazások

Számos alkalmazás – például a médialejátszók – támogatja a kezeléseket a tálcán. Egyszerűen rögzítse az alkalmazás ikonját a panelen, irányítsa a kurzort rajta, akkor átválthat fájlokat a lejátszási listában, vagy szüneteltetheti a lejátszást, amikor a lejátszó ablakát minimalizálják.

Távolítsuk el a feleslegeseket

tálca: felesleges ikonok elrejtése

Szüksége van ezekre a gombokra? Az “Összes ablak megjelenítése” lehetőség a Win + Tab megnyomásával lehetséges. A keresés elindulhat a “Start” megnyitásával és a billentyűzet keresési lekérdezésének beírásával.

  Windows 10 gyorsbillentyűk, amelyekről tudnia kell

Kattintson a jobb egérgombbal a tálcára, és a helyi menüben törölje az “Összes ablak megjelenítése” és a “Keresés megjelenítése” jelölőnégyzetet.

Módosítsa a panel és az ikonok méretét

tálca: panel méret

A tálca feloldásával egyszerűen áthelyezheti annak méretét. Akkor újra meg tudod oldani. Ez akkor hasznos, ha sok ikonot szeretne elhelyezni.

A tálca beállításaiban engedélyezheti a “Kis ikonok használata” opciót is. Akkor még kevésbé lesz hely.

Visszaadjuk a megszokott formát

feladat sáv: standard nézet

Ha úgy érzed, hogy a Microsoft által nyújtott összes újdonság nem az Ön számára, akkor a Classic Shell segítségével visszajuttathatja a tálcát a klasszikus nézetbe. Ez egy ingyenes nyílt forráskódú alkalmazás, amely személyre szabhatja az Explorer, a tálca és a Start menü megjelenését.

A Classic Shell letöltése →

Van bármilyen ajánlása a tálca beállításához? Ossza meg a megjegyzéseket!

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤