Maga pszichológus: 20 szindróma, amely érdemes tudni

Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a legszokatlanabb pszichológiai szindrómákkal. Sokan közülük a gyermekkori mesék, a kedves szívek, a filmek, a híres írók kedvence miatt kapták nevüket.

Fehér nyúl szindróma

Fehér nyúl szindróma
Versta / Shutterstock.com

Hirtelen vörös szemű fehér nyúl futott. Természetesen nem volt semmi meglepő ebben. Igaz, a farkú nyúl azt mondta: “Ó, Istenem, Istenem! Késő vagyok.

Lewis Carroll “Alice Csodaországban”

Ha valaki fehér nyúl szindrómájával szenved, akkor folyamatosan úgy érzi, hogy valamikor késő.

Ha az őrületre gondolsz, amelyben egy modern embernek élnie kell, akkor ez a szindróma nyilvánvalóan a Föld bolygó lakosságának többségét szenved. Hogyan kezeljük a fehér nyúl szindrómáját, és végül békésen kezdjük élni, itt tudhat meg róla.

Figyelemhiányos rendellenesség (ADD)

szindróma
Megan / Flickr.com

Az ADD-t szenvedő személy figyelmetlen, türelmetlen, nagyon nehéz neki semmit.

Nagyon nehéz kezelni az SDV-t, de ez teljesen lehetséges. Hogyan kell ezt csinálni?

Kacsa szindróma

Kacsa szindróma
Chris / Flicker.com

Ez a szindróma a ducklings után kapta a nevét, mert a kacsa a szülés után azonnal meglátogatja az anyját. A kacsa számíthat még egy élettelen tárgyat is.

Emberekben a kacsa szindróma a következőképpen jelenik meg: ha először lát valamit, akkor a priori a legjobbnak tartja ezt a dolgot. De valójában minden pont éppen az ellenkezője lehet.

Annak érdekében, hogy megszabaduljon a kacsa szindrómától, nem szabad mindent magától értetődőnek venni. Fejlessze ki a kritikai gondolkodást magadban, elemezzen, ne legyen túlságosan arrogáns, és ne légy gyors döntéseket.

Szindróma multitasking

Szindróma multitasking
Courtney Dirks / Flickr.com

Mindannyian tudjuk, hogy:

Két mezei nyulat üldöz, nem fogsz elkapni egyetlenet.

De ennek ellenére a legtöbben rengeteg dolgot fognak megragadni, és végül nem tudunk semmit befejezni. És ha gondolsz arra, hogy hány ideget töltünk rá, és mennyi álmatlan éjszakát töltünk, amikor mindent egyszerre akarunk elkapni, akkor ijesztő lesz. Az, hogy miként kezeljük rendszeresen az üzleti tevékenységet, és ne merüljünk el a multitasking mélységébe, itt találhat.

A szerzetes szindrómája három napig

Monk szindrómája három napig
egy belle / Flickr.com

A szindróma lényege: nem tudja befejezni, amit elkezdett. Nem számít, milyen – képzés, idegen nyelvtanfolyam, projekt vagy valami. Nem számít, mennyi időt töltött el ebben az ügyben: napok, hetek, hónapok és évek – egy nagyon rossz pillanatban mindez a pokolba kerül.

Nagyon bosszantó lesz, ha nem teszel valami fontosat az ön számára a lustaságod, a saját disorganizációnk miatt vagy egyszerűen azért, mert mester vagy, hogy kifogásokkal jöjjenek be, ugye? Hogy hogyan kell mindig befejezni, amit elkezdett, és nem “szerzetes három napig”, itt tanulsz.

Hétfő-szindróma

Hétfő-szindróma
sumboid / Flickr.com

Úgy tűnik, nem vadászik és élhet. Hétfőn tartanak és törlik.

Andrey Mironov

Bármilyen felnőtt személy, aki felelős és szervezett is, legalább egyszer tapasztalta ezt a szindrómát. Kiderül, hogy elkerüljük a “hétfői” szindrómát, meg kell kérdeznünk magunknak a megfelelő tempót a nap elején. Ha ezt megtudja, olvassa el ezt a cikket.

Alisa szindróma a Csodaországban

Alisa szindróma a Csodaországban
Lajpal_Kaur / Flickr.com

Egy másik szindróma, Lewis Carroll munkájának köszönhetően. Tudományosan ezt a szindrómát “micropos” és “macropsy” -nek nevezik. Egy olyan személy, aki Alice-szindrómában szenved a Csodaországban, eltorzítóan érzékeli a valóságot: a környező tárgyak sokkal kevésbé vagy sokkal többnek tűnnek, mint valójában.

Alice hősnőjéhez hasonlóan az ilyen szindrómában szenvedők nem fogják megérteni, hol van a valóság, és ahol torzított észlelésük.

Leggyakrabban ez a szindróma kísérheti a migréneket, de különböző pszichotróp gyógyszerek hatására is előfordulhat.

Stendhal-szindróma

Stendhal-szindróma
Dustin Gaffke / Flickr.com

Ez egy mentális rendellenesség, amelyet gyors szívverés, szédülés és hallucinációk kísérnek. Ez a szindróma akkor jelenik meg, amikor egy szenvedő személy megtalálja magát a képzőművészeti alkotások felhalmozásának helyein: a múzeumok és a művészeti galériák területén. A Stendhal-szindróma a természet túlzott szépségét is okozhatja.

Stendhal könyvében „Nápoly és Firenze: Utazás Milan és Reggio” le az első megnyilvánulása ez a szindróma, amely később nevezték el a híres francia író.

Firenze, Velence, Róma és Isztambul azok a városok, ahol a Stendhal-szindróma leggyakrabban aktívvá válik.

Diogénszindróma

Diogénszindróma
shelby gill / Flickr.com

Ember szenved ebben a szindrómában inkább elszigetelni magukat a társadalomból, megvető magát, hihetetlenül fukar, és általában gyűjtő különböző dolog.

Egy feltűnő példa – Plyushkin a Gogol “Dead Souls” című verséből.

Nevezett egy szindrómát az ókori görög filozófus Diogenes tiszteletére, aki a legenda szerint egy hordóban élt. A diogének azonban nem gyűjtöttek semmiféle szemetet, és nem akadályozták az emberi kommunikációt, ezért számos kutató úgy véli, hogy célszerű átnevezni ezt a szindrómát Plyushkin-szindrómára.

Amelie-szindróma

A film
Shot a film “Amelie”

Mi a lényege ennek a szindrómának, mindenki azt hiszi, aki a Jean-Pierre-Jeanne “Amelie” francia filmrendezőt nézte.

Ember szenved ebben a szindrómában, rendszeresen esnek gyermekkorban, szeretem nézni idegenek, és azokat a meglepetés, beillesztés város különböző hirdetéseket, és gratulálok – nos, a lista hosszú lehet, és még mindig nem tudja felsorolni az összes, így csak tanácsolom mindenkinek, hogy ezt a filmet .

Adele-szindróma

Adele-szindróma
wavebreakmedia / Shutterstock.com

Adele szindróma, vagy a szerelmi őrület, egy szenvedélyes, nem követelt szerelmi kapcsolat.

A szindróma nevét Adélie Hugo, a híres francia író Victor Hugo lánya kapta.

Adele nagyon szép és tehetséges lány volt, de a mentális egészségét nagyban befolyásolta a nővére halála. Később, a lány találkozott az angol tiszt Albert és beleszerették őt emlékezet nélkül. De őszinte szerelmes lett: Albert nem válaszolt a lánynak.

Albert üldözte, elsőként hazudott az elkötelezettségről, majd arról, hogy feleségül vette. Felkavarta a tiszt egy másik lány elkötelezettségét, és elterjedt a pletykák arról, hogy egy halott halottat született. A történet vége szomorú: Adele egész életét egy pszichiátriai kórházban töltötte.

Annak ellenére, hogy mindez hihetetlennek és nagymértékben eltúlzottnak tűnik, egy hasonló szindróma sok lányt és fiút érint.

Alig lehet azonosítani azokat a konkrét módszereket, amelyek segítenek egy olyan kegyetlen érzésnek a leküzdésében, amely egy embernek szar, mint egy fekete lyuk. Mindig emlékezzetek rá, hogy “Nincs szerelmed boldogtalan …”, és találd meg magadban az erőt és a büszkeséget, hogy hagyjon fel olyan személyt, akinek nincs szüksége.

Dorian Gray szindróma

Dorian Gray szindróma
zeondp / Flickr.com

Ez a szindróma sok olyan fiatalt érint, akik képesek feladni minden energiájukat, pénzüket és idejüket a külső fiatalok és a szépség megtartására. Ez a fő cél az életben.

Ez a szindróma az olvasók számára ismerős, Oscar Wilde “Dorian Gray portréja” regényén alapszik.

Ez a szindróma gyakran negatívan hat az emberi pszichére és más mentális zavarokhoz vezet.

CAPGRA SYNDROME

Negatív kettős szindróma
ℓyts / Flickr.com

Ezt a szindrómát “negatív ikertestvérnek” nevezik. A tünetegyüttesnek kitett személy biztos abban, hogy szoros embereiben kettős. Egy személy nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egy kettõ lépett be, és a “második énnek” tulajdonít minden olyan negatív cselekvést, amelyet önállóan csinál.

Othello-szindróma

Othello-szindróma
Eugene Parmon / Flickr.com

… vagy patológiás féltékenység. Az ilyen szindrómától szenvedő személy folyamatosan félt szeretőjétől / szeretőjétől, még akkor sem, ha nincs okuk és indoka.

Ebből szindróma őrült, az emberek folyamatosan figyelemmel kíséri a tárgya az ő szeretete, az általuk zavart alvás, nem tudnak enni, állandóan ideges, és nem gondol semmire, csak azt, hogy állítólag megváltoztatják.

anhedonia

Ez nem szindróma, de az anhedonia fontosságát tekintve érdemes belevinni a listába is.

Az öröm hiányának diagnosztizálása
Pete Pahham / Shutterstock.com

Anhedonia – az öröm hiányának diagnózisa.
Háborúellenes hadsereg, tűz.
Yanka Diaghilev

Anhdonia – csökkenti vagy elveszíti a szórakozás képességét. Az anhedonytól szenvedő személy elveszítette motivációját olyan tevékenységekre, amelyek örömet okozhatnak: sport, utazás, kedvenc hobbi.

Az elhúzódó alvással és az egészséges táplálkozással járó anhedonist kezelik, a rehabilitációs folyamat során különböző intézményeket és tevékenységeket is meglátogatnak, amelyek pozitív érzelmeket okozhatnak egy személyben. Súlyos esetekben gyógyszert kell alkalmazni.

Peter Pan-szindróma

Peter Pan-szindróma
Kevin Hamm / Flickr.com

Minden gyermek, eltekintve a világ egyetlen gyermekétől, előbb-utóbb nő.
James Barry “Peter Pan”

A Peter Pan szindrómában szenvedők mindenképpen nem akarnak nőni, és nem számít, mennyi idős – 20, 30, 40 …

Az ilyen embereket kiddates (felnőtt gyermekek) nevezik.

Egy szétrobbanó fej szindróma

szindróma
ahhhlicia / Flickr.com

Alvó vagy ébredés esetén egy személy hangos hangot hall, amit egy vadállat lövésével vagy kiabálásával lehet összehasonlítani. Olyan érzés lesz, hogy a feje megszakad.

A szétrobbanó fej szindróma nagyon gyakran az élet féktelen ritmusának, az állandó fáradtságnak, a nehéz munkaterhelésnek és a gondoknak. Ennek a szindrómának a kezelése érdekében az embernek teljes nyugalomra van szüksége, ideális esetben pihenni néhány nap vagy akár hetekig.

Alvási szépség szindróma

Alvási szépség szindróma
viktoria / Flickr.com

Ezt a szindrómát tudományosan Klein-Levin szindrómának nevezik. Azok, akik szenvednek ettől a szindróma, amelyre aluszékonyság (18 óra alvás, és néha még több), és ha ők nem engedték aludni, válnak ingerlékeny és agresszív.

Myunghausen-szindróma

Myunghausen-szindróma
Alexander Raths / Shutterstock.com

A szindróma függvényében folyamatosan szimulálja a különböző betegségeket, majd orvosi segítséget kér. Szenved ebben a szindrómában általában intelligens, innovatív és leleményes, széles körű ismeretekkel az orvostudomány területén.

Ínyenc szindróma

Ínyenc szindróma
Brent Hofacker / Flickr.com

Túlzott lelkesedés a kifinomult és rendszerint drága élelmiszerekhez. Ez a szindróma nem veszélyes az emberi élet és egészség, de ez elég egy erszényt szánalmas.

És milyen szokatlan szindrómák ismerik Önt? Ossza meg a megjegyzéseket.