Miért kell a teljes gabona lisztet a hűtőszekrényben tárolni?

A teljes kiőrlésű liszt eltér a hagyományos liszttől

A búza gabona héjból, endospermiából és embrióból áll. A gabonának a szokásos lisztbe történő feldolgozásának folyamata során a borítékot és az embriót eltávolítják, és csak az endospermben gazdag fehérjét hagyják el. A teljes kiőrlésű lisztben a héj (korpa) és az embrió teljes egészében vagy részben marad.

A korpa és a csíra sok olaj és tápanyag, így hamarosan egy ilyen liszt romlik, kellemetlen ízű lesz. Ezenkívül a teljes kiőrlésű liszt ízletes előétel a liszt hibákhoz.

A teljes kiőrlésű lisztet csak néhány hónap elteltével tárolják, ellentétben a tisztított, eltarthatósági idővel, amely eléri a két évet.

Miért kell a teljes gabonát a fagyasztóban tárolni?

A fagyasztás megállítja a liszt romboló folyamatát, és persze elkerülheti a hibák megjelenését. A hűtőszekrényben tárolható, de nem egészen a fagyasztóban. Mindenesetre a lisztet egy lezárt tartályba vagy zipzáras tasakba kell önteni.

Még akkor is, ha a következő néhány napban sütjük a teljes búzaszemcséket, távolítsuk el a lisztet a hűtőszekrényben. Nem tudod, hogy milyen körülmények között tárolták a lisztet a boltban, és a sürgős projekt elvonhatja a kulináris tervektől. Jobb, ha elrejted a lisztet a hűtőszekrényben, és biztosak legyél biztonságban, mint egy napot találni, hogy romlott, vagy hogy a polcokon hordozta a bogarakat.

Rancid lisztszag azt jelenti, hogy a benne lévő olajok romlani kezdtek. Használja ezt a liszt főzéshez, elvileg nem lehet mérgezett, de a sütés kellemetlen utóízzel fog rendelkezni.

Hogyan fagyasztott lisztet sütni?

Fagyasztva, a liszt tulajdonságai nem változnak, de a hideg liszt felhasználása befolyásolhatja az eredményt. Például a tészta sokáig emelkedik. Ezért a főzés kezdetekor először mérje meg a lisztet és hagyja szobahőmérsékleten hagyni. Legvalószínűbb, hogy elég ideje lesz a felmelegedés, miközben elkészíti az összetevőket. Ha a liszt még mindig hűvös, melegítse fel a receptben felhasznált vizet vagy tejet a keverés közben a hőmérséklet méréséhez.