David Lynch: Koja je jedinstvenost i kultnost redatelja?

Tko je David Lynch i za čega je poznat?

David Lynch jedan je od najpoznatijih predstavnika nezavisne kinematografije. Jednostavnim riječima, Lynch uvijek radi upravo ono što želi i baš onako kako želi. U filmografiji ima samo nekoliko primjera, kada je snimio za studiju, primjerice, sliku “Duna” temeljenu na romanu Franka Herberta. No sam redatelj bio je nezadovoljan rezultatom, pa čak i uklonio njegovo ime iz kredita pune verzije filma.

David Lynch: redatelj
Martin Schoeller / Umjetnost i trgovina

U osnovi, Lynch puca vlastite priče prema njegovu pismu. Najčešće su ispunjeni misticizmom, imaju puno simbolizma i skrivena značenja. Često redateljevi filmovi završavaju vrlo neodređeno, ne daju specifične odgovore na postavljena pitanja, već omogućuju gledatelju da traži sam smisao.

Autorov pristup i posve jedinstven stil kreativnosti donijeli su David Lynch brojne nominacije za Oscara, nagrade Festivala u Cannesu i drugih zasluženih nagrada.

Što je tako jedinstveno za njegov rad?

Za Lynch, oblik prezentacije i sama slika često su važniji od zapleta. To je sasvim logično, s obzirom da je umjetnik obrazovanjem. Redatelj podnosi svoju ideju kroz simbole, koji nisu uvijek očiti. U mnogim filmovima možete vidjeti zavjese (često crvene) ili zaslone, kao da razdvajaju različite svjetove, čuju pucketanje struje. Heroji iznova i iznova mogu izvoditi istu akciju ili ponoviti iste fraze, pokazujući cikličku prirodu onoga što se događa. Ali Lynch se u potpunosti ne uranja u apstrakciju ili formalizam. U svojim slikama postoje sadržaj i junaci, a to su pravi ljudi koji žele empatiraju.

U opisu filmova David Lyncha u različitim enciklopedijama, često se vidi dio “interpretacije”, i nije slučajnost. Daleko od svih njegovih filmova može se shvatiti nedvosmisleno, a sam redatelj odbije objasniti značenje. Freudove sljedbenike volio je tumačiti njegov rad, govoreći o potisnutim sjećanjima ili opsesivnim ponavljanjima.

David Lynch: Unutarnje carstvo
Fotografija iz filma “Unutarnje carstvo”

S druge strane, mnogi obožavatelji potpuno odbijaju interpretirati slike na određeni način i samo uživati ​​u slikama i dijelovima priče. Proizvod Lynch može se sastojati od dva praktički nepovezana dijela. Ili većina filma može biti san ili fantasy. Ili dio zapleta – snimanje filma, a drugi dio – prodor ovog filma u život. Rastavite, gdje stvarnost, a gdje je fikcija moguće, nije uvijek.

Što je neobično za ravnatelja da pristupi fotografiji?

Lynch voli spontanost i prirodnost. Samo za audiciju snimanja “Mulholland Drive” glumac Justin Teru došao je ravno iz aviona. Stoga je sve bio crn, zubaran i rasperpan. Na ovoj je slici bio prikazan u filmu. Tijekom snimanja prve sezone “Twin Peaks”, redatelj je zabranio mijenjanje svjetiljke treperave iznad stola, jer je stvorio još tajanstveni učinak.

David Lynch: Bob
Frank Silva u seriji “Twin Peaks”

No, prije svega, ovaj pristup odražava se u izboru glumaca. Da, David Lynch, poput mnogih poznatih redatelja (npr. Christopher Nolan), često radi s istim ljudima. Kyle McLachlan, Laura Dern, Naomi Watts i mnogi drugi umjetnici pojavljuju se na nekoliko svojih slika. Ali u isto vrijeme možete vidjeti potpuno nepoznata lica u okviru.

  Svemir Marvel: sve što trebate znati prije objavljivanja “Rata beskonačnosti”

Stvar je u tome što mnogi od onih koji ih uklanja Lynch nisu profesionalni glumci. Frank Silva, koji je igrao u TV seriji „Twin Peaks” zao duh Bob radili na set dekoraciju, i Harry Goaz, koji je dobio ulogu smiješno zamjenika šerifa, Andy je radio kao vozač i jednom pokupila Davida Lyncha. Ista tendencija može se pratiti u kasnijim djelima ravnatelja. U malim ulogama u filmu “Mulholland Drive” pojavio se koordinator skupine trikova, urednik skripta, pa čak i skladatelj Angelo Badalamenti.

Što David Lynch treba pogledati prvi?

Za svoje dugogodišnje karijere, redatelj nije snimio toliko mnogo filmova, tako da se upoznavanje sa skoro svim njegovim radom neće značiti puno posla. No, ima nekoliko polaznih točaka za početak promatranja slika David Lyncha.

Plavi baršun

 • Detektivski triler.
 • USA, 1986.
 • Trajanje: 120 minuta.
 • IMDb: 7.8.

Mladi Jeffrey Beaumont pronalazi odsječeno ljudsko uho blizu svoje kuće. Isprva je jednostavno prepuštao nalaz policiji, no tada ga znatiželja dovodi u čudnu i opasnu povijest. Jeffrey uči o pjevačici Dorothy, njezinoj obiteljskoj tragediji i okrutnom drogom Franku.

Gledajte u iTunes →
Prikaz na Google Playu →

Twin Peaks

 • Drama, mašta, užas.
 • USA, 1990.
 • Trajanje: 3 sezone.
 • 8.9.

FBI-ov agent Dale Cooper stigao je u gradiću Twin Peaks kako bi istražio tajanstveno ubojstvo lokalne učenice srednje škole Laura Palmer. Jednostavno i tiho na prvi pogled, grad je ispunjen tajnama i misticizmom, a mnogi njezini stanovnici vode dvostruki život i skrivaju tamnu stranu svoje prirode.

U početku, David Lynch je zamislio ukloniti samo osam serija, ostavljajući konačni otvoren. No, visoka ocjena emisije prisilila je proizvođače na objavljivanje nastavka. U snimanju druge sezone Lynch nije sudjelovao, već je kasnije objavio zaseban prequel film “Twin Peaks: Through the Fire”.

Bilo je to zbog nezadovoljstva s radnjom druge sezone koju je redatelj već dugi niz godina odbio raditi na trećem mjestu sve dok nije dobio priliku da točno filmira ono što je htio.

  17 japanske tegnefilm, der er værd at se

Gledajte u iTunes →

Mulholland Drive

 • Psihološki detektiv, neo, drama.
 • USA, 2001.
 • Trajanje: 147 minuta
 • IMDb: 8.0.

Tajanstvena djevojka koja pokušava pucati u automobilu, ali iznenadna prometna nesreća ometa planove kriminalaca. Nakon što je izgubila sjećanje, djevojka dolazi u kuću gdje je početna glumica Betty uložila. Oni se okupljaju i pokušavaju shvatiti tajnovitu prošlost stranca. Ali povijest može stekati tako neočekivani skretanje da je nemoguće predvidjeti.

Gledajte u iTunes →
Prikaz na Google Playu →

Što još vidjeti ako su svi Lynch filmovi već poznati?

Podigni analoge djela Davida Lyncha jako teško, pa je jedinstven. Ali ipak možete pokušati pronaći filmove slične atmosferi.

Mrtvac

 • Fantasy, drama, zapadna.
 • SAD, Njemačka, Japan, 1995.
 • Duljina: 121 min.
 • IMDb: 7.7.

Film drugog svjetla predstavnika neovisnog filma Jim Jarmusch priča priču o mladom računovođi koji je otišao na divlji zapad. Slučajno postaje sudionik u pucnjavi i ozlijeđen. Potaknut je indijanskom nadimkom “Nobody”, uzimajući mladića za njegovu punu imenjaku – dugog mrtvog pjesnika Williama Blakea. Zajedno Blake i Nitko ne bježi od progonitelja koji žele primiti nagradu za čelnika Indijanca, a bivši računovođa iznenada otkriva značajne promjene njegove osobnosti.

Gledajte u iTunes →
Prikaz na Google Playu →

Donnie Darko

 • Fantasy, triler, drama.
 • USA, 2001.
 • Trajanje: 113 minuta.
 • IMDb: 8.1.

Jedne noći mladi Donny napušta kuću, poštujući telepatski poredak muškarca u zecu kostima. I točno u ovom trenutku, njegov motor pada s aviona u svoju sobu. Od ovog trenutka u Donnyjevom životu počinju se čudni događaji: on predviđa budućnost, bilo da je on sam stvara, ili je u vremenskoj petlji. No, nije poznato što će njegovo djelovanje voditi i kakvu osobu u zečevom kostimu redovito sastaje.

Gledajte u iTunes →
Prikaz na Google Playu →

Kraljevstvo

 • Strahote, fantasy, drama.
 • Danska, Italija, Njemačka, Francuska, Norveška, Švedska, Nizozemska, 1994.
 • Trajanje: 2 sezone.
 • IMDb: 8.4.

Lars Von Trier serija, ponekad nazvan europskim odgovorom Twin Pix, govori o osoblju neurokirurškog odjela Kraljevske danske bolnice. Na parceli ima nekoliko redaka, koje na kraju završe na najbizarniji način. Pacijent čuje vapaj duge mrtve djevojke. Patolog pokušava dobiti jetru pacijenta sa sarkomom. Kirurg skriva svoje pogreške tijekom operacije. Čak iu seriji postoje duhovi, nestala ambulanta i još mnogo toga, pružajući nadrealističku komponentu.

  Вселената на Марвел: всичко, което трябва да знаете преди освобождаването на “Войната на безкрайността”

Je li stvarno važno da David Lynch ima glazbu u filmovima?

Redateljski pristup glazbi je uvijek vrlo temeljit. Čak i kada je radio na “Blue Velvet” pronašao je stalni skladatelj – Angelo Badalamenti, koji je napisao glazbu za mnoge Lynch filmove. Najpoznatija je naslovna tema iz serije “Twin Peaks”, poznata gotovo svima.

Uz pozadinsku glazbu i glavne teme, u mnogim filmovima Davida Lyncha postoje zasebni glazbeni umetci i live nastupi bendova. U stvarnim klubovima, na pucnjavi ili na mističnim mjestima na svojim slikama dobro su poznati, a ne tako naredbe. I naslov filma “Blue Velvet” i odnosi se na popularnu staru pjesmu Blue Velvet.

Ne zaostaje za ovim trendom je nova sezona Twin Peaks. Svaka epizoda završava izvedbom benda ili izvođača. Jednom tamo, tu su čak i devet inča noktiju.

Glazba u životu Lyncha ograničena je samo na filmove?

Teška osoba talentirana je u svemu. David Lynch dolazi s skriptama, filmovima, privlači slike i piše glazbu. Već dugo ga je odvelo. Lynch često pronalazi manje poznate izvođače i pomaže im u tijeku snimanja i objavljivanja njihove glazbe. Tako je i pjevačica Julie Cruz, za koju je također napisao stihove. Gotovo ista stvar dogodila s Kristen Bell, koji je Lynch snimio soundtrack za film „Inland Empire”, kasnije objavio zajednički album ovaj vlak, a sada je preuzeo ulogu Tamara Preston agent u novom dijelu „Twin Peaks”.

Osim toga, remixirao je i na poznate skladbe. Od početka XXI. Stoljeća, David Lynch je počeo proizvoditi i posjedovati albume elektronske glazbe. Zapisuje u svom studiju, pa čak i pjeva, iako je njegov glas često jako iskrivljen.

Što još možete naučiti o redatelju?

Dugo je vremena David Lynch bio prilično rezerviran i sramežljiv, i malo je razgovarao, ali je kasnije postao vrlo dobar govornik. Prema samom redatelju, transcendentalna meditacija pomaže mu. Mnogo je putovao svijetom, razgovarajući o meditaciji, pa čak i objavio knjigu “Catch Big Fish”.

A ako želite saznati više o djetinjstvu i početku redateljske karijere, možete pogledati dokumentarac “Život u umjetnosti” u kojem sam govori o svom životu.

Gledajte u iTunes →
Prikaz na Google Playu →

Pročitajte također:

 • “Twin Peaks”: što trebate znati o emisiji i što možete očekivati ​​od nove sezone →
 • 6 novih činjenica o “Twin Pixu” iz knjige Mark Frosta →
 • 15 kultnih serija 90-ih, koji će zauvijek ostati u sjećanju →

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top