Od kave do kolača: piće za piće na kavu

Vruća kava na piće

espresso

Kava pića
beanscoffee.ru

Piće za koje vruća voda pod visokim tlakom prolazi kroz filtar s mljevenom kavom. Deseci drugih pića u kavi pripremaju se na osnovi espressa.

Doppio

Kava kuće iznad prosječne klase nude ovo piće kao espresso ili dupli espresso, a položaj “doppio” na izborniku često je odsutan.

ristretto

Kava za one koji vole jače. Isti espresso, ali manji i čvršći.

Lungo

Lungo – espresso, koji je proliven duže, kuhati duže. Ima manje zasićenih, ali više gorkih okusa.

SAD

Americano se priprema iz jedne ili dvije porcije espressa, pri čemu se doda 30 do 470 ml vruće vode.

cappuccino

Espresso s vrućim mlijekom, čiji je gornji sloj prebačen u glatku sjajnu pjenu. Cappuccino je uobičajen piti bez šećera, ukusan je zbog prirodne slatkoće mlijeka.

latte

latte
youtube.com

Postoje neke razlike u receptima, ali bit ostaje isti: latte – kava s mlijekom. Glavna razlika između ovog pića i cappuccina je da kad se kuha latte, espresso se dodaje mlijeku, a ne obratno. Ako ste zainteresirani za razmjere u kojima se espresso miješa s mlijekom i mliječnom pjenom, pitajte barista: mnogi proizvođači kave imaju svoje mišljenje o tome. Samo ne zaboravite pravilno izgovoriti ime pića: stres u riječi “latte” pada na prvi slog.

Raf-kava

Piće koje se sastoji od espressa, vrhnja (ne šlag i tekućina) i vanilije šećera. Osim klasičnog okusa vanilije, kavane mogu ponuditi citruse, lavandu ili, na primjer, bobice.

Ravno bijelo

Stan se priprema na isti način kao i cappuccino. Razlika leži u razini mliječne pjene, koja pri tome što pije kavu je strogo 0,2 cm.

Mokkachino (mocha)

Mokkachino
kivahan.ru

Varijanta latte, koja uključuje dodatni sastojak – čokoladu (u obliku kakaovog praha, sirupa ili vruće čokolade).

  Kako kuhati borsch na klasičnom receptu

macchiato

Makiyato je espresso s šalicom mliječne pjene. Mlijeko ne ulijeva, pjena je lijepo postavljena sa žlicom da bi se formirao bijeli krug s smeđim espressom.

cortado

Kava s mliječnim napitkom s omjerom espressa i mlijeka 1: 1.

pikolo

Minijaturna verzija cappuccina. Da biste napravili mali, morate napraviti espresso, pretući i dodati mlijeko.

Vijeće

Espresso ili doppio s kapom šlagom.

Glyasse (affogato)

sleđen
chefcuisto.com

Kava s sladoledom. Affogato zaleđen i mogu se malo razlikovati u načinu pripreme, jer koristi affogato espresso, koji je ispunjen sa sladoledom i ledeni receptu nije tako stroga u odabiru baze kavu i redoslijed dodavanja sastojaka u piće.

Kava u Beču

Kava u Beču
ibanet.org

Recepti mogu biti malo drugačiji, ali osnovno načelo je jedno: bečka kava je kava i šlag.

Kava u američkom stilu (filter kava)

Piće dobiveno jednostavno prolijevanje vode kroz kavu (za razliku od američke, gdje se jednostavno dodaje piće). Pripremljeno u stroju za kapanje kave.

Kava s kakaom

Sastojci i način pripreme jasni su od naziva pića. Omjeri mogu varirati.

Kava na turskom

Kava na turskom
theothertour.com

Ova vrsta kave je proizvedena u turskom jeziku. Mnogi vole ovaj način kuhanja, odbijaju piti, pripremljeni aparatom za kavu.

Kava na irskom

Kava na irskom
thespiceapron.com

Kava, vrhnje, smeđi šećer i irski viski.

Kava s konjaka

Nije najpopularniji, ali još uvijek naišli na izborniku kavana piće. Za alkoholni koktel često dodati cimet, klice ili naranče.

Kava s baily

Još jedna verzija kave piće uz dodatak irskog kremastog likera.

Hladno piće kave

frappe

Kava frappe se priprema s tresilicom ili mješalicom na osnovi jednog ili dva dijela kave, šećera i male količine vode, koji se bacaju dok ne nastane pjena. Piće se poslužuje u staklenoj posudi uz dodatak hladne vode, leda i mlijeka.

led Latte

Metode za pripremu latte za led mogu varirati. Jedan popularan recept uključuje miješanje hladno mlijeko, sirup i slomiti led, a zatim dodavanje espresso u smjesu.

  Как да готвя борш с пиле

Kava u tajlandskoj (kafić u vijetnamskom stilu)

Kava na tajlandskom
tatyanaseverydayfood.com

Hladno mlijeko s kavom pripremljeno je kako slijedi: kondenzirano mlijeko i kava se dodaju staklenom ledu, nakon čega se izlije mlijeko ili šlag. Međutim, dodatak posljednja dva sastojka nije nužan.

Hladno grm

Hladno grm
squarespace.com

Kava napitka koja se priprema kopanjem hladne vode kroz sloj kave ili dugu infuziju mljevene kave u toploj vodi. Međutim, metode pripreme mogu se razlikovati: neke čine bru krru vruće, a zatim drastično cool.

Nitro-aparat

Nitro-aparat
arizonacoffee.com

Nitro kava nije toliko vrsta piva kave, kao i način pripreme, zahvaljujući kojoj se kavi ispoljava gaziranjem. U pravilu, nitro-kava je pjenušava verzija krod brru.

Espresso tonik

Osvježavajući napitak kave, pripremljen na osnovi espresso i tonik. Također često dodajte limun, hladnu vodu i razne sirupe.

Alternativni načini kuhanja kave

Purover

Purover
youtube.com

Pourover je metoda kuhanja, u kojoj vruća voda prolazi kroz mljevenu kavu, koja se nalazi u posebnom lijevku s papirnim filterom. U tom slučaju, snaga pića može se kontrolirati smanjenjem ili povećanjem količine upotrijebljene mljevene kave. Također se ova metoda naziva Hario ili V60 (Hario V60 – uređaj za kipu kave po čistiji način).

Francuski tisak

Francuski tisak
squarespace.com

Francuski tisak – naziv uređaja za izradu kave, kao i samu metodu pripreme kave metodom infuzije i spina. Vjeruje se da francuski tisak može otkriti pravi ukus i aromu izuzetnih vrsta kave.

Pametan i Bonavita

Stavljanje u takve lijevke sličan je “purver” metodi, samo umjesto Harrogo V60 koristi za harvester, drugi uređaji se koriste. Nakon puštanja kave otvara se donji lijevak, kava se ispušta kroz filter u čašu i više ne dolazi u dodir s vodom. Okus pića postaje čistiji, manje prašnjav.

Kalita

coffeenow.ph

Ravno dno s tri rupe u takvom lijevku pridonosi ujednačenijoj ekstrakciji. Zbog rupa, voda ostaje malo u lijevku i dodatno ulijeva kavu, što doprinosi zasićenosti okusa.

  10 рецепти за безалкохолни коктейли на празничната трапеза

Aeropress

Aeropress
seaislandcoffee.com

Aeropress je nazvan “domaći espresso” za načelo djelovanja, što je slično pripremi espressa u aparatu za kavu. Piti, pripremljeno u aeropresu, ispada malo blatnjavom i okusom – zasićena i gusta.

sifon

Vruća voda u sifonu prolazi kroz kavu pod pritiskom. Pripremljen na ovaj način, piće je vizualno čisto i čaj, ali istodobno zadržava sve inherentne tonove okusa i mirisa.

Kemeks

Kemeks
enjoycoffees.com

Priprema kave za piće u kemexu omogućuje otkrivanje kiselih sorti kave. Istodobno se naglašava slatkoća i izjednačava se prekomjerna gorčina pića.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤